KARARGAH FAKÜLTE OLUYOR

Ula ilçesinde Kurtuluş Savaşı öncesi bölgedeki Kuvayı Milliye Hareketinin önemli kararlarının alındığı ve karargah olarak kullanılan Hamza Bey Konağı’nın Mimarlık Fakültesi yapılması için Ula Belediyesi tarafından tahsisi...

KARARGAH FAKÜLTE OLUYOR

Ula ilçesinde Kurtuluş Savaşı öncesi bölgedeki Kuvayı Milliye Hareketinin önemli kararlarının alındığı ve karargah olarak kullanılan Hamza Bey Konağı’nın Mimarlık Fakültesi yapılması için Ula Belediyesi tarafından tahsisi sağlandı.

Ula Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanan protokolle tarihi Hamza Bey ve Bekir ağa konakları Mimarlık Fakültesi yapılması için Üniversiteye devredildi.

Protokol Üniversite Rektörlük hizmet binasında Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar ile Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal arasında imzalandı. İmza törenine, Ula Kaymakamı Ali Yılmaz, Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işılğolu ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Hukuk Müşaviri Ümit Metin katıldı. İmzalanan protokol ile Ula Belediyesi tarafından Ula İlçesi Alparslan Mahallesi’nde yer alan tarihi Hamza Bey Konağı ve bitişiğindeki Bekir ağa Konağı, restore edilerek Üniversite Mimarlık Fakültesi yapılacak. Konaklar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne süresiz olarak tahsis edildi.

Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, iki konağın restore edilmesi için kamulaştırıldığını belirterek, “Aslında bu evleri müze yapmayı planlıyorduk. Fakat Üniversitemiz tarafından tarafımıza böyle bir teklif gelince hem binaların verilecek eğitim ile pekiştiğini, hem de en azından burada okuyacak öğrencilerin Ula ekonomisine ve tarihi Ula evlerinin restorasyonuna katkısının olacağını düşündük. Binaları Üniversitemize süresiz olarak tahsis ettik. İki konağın da restorasyonu Belediyemiz tarafından yapılacak. KUDEB kanalıyla restorasyonu iki yıl içinde tamamlayarak bilim ve eğitimin hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.

Hamza Bey ve Bekir Ağa Konağı

Hamza Bey Konağı 1904 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Kurtuluş Savaşı’nda Kuvay-ı Milliyecilerin toplandığı ve komuta karargâhı Hamza Bey Konağıdır. Muğla'daki Kuvva-i Milliye hareketinin başladığı ve önemli kararların alındığı bir yer olma özelliğine sahip olan Hamza Bey Konağı, Rodos mimarisinin özelliklerini taşır ve 1904 yılında yapılmıştır. Konakta Türk hamamı, hizmetçi binası, dinlenme yeri ve ahır bulunuyor. Hamza Bey Konağı’nın hemen bitişiğindeki Bekir Ağa Konağı da Hamza Bey’in kardeşi Bekir Bey’e aittir.

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.