KARAKUŞ’TAN ENFLASYON UYARISI

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Dolar ve Euro’daki artışa paralel olarak üretilen ve hizmetlerin fiyatının artmasına, bunun da enflasyonun yükselmesine neden olabileceğini söyledi.Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis olağan...

KARAKUŞ’TAN ENFLASYON UYARISI

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Dolar ve Euro’daki artışa paralel olarak üretilen ve hizmetlerin fiyatının artmasına, bunun da enflasyonun yükselmesine neden olabileceğini söyledi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis olağan toplantısında konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) aylık olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanı Şükrü Altınay başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komite Başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş aylık Faaliyet Raporu sunumunun ardından ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’nın gitmiş olduğu yüksek faiz artışına değinen Başkan Karakuş, bu artışın Dolar ve Euro’nun çok yükselmesini engellemek amacıyla yapıldığını ileri sürdü. Faiz artışı, bu amaç doğrultusunda gün içinde işe yaramış ve dövizde yüzde 5’lik, yüzde 7’lik düşüşler yaşanmıştı. Ancak son gelişmelerle dövizin tekrar çok yükseldiğini görüldü. Bu durumun doğurabileceği sonuçlar hakkında konuşan Başkan Bülent Karakuş dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı

“Faizlerin artması bekleniyor”

Başkan Karakuş: “Euro ve Dolar ciddi şekilde arttı. Gerek bu artış, gerek buna bağlı olarak üretilen mal ve hizmetlerin fiyatının artması önümüzdeki dönemde enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkmasına neden olabilir. Yani enflasyon artışı bekleniyor. Faizlerin daha çok artması bekleniyor. Bu yine özellikle Amerika’nın parasal genişleme politikasını bırakmasından kaynaklanan bir şey. Amerika’da dolara verilen faiz arttığı için tüm dünyadaki özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki de faizlerin önümüzdeki dönem daha fazla artmasını bekliyoruz” dedi.

Dövizle borçlananlar dikkat

Faiz artışı ve iç piyasadaki tüketim azalışına paralel olarak umulandan daha az cari açık olabileceğine değinen Başkan Karakuş, bu durumun şirketleri nasıl etkileyebileceği hakkında öngörülerde bulundu. Başkan Karakuş: “Cari açığın azalması durumunda özellikle ithalata bağlı iş yapan işletmelerimiz çok daha dikkatli olmak zorunda. Yüksek döviz kuru kârlılıkları azaltabilir ve birden bire artan borç yükleri de şirketlerimizin mali dengesini bozabilir. İhracat yapan şirketlerimize bir miktar katkısı olacağı düşünülse bile yine onların da bazı ürünleri ithal eder durumda olması nedeniyle, döviz kurunu çok dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle dövizle borçlanmalara tekrar bir daha vurgu yapıp buna da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“Piyasalar daralma sürecinde”

Konuşması sırasında piyasanın önümüzdeki günlerde daralma sürecinde olduğunu söyleyen Başkan Karakuş: “Piyasada dolaşırken ya da iş yerlerine yaptığımız ziyaretlerde gerçekten Ocak ayından itibaren işlerin bir miktar düştüğü ortaya çıkıyor. Muğla olarak bu düşüşten daha az etkileniriz diye düşünüyorum. Bunun nedeni de Muğla’nın turizmden gelir elde etmesi. Turizmde döviz arttığı için turizm girdilerinde ve gelirlerinde bir miktar artış olmasını bekleyebiliriz. Özellikle Türk Lirası karşılığı olarak daha fazla bir gelir elde ettiği için biraz daha az etkilenebilir ama ithalatla iş yapan firmalarımızın çok dikkatli olmalarını öneriyorum” dedi.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.