KARAKUŞ, İŞ DÜNYASI’NDAYDI

MUTSO Başkanı Karakuş, Bloomberg Tv’de sektör temsilcilerinin buluştuğu ‘İş Dünyası’ programına katıldı, 2014 yılı için ekonomik değerlendirmelerde bulundu.Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı...

KARAKUŞ, İŞ DÜNYASI’NDAYDI

MUTSO Başkanı Karakuş, Bloomberg Tv’de sektör temsilcilerinin buluştuğu ‘İş Dünyası’ programına katıldı, 2014 yılı için ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, dün Bloomberg Tv’de yayınlanan ‘İş Dünyası’ programının canlı yayın konuğu oldu. Hande Berktan’ın sunumuyla gerçekleşen ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin kendi alanlarıyla ilgili analizlerini anlattığı programın diğer konukları ise Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran idi.

“2014’te sanayiciyi büyüme bekliyor”

Programda 2014 yılı içinde sanayiciyi bekleyen büyüme, yatırımlar ve istihdamlar hakkında bilgi veren Başkan Karakuş, 2014’te sanayiciyi yüzde 4’lük bir büyüme beklediğini ancak Aralık ayından itibaren yaşanan siyasi çekişmelerin yatırımların hızını kestiğini açıkladı. Başkan Karakuş: “Yatırımcılar yerel seçim sonrasını beklemektedir. ABD Merkez Bankası’nın likidite politikasına son verme çalışmasında olmaları bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde nakit para girişini azaltmış ve faizlerin yükselmesine neden olmuştur. Bunun sonunda özellikle makine yatırımı yapacak sanayicilerin girdi maliyetleri artmıştır. İç piyasada 2012 yılından bu yana devam eden tüketimi azaltma politikaları sonucu, tasarruf tedbirlerinin doğal bir sonucu olarak, iç piyasaların durgunlaşmasına ve tüketimin azalmasına yol açmıştır.” şeklinde konuştu.

“İhracat ürün çeşitliliği arttırılmalı”

Sunucunun ihracat gelirlerini arttırmak için hangi adımlar atılması gerektiğinin sorması üzerine değerlendirmede bulunan Başkan Karakuş, ihracat ürün çeşitliliğinin arttırılması gerektiğini ve katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti. Pazar araştırmasına daha fazla kaynak ayrılması, iş seyahatleri yapılması ve ticaret heyetleri yolu ile bağlantı kurulmasına önem verilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Karakuş, “ihracat gelirlerini arttırmak adına kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli planlar yapılarak hedeflerin buna göre konulması gerekmektedir. Bunun için de AR-GE’ye önem verilerek inovasyon, tasarım ve markalaşmaya odaklı bir ihracat anlayışına yönelmek gerekmektedir.” sözlerine yer verdi.

“Faiz politikasında denge iyi sağlanmalı”

Merkez Bankası (MB) faiz politikasının ve kredi-taksit düzenlemeleri hakkında da konuşan Başkan Karakuş, bu düzenlemelerin iç tüketimi yavaşlatacağı ve tasarrufları arttıracağını, ancak bu dengenin sağlanmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Başkan Karakuş, “Sanayicinin ürettiği malı satamaması durumunda bu kez üretici ve sanayici zor durumda kalacaktır. Bu durum hem büyümeye hem de yeni istihdam yaratılmasına engel teşkil edecektir. Yüksek faiz ve yüksek kur politikası yatırımların yavaşlamasına neden olacaktır. MB faiz artışı başta kobiler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda arttıracaktır. Bu da büyümede ve istihdam da yavaşlamaya neden olabilir. Ancak orta vadede piyasadaki dalgalanmayı azaltarak ihracatın önünü daha rahat görmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Başka Bülent Karakuş, yüksek teknolojili üretim ve marka oluşturmak için gerekli olan sanayide dönüşümün nasıl gerçekleşeceği ile ilgili şunları belirtti:

-Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin arttırılması

-AR-GE merkezlerinin sayısının arttırılması

-Ürünlerimizin hammadde olarak değil, işlenmiş olarak katma değer üretecek hale gelmesi

-TEKNOPARKların kurulması kurulması ve bu alanda faaliyet gösterecek firmalara teşvik ve muafiyet sağlanması

-Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasının teşvik edilmesi

-TÜBİTAK gibi kurumların sayısının arttırılması.

Bu haber toplam 68 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.