Karakış Pazarı vurdu

Yurt genelinde mevsim normallerinin altında seyreden soğuk hava dalgası Yatağan Pazarını da vurdu. Yatağan Çarşamba Pazarı’nda sebze ve meyve fiyatlarının kısa süre içerisinde ikiye katlanması dikkat çekerken, Yatağan...

Karakış Pazarı vurdu

Yurt genelinde mevsim normallerinin altında seyreden soğuk hava dalgası Yatağan Pazarını da vurdu. Yatağan Çarşamba Pazarı’nda sebze ve meyve fiyatlarının kısa süre içerisinde ikiye katlanması dikkat çekerken, Yatağan Manavlar Derneği Başkanı Mehmet Yaldız fiyat artışlarını şiddetli soğuk hava dalgasına bağladı.

Tüm yurdu etkisi altına alan “kara kış” etkisini Yatağan Çarşamba Pazarı’nda da hissettirdi. Bundan bir hafta önce daha düşük fiyatlarla pazar alışverişini yapan Yatağan halkının haftalık Pazar alışverişi faturası iki katına çıktı. 1 hafta önce kilosu 1 TL'den mutfaklardaki yerini alan domates yüzde 150 zamla 2.5 - 3 liralara çıkarken, salatalık, patlıcan ve benzeri sebzelerin fiyatı da aynı şekilde arttı. Ayrıca soğuk havanın getirdiği zamlar sadece sebze meyve fiyatlarında değil deniz ürünlerinde de etkisini hissettirdi. Kilogramı 5 lira olan hamsi pazardaki yerini 8 liradan alırken, deniz levreğinin kilosu 15 TL'den 20 TL'ye, lapanın fiyatı 5 TL'den 8 TL'ye, sardalyanın fiyatı 5 TL'den 8 TL'ye çıktı.

Antalya ve Fethiye gibi merkezlerin sera tarımının merkezi olduğunu belirten Yatağan Manavlar Derneği Başkanı Mehmet Yaldız ise; “yaklaşık 2 hafta önce artan sebze meyve fiyatlarının nedeni soğuk havalar. Bilindiği üzere Fethiye ve özellikle de Antalya sera tarımının kalbi konumunda. Soğuk havanın buralarda da etkisini hissettirmesi sera içerisindeki ürünün olgunlaşma süresinde uzamaya neden oluyor. Hal böyle olunca adı geçen merkezler Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamaz duruma geliyor ve fiyat artışları da kaçınılmaz hale geliyor. Hatta Yatağan'da 1 TL'den 2.5 TL'ye çıkan domatesin fiyatı diğer bölgelerde daha yüksek meblağları bulabiliyor. Bunda kar nedeniyle ulaşımda meydana gelen zorluklar ve arz talep ilişkisi de çok önemli” dedi.

Haftalık pazar masrafının iki katına çıktığını belirten vatandaşlar; “Fiyat artışları nedeniyle daha çok kış sebzelerine yönelmeyi tercih ediyoruz. Sadece pazar alışverişi değil, yakıt giderleri, çocukların okul masrafları gibi etkenlerde üst üste binince zorlu bir dönemden geçiyoruz. Çözüm her alanda kesintiye giderek idare edebilme yeteneğini kazanmak” dediler.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.