Kanser tedavisinde Yücelen’den önemli adım

Kanser tedavisinde hayati öneme sahip, ülkemizde sınırlı sayıda bulunan mucize alet PET / CT Muğla Yücelen Hastanesinde hizmete girdi.Kanser tedavisi sürecinde hayati önem taşıyan ve tedavinin hangi aşamada olduğunu gösteren,...

Kanser tedavisinde Yücelen’den önemli adım

Kanser tedavisinde hayati öneme sahip, ülkemizde sınırlı sayıda bulunan mucize alet PET / CT Muğla Yücelen Hastanesinde hizmete girdi.

Kanser tedavisi sürecinde hayati önem taşıyan ve tedavinin hangi aşamada olduğunu gösteren, tedavinin daha başarılı sonuçlar verebilmesi için çok önemli bir tıbbi cihaz olan PET-CT’nin, Muğla Özel Yücelen Hastanesinde tanı ve tedavi hizmetine açıldığını belirten Başhekim Dr. V.Sumur Gazezoğlu, nükleer tıp uzmanı hekimlerin 2014 yılından bu yana kanser tedavisinde kullandığı cihaz sayesinde kanser tedavilerinde yüksek başarı oranı elde edildiği vurguladı.

Cihaz, kanserin nerede olduğunu tespit ediyor

PET-CT Ünitesi Sorumlusu Nükleer Tıp Uzmanı Yaşar İmren; “Cihazın kanserin erken tanı ve tedavisinde büyük önem taşıdığını belirtirken, bu cihaz pozitron emisyon tomografisinin ve bilgisayarlı tomografinin birleşimiyle oluşturulan bir birleşimidir. Elde edilen görüntüler kanserin yerini tam olarak tespit etmemizi sağlar.”dedi.

PET-CT’nin aynı pozisyonda ve eş zamanlı olarak hem fonksiyonel hem de yapısal görüntüleme sağlayan bir sistem olup, nükleer tıp görüntüleme yöntemleri arasında en gelişmiş teknolojilerden biri olarak kabul edildiğini vurgulayan İmren, şu bilgileri verdi: “Kanser hücresindeki artmış şeker kullanımı PET görüntülemenin temelini oluşturur. Hastaya çekim öncesi insan vücuduna yan etkisi olmayan radyoaktif şeker molekülü damar yoluyla verilir. Bu işaretli şeker molekülü metabolizma hızı yüksek kanserli hücrelerde tutulur ve PET-BT cihazı ile kanser odaklarının vücudun neresinde olduğu saptanır. PET-BT görüntülemede radyasyon maruziyeti, hastanın tanı ve takip sürecinde sağladığı faydalar göz önüne alındığında ihmal edilecek düzeydedir.”

“Erken tanı tedavide büyük önem taşıyor”

PET-BT’nin anatomik değişiklikler ortaya çıkmadan önce metabolik değişiklikleri gösterebildiği için diğer görüntüleme yöntemlerine üstünlük sağladığının altını çizen Uz. Dr. Yaşar İmren sözlerine şöyle devam etti: “ Bu cihaz erken tanıda ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde büyük önem taşımaktadır. PET-CT ile tüm vücut tarama görüntüleri değerlendirildiği için hastalığın evrelemesi (yaygınlığı) yapılarak tedavi şekli belirlenir. Ayrıca henüz tedavi aşamasındayken alınabilecek yanıt erkenden değerlendirilir ve böylece kanserin ilk basamak tedavisi etkisiz ise tedavisi değiştirilebilir. Tedavi sonrası takip aşamasında hastalığın nüksettiğine dair bulgular saptanırsa kanserin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığı PET-CT görüntüleme yapılarak değerlendirilir. Ayrıca hastaların takibinde kan değerlerine bakılarak, kontrolünde normal dışı bir durum ortaya çıkarsa hastaya çok sayıda tetkik yapılması yerine PET-CT uygulanarak hastanın alacağı radyasyon azaltılmış olur. Radyoterapi uygulanacak hastalarda PET-BT görüntüleri ile radyoterapi alanı en doğru şekilde belirlenerek kanserli alan çevresindeki normal dokuların radyasyondan korunması sağlanmış olur.”

PET-CT cihazının artık Yücelen Hastanesi Nükleer Tıp Biriminde kullanılmaya başlandığını belirten İmren; “Daha önceki yıllarda bu tetkik için çevre illere gitmek zorunda olan onkoloji hastaları ilimizde bu tetkiki yaptırabilmektedir. Üstelik bununla ilgili onkolojik tedavide olfuğu gibi onkoloji hastalarımız herhangi bir ek ücret ödemeden bu hizmetimizden faydalanmaktadır. Hastanemizde radyoloji, nükleer tıp, patoloji, cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi bölümlerinden uzmanların bir araya gelmesi ile oluşturulan onkoloji konseyi tarafından multidisipliner bir yaklaşımla hastalar değerlendirilmekte ve en uygun tedavi yöntemleri sağlanmaktadır, Muğla'mıza ve tüm bölge halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Bu tetkikin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği endikasyonlar dahilinde hekimin uygun gördüğü hastalarda uygulanabildiğine işaret eden Onkoloji Uzmanı Doç.Dr.İbrahim Petekkaya ise; “Onkolojide özellikle akciğer, meme, kolorektal ve jinekolojik kanserler, lenfoma, baş-boyun kanserleri gibi toplumda sık görülen kanser türlerinde tanı, evreleme, tedavi yanıtının belirlenmesinde, takipte nükslerin saptanmasında ve primer odağı belirlenemeyen metastatik tümörlerin araştırılmasında kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.