Kanser Haftası başladı

1-7 Mart tarihleri arası Kanser Haftası nedeniyle bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinliklerde Kanser hastalığında erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yapılacak.Kanser Haftası nedeniyle...

Kanser Haftası başladı

1-7 Mart tarihleri arası Kanser Haftası nedeniyle bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinliklerde Kanser hastalığında erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yapılacak.

Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Nuri Ceyhan, şunları söyledi: “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve ölümcül olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur.

İlk keşfedilen kanser hücreleri, yengeç gibi göründüğü için, Latincede "yengeç" anlamına gelen "cancer" kelimesi ile adlandırılmıştır. Kontrolsüz çoğalan hücrelerin normal işlevi olan hücrelere saldırması sonucunda oluşan ve günümüzde yaklaşık 200’den fazla türü olduğu bilinen bir hastalıktır.

Sigara içimi, fazla bakteri ve virüs enfeksiyonu, yüksek miktarda böcek öldürücü  ve zirai ilaç kalıntısına maruz kalma, aşırı alkol tüketimi, radyasyon, yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimi, yetersiz sebze ve meyve tüketimi, yetersiz posa tüketimi, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi, olumsuz çalışma koşulları gibi faktörler kanser riskinin arttıran etmenlerdir.

Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.

İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi içinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezinde (KETEM) “Erken Teşhis Hayat Kurtarır.”prensibi ile yola çıkarak erken tanı ile önlenebilir, en sık görülen kanserler hakkında halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek için  eğitimler yapılmaktadır.

“Kanserden korkma ,geç kalmaktan kork” diyerek Kanserle uzun soluklu olan mücadelemizde tüm halkımızı ücretsiz kanser taramaları için KETEM’ e bekleriz.”

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.