KANLI 1 MAYIS’I TANIĞINDAN DİNLEDİM

1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanıp kutlanmayacağı tartışmaları sürüyor. DİSK başta olmak üzere, sendikalar, sivil toplum örgütleri, partiler Taksim’de kutlamak istiyor. Ancak hükümet buna izin vermiyor. Taksim, İşçi Bayramı için önemli bir yer, nedeni malum, 1 Mayıs 1977’de 34 kişi hayatını kaybetti, 100’ün üzerinde kişi yaralandı.

İNSAN KENDİNE İHANET ETMEYEGÖRSÜN

Şimdi yandaş basın organlarında bazı iddialar tekrar ortaya atılmaya başlandı. İki yıl önce Halil Berktay, daha sonra Oral Çalışlar, 1 Mayıs’ta yaşananların “solun kendi iç çatışmasının” eseri olduğunu söylediler. Bu iki şahısın geçmişte sol çizgide olup bugün eski günlerinden çok uzak bir yapıya büründüklerini hatırlatalım.

1 Mayıs 1977’de yaşanan acıları, sırf bir yerlere yaranmak için çarpıtarak anlatmanın ahlaki bir yanı olduğunu sanmıyorum. Bir başkasına ihanet bir yere kadar anlaşılabilir, ancak insan kendine ihanet etmeyegörsün…

“SİSTEMLİ YAYINLAR YAPILMIŞTI”

77 sürecinde Halil Berktay ve Oral Çalışlar’la birlikte yol arkadaşlığı yapan Hüseyin Karanlık’la 2 yıl önce bu konuyu konuşmuştum. Karanlık bakın ne diyor:

“Aradan yıllar geçti madem bu kadar önemli bir bilgisi vardı niye bu güne saklamış Halil Berktay? O günlerdeki ortamda, Kanlı 1 Mayıs tertibini darbe yapmak isteyen Gladio merkezi düzenledi. İşin merkezinde Gladio var. Bunu nasıl yaptılar? 1 Mayıs’a giden süreçte önce yapay psikolojik bir gerginlik ortamı oluşturdular. Özellikle Tercüman gazetesi başta olmak üzere, kontrol ettikleri basın-yayın organlarıyla günler, haftalar öncesinden 1 Mayıs’ta kan dökülecek Maocular-Leninciler birbirine girecek, kan gövdeyi götürecek gibi sistemli yayınlar yaptılar.”

“PROFESYONEL EKİPLERİN TERTİBİ”

Karanlık, sözlerini şöyle sürdürmüştü:“Taksim’de zaten o katliamda ölenler özellikle Kazancı Yokuşu’nda boğularak can verenlerdir. Yani ateşli silahlarla öldürülen kişi sayısı azdır. Buna karşılık o Kazancı Yokuşu’na sürülen, kaçar haldeki, panik haldeki kitledeki boğulmalar sonucundaki ağırlıklı olarak can kayıpları olmuştur. Bu da bütün alanı kontrol edecek tarzda profesyonel ekiplerin önceden hazırlık yaparak ve polis panzerlerini de kullanarak oluşturulmuş bir tertip şeklidir.Esasen 1 Mayıs gösterileri o tertibin oluştuğu sırada bizim dergimiz Halkın Sesi güçlü bir radyo alıcı vasıtasıyla bürosundan polis telsizini, yani polis telsizlerinden konuşan darbe merkezinin konuşmasını dinlemiştir, o zaman da yayınlamıştır. Dolayısıyla 1 Mayıs tertibinin ne şekilde tertip edildiği şeklinde yoğun araştırmalarımız olmuştur. Esası şudur; çeşitli merkezlerden, Intercontinental Oteli, Tarlabaşı’ndan ateş ilk işaret fişeği gibi atılmıştır. Oralardan gelen ateşler ve panzerler marifetiyle kaçışan kitlenin önemli bir bölümü Kazancı Yokuşu’na sürülmüştür ve orada katliama uğramıştır.”

***

Hangi siyasi görüşte olursak olalım, gerçeğin yanında olmak namus borcudur. Birilerine yaranmak için sıra bekleyenler, “birden aydınlanıveriyor ve o gün olanları ancak şimdi hatırlayıveriyor” öyle mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.