Kamulaştırma yatırımcıları sıkıntıya düşürecek

Bayır ve Salihpaşalar havzasında termik santralinin kömür ihtiyacını karşılamak için yürütülen istimlak çalışmaları çeşitli tartışmaları da beraberinde getirirken, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, bu çalışmanın...

Kamulaştırma yatırımcıları sıkıntıya düşürecek

Bayır ve Salihpaşalar havzasında termik santralinin kömür ihtiyacını karşılamak için yürütülen istimlak çalışmaları çeşitli tartışmaları da beraberinde getirirken, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, bu çalışmanın bölgedeki yatırımcıları sıkıntıya sokacağını ileri sürdü. Bilindiği gibi; Yatağan Termik Santrali’nin yakıt ihtiyacının karşılanmasına devam edebilmesi amacıyla kömür üretimine açılacak olan Muğla – Bayır – Salihpaşalar rezerv alanındaki 600 hektarlık alanın kamulaştırılması kararlaştırılmıştır. Bu yöndeki Bakanlar Kurulu kararı, 18.03.2013 tarihli ve 372 sayılı yazısı üzerine Resmi Gazete’nin 26 Nisan 2013 tarihli sayısında yayınlanmıştı.

Ömer Süha Aldan, çalışmalar ve kamulaştırma sonrası yaşanacak sıkıntılar ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırılmak üzere Meclis’e soru önergesi verdi.  “Muğla ilimiz, ülkemizin enerji üretimine 3 termik santraliyle katkıda bulunmaktadır. Muğla ilimiz ayrıca turizm ve ihraç ürünleri ile ülke ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır. Muğla’ya bağlanan ana arter üzerinde olan Yatağan – Bayır - Salihpaşalar yolu ve mevkii üzerinde ciddi boyutta ekonomik yatırımlar mevcuttur. Özellikle Yatağan ve Muğla aksı üzerinde ve Muğla’ya giden güzergâhın sol tarafında Muğla ekonomisine ve istihdama büyük katkıda bulunan yatırımcı kuruluşlarımız var ve yatırım yapmaya devam ediyorlar.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (MUTSO) alınan bilgilere göre, özellikle Yatağan-Bayır ve Muğla aksı üzerinde ve Muğla’ya giden güzergahın sol tarafında 400 kişilik istihdam sağlayan 16 yatırımcı kuruluş vardır. Yine Yatağan Muğla istikametinin sağ tarafından da yaklaşık 200 metre iç cephesinde de mermer ve taş sektöründe bulunan yatırımcılar bulunmaktadır. Acele olarak yapılması planlanan bu kamulaştırmanın bu bölgedeki yatırımcıları rahatsız edeceği açıktır.  MUTSO’ya göre, bu yatırımcıların bir başka bölgeye giderek benzer yatırımları yapması da mümkün görünmemektedir. Bu kararın yatırımcıları ciddi sıkıntıya düşüreceği açıktır.” Diyen Aldan, Bakan Yıldız’dan şu sorulara cevap istedi:

-Muğla – Bayır – Salihpaşalar güzergâhında bulunan sanayi yatırımlarını korumak için, bu alanı kamulaştırma kapsamı dışında tutmayı düşünüyor musunuz?

-Muğla – İzmir yolunun trafik yoğunluğu göz önüne alındığında, kömür taşıma güzergahı nasıl belirlenecektir?

-Bu rezerv alanının işletilmesinin verimli tarım alanlarını kullanılamaz hale getirme riskiyle ilgili herhangi bir değerlendirme yapılmış mıdır?

-Bu girişimin çevre ve turizme vereceği zarar hususunda bir çalışma yapılmış mıdır?

Bu haber toplam 60 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.