Muğla Haber Gazetesi

KADİR KUDEN “Esnaflık, Kolay Bir İş Değil!”

KADİR KUDEN “Esnaflık, Kolay Bir İş Değil!”
20 Ekim 2020 - 20:19

“Esnaflık, Kolay Bir İş Değil!”

Kahve dendiğinde, Muğla’ da akla gelen ilk isimlerden biri, Kahveci Kuden olarak bilinir…

Uzun yıllardır Menteşe’ de hizmet veren Kadir Kuden, kahve kavurmanın ve öğütmenin, belli incelikler istediğini, yapılacak en küçük bir hatanın, kahvenin tadında çok farklı değişimler yaratacağını söylüyor…

Esnaf olmanın, belli bir ciddiyet, iş disiplini ile güne çok erken saatte başlamak gerektirdiğini anlatan Kuru Kahveci Kadir Kuden, kuru kahvecilikte olduğu gibi daha önce de esnaf olatak hizmet verdiği fırıncılık, köftecilik ve yufkacılık mesleklerinde de aynı özenle çalıştığına vurgular yapıyor…

Kuru Kahve işine başlama şeklinin aslında bir yenilenme ve bir değişim isteği ile başladığını söyleyen ve 1987 Yılı’ ndan beri Muğlalılar’ a hizmet sunduğunu belirten Kuden’ den esnaflığın kolay bir iş olmadığını ve son iki yıldır da işletmesini Oğlu Hamdi Kuden’ e devrettiğini öğreniyoruz.

Meslekteki başarısının sırrını öğrenmek istediğimiz Kadir Bey, önceliği işi benimsemeye, dürüst olmaya ve çok çalışmaya verirken, bir esnafın çok sabırlı olması gerektiğine de dikkat çekiyor.

UYKUYA HASRET KALMAK

Yıllarını Muğlalılar’ a hizmet sunmakla geçiren Kuru Kahveci Kadir Kuden, kendisini anlatırken, 15 Ocak 1946 Doğumlu bir Muğlalı olduğunu, 1966 Yılı’ da askere gittiğini, 1970 Yılı’ nda evlendiğini, farklı farklı iş kollarında çalıştıktan sonra meslek olarak seçtiği kuru kahve işinde, uzun yıllar çalıştığını söylüyor.

Kuru Kahveci Kuden olarak, Muğla’ da akla gelen ilk isim olma başarısını yakalama yolunda, “Rahmetli Şeref Ağabeyim ile beş – altı yıl fırıncılık yaptık. Askerden gelince aslında bir gece işi olan fırıncılığın beni fazlasıyla yorduğunu, uykuya hasret kaldığımı anladım. Bugün değerlendirdiğimde, o işin gençliğimiz sayesinde yürüdüğünü anlıyorum. Belli bir yaştan sonra o yoğunlukta çalışabilmek, şimdi neredeyse imkânsız denecek bir durummuş.” anlatımları yapan Kadir Kuden, “Askerden dönünce ağabeyimle beraber, asıl baba mesleğimiz olan köftecilik işine başladık. Birlikte çalıştığımız uzun yılların ardından, 1974 Yılı’ nda kendisinden ayrılıp, mesleği tek başıma sürdürdüm. Bu, kendi başıma yaptığım iş, yaklaşık 15 yıl kadar sürdü. Şeker hastası olmam ve personelle çalışmak zorunda kalmam, işimde sorun olmaya başladı.” şeklinde mesleki yaşamı hakkında paylaşımlar yapıyor.

Yaşadığı sorunların, kendisini personellerden uzak, tek başına bir iş yapmaya yönelttiğini anlatan Kuden, köfte işini bıraktıktan sonra bir zamanının, hiç iş yapmadan, çeşitli arayışlarla geçtiğini söylüyor… Bir süre daha önce yaptırdığı dört katlı evinin kira geliri ile idare ettiğini, daha sonra Kurşunlu Camii Karşısı’ nda, tekrar ama bu kez yalnız olarak, yine köftecilik yaptığını, daha sonra satın aldığı şimdiki dükkânında yufkacılık yapmaya karar verdiğini söyleyen Kadir Kuden, “O dönemlerde, yufka işi pek yaygın değildi. Amacım, haftalık giderimi kazanmak ve işim olduğunda ya da canım istediğinde, dükkânı kapatıp gidebileceğim bir iş sahibi olmaktı. O yıllarda sokağımızdaki dükkânların çoğu boştu. Yufkacılığa başlayacağım sırada, bir yufka imalatçısı gelip, yeni bir iş yeri açtı. Bu durum da bizim dükkânın işlerinin kesilmesine yol açınca bir kez daha iş bırakmaya karar verdim. Yaklaşık bir yıl yine iş yapmadan dolaştım ama başta iyi olan rahatım, esnaf olmanın verdiği alışkanlıkla beni yine yeni arayışlara yöneltti. O zamanlar, evli ve bir kız, bir erkek çocuk babasıydım. (Geçen sene kızımı, 47 yaşında, kanserden kaybettim.) Bir gün dostlarımdan biri ile bir şeyler içerken, ‘Böyle boş durmakla olmaz, neden ağabeyinin mesleğini sen de bu dükkânda yapmıyorsun?’ diye sordu. Ağabeyimin mesleğini yaparsam, rakip olacağımızdan, arada bir kırgınlık olacağını bildiğim için böyle bir niyetim hiç olmamıştı. Muğla’ nın artık gelişip büyüdüğünü, aradaki uzaklıktan dolayı ikimizin de aynı işi yapmamızın, birbirimizi engellemeyeceğini anlatınca, benim de aklım, buna yattı. Böylece ben de 1987 Yılı’ nda, kuru kahve işine başlamış oldum.” diye, Muğla’da akla gelen ilk isim olma başarısını gösterdiği, kuru kahve işine başlama hikâyesini, öğrenmemizi sağlıyor…

İŞ BAŞARISININ SIRRI

“Kahve işinde, ilk zamanlar acemilik dönemim de olsa esnaf kimliğimden dolayı hiç yabancılık çekmemiştim. Sokaktan geçen her yüz kişiden, neredeyse doksan kişisi, tanıdığım insanlardı. Bu nedenle işe hemen adapte oldum. Nasıl düzgün bir esnaf olduğumu bilen herkes kahve işinde, beni tercih etti. Mesleğim, Muğla’ ya üniversitenin açılmasıyla, daha da canlı bir hale gelince yardımıma dostlarım yetişti ve ufak tefek işlerim olduğunda, dükkânımın kasasında durdular… Son iki yıldır da işlerimi, haritacı olan oğlum, Hamdi Kuden’ e bıraktım, işimizi torunlarım ve personellerimizle kendisi yürütüyor…” şeklinde meslek hikâyesine devam eden Kadir Kuden, Muğlalılar’ dan gördüğü rağbeti ise kaliteli kahve kullanmasına, kahvenin kavurulma sırrına, öğütmesini iyi bilmesine bağlıyor.

Muğla’ da şu andaki yerinde, kuru kahve dükkânını açtığı zaman, başlangıçta bu işi sadece ağabeyi ile ikisi yaparken, bir kuru kahveci dükkânının daha açıldığını anlatan Kadir Kuden, daha sonra o kahvecinin geçirdiği motosiklet kazasında hayata veda ettiğini söylüyor… Ölen rakip kuru kahvecinin oğlunun ise bu işleri benimsemediği için yürütemediğini belirten Kuden, rakiplerinin daha sonra iflas ettiğini de sözlerine ekliyor…

Muğla’daki diğer kahvecilerin, hazır, kavrulmuş kahve getirip sattığını söyleyen Kuden, “Dükkânlarında sattıkları kahvenin kalitesini ve ne şekilde kavrulması gerektiğini bilen yok! İşe gereken önemi vermeyince de esnaflık tam olmuyor. Esnaf olmak, öyle kolay bir iş değil! Oğlum Hamdi, işimizi benimsedi ve işimizin püf noktalarını öğrendi. Şu an çalıştırdığımız elemanlarımız da saygılı ve sadık kişiler. İşlerini iyi bilir, iyi yapar ve müşteri ile iyi diyalog kurarlar. İş başarısının sırrı, işi çok iyi benimsemek, çok çalışmak ve dürüst bir kişi olmaktan geçer.” şeklinde, mesleki inceliklerden söz ediyor.

Kuru kahvecilik işinde eleman yetiştirirken, başlangıçta gördükleri kadarını öğrenmelerini sağladıklarını anlatan Kadir Kuden, “İşi benimseyen ve meyilli olan kalıcı elemanlarımıza, kahvenin daha kavruluş aşamasında, yapılması gereken incelikleri anlatır, ne yapmaları gerektiğini kavramalarını sağlarız. Her elemanımız, aynı oranda başarılı olmuyor. Mesleğimizde ve tüm esnaflıkta, sabır, en önem verilmesi gereken bir konudur.

NASİP, ERKEN YAKALANIR!

Karşımızdaki kişinin kişiliğine göre davranmamız ve her zaman sabırlı olmamız gerekir. Kapımızın herkese açık olması lazım! Biz işimizde bunu başardık! Zannedildiği gibi esnaflık, kolay bir iş değildir!” diyor.

“Bu yaşta olmama rağmen ben her sabah saat altı da kalkar, yayladaki tavuklarıma bakarım. Öğleden sonraları ise iş yerimize gelir, yapılacak işleri ve eksikleri gözden geçiririm. Uzun yıllar önce de daha komşu esnaflar dükkân açmadan, ben sabah iş yerime gelir, dükkânımın içini ve kapımın önünü süpürür, temizler, oturup kahvemi içerdim. Anlayacağınız, nasip, erken yakalanır!” diyen Kadir Kuden, gençlere vereceği tavsiyeler için de “Gençler, daha önceki hayat koşullarını bilmedikleri için yaşamı kolay sanıyor. Oysa bizler, sıfırdan gelip, tüm o zorlukları kendimiz yaşadık. Eskiden satın aldığımız birer kilogramlık sigaralar, kâğıtlara sarıldıktan sonra bize teslim edilirdi. Ben sarılan kâğıtları düzgünce keser, açar, düzeltir ve kullanırdım. Şimdi görüyorum, o paket kâğıtları, hep çöpe atılıyor. Belki bunlar küçük gibi görünen şeyler ama tasarruflar, bu şekilde başlayıp, biriktikçe büyür, giderek de son şeklini alır. Benim de torunlarım var. İşlerin bazen onlara da zor geldiğini görüyorum ama benden de çekindikleri için genelde pek bir şey demiyorlar. Aslında ben hoş görülü biriyim ama yüzüm pek gülmez… Onların kendisinin de zorlukları görmesi lazım! Hayat onlar için de tozpembe olmamalı!” şeklinde anlatımları oluyor…

Tülay SÜKÜN

 

 

 

 

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Mugla Haber Gazetesi - Atilla Taha