Jandarma’dan Kadına Şiddet Semineri

Jandarma Genel komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” seminerlerinin sekizincisi Menteşe’de yapıldı.Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Muğla’da “Kadına Yönelik...

Jandarma’dan Kadına Şiddet Semineri

Jandarma Genel komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” seminerlerinin sekizincisi Menteşe’de yapıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Muğla’da “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” semineri düzenlendi. Kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi pek çok konunun ele alındığı seminerler dizisinin Muğla ayağında, kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede daha iyi bir koordinasyon ve işbirliği mekanizması için, bir yol haritası ortaya çıkarılması hedeflendi. Konferansa Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik yaptığı açış konuşmasında, “Şiddet sağlıklı bir toplum oluşmasının önündeki en büyü engellerden birisidir. Toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimini kadınlar oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her anında yaşanmaktadır. Kadına yönelik şiddet, kadının maddi ve manevi yükümlülüğüne ağır zarar vermektedir. Bu nedenle kadının toplumsal yaşamı aktif yaşamın önüne geçmektedir. Sosyal ve ekonomik alanda engel oluşturmakta, kadın erkek eşitsizliğinin devamına neden olmaktadır. Topluma ve toplumun en değerli üyelerinden biri olan kadına büyük zarar v eren şiddetin ortadan kaldırılması ortak görevimizdir” dedi.

“Sebepler analiz edilmeli”

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, “Aile içi kadına şiddet hiç kuşkusuz bir suç. Her suç gibi aile içi kadına karşı şiddet aynı zamanda sadece kanunun değil, sosyolojinin, psikolojinin, dinin, antropolojinin, kültürel dokunun hattı zatında en geniş anlamıyla kanunun yönetmenliğin mevzuatın değil hukukun konusu. Her suç gibi aile içi kadına yönelik şiddet bir sonuç. Her sonuç olduğu gibi elbette sebeplere dayalı. Mücadele için sonuçtan ziyade bu konuda da öncelikle sebepleri analiz etmemiz gerekiyor. Sebepleri birer mazeret kisvesine büründürmeden” dedi.

“Aynı zamanda sosyal bir sorun”

Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Dairesi Başkanı Albay Veli Turan, kadına yönelik şiddet konusunda yapılan çalışmalar kapsamında 250 uzman yetiştireceklerini belirterek, “Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadına yönelik şiddet önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Bu sorun bir güvenlik sorunu olduğu gibi aynı zamanda sosyal bir sorun. Bununla mücadele ederken diğer kurumlarla koordinasyonu artırıp vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve kendi personelimizi bu konuda eğitmek maksadıyla projeyi geliştirdik. 12 personelimiz eğitim alacak, 250 uzman eğitici yetiştireceğiz. 2 yıl sürecek projemiz Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde 30 ilde bilinç oluşturma ve koordinasyon çalıştayları düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

Proje hakkında

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanıyla Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” 23 Temmuz 2013’de başladı. Her 5 kadından 2’sinin fiziksel şiddete maruz kaldığı Türkiye’de, Jandarma Genel Komutanlığı, bu proje ile kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede idari kapasitesini daha da arttırmayı, kurumlar arası işbirliğini kuvvetlendirmeyi ve kendi içinde eğitim verecek 250 eğitmeni yetiştirmeyi hedefledi. Program kapsamında 12 bin personele toplumsal cinsiyet, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele, bu alanda jandarmanın görevi, sorumlulukları ve uygulanacak prosedürler ile 6284 sayılı yasa ve işleyişi konularında eğitim veriliyor. Toplam bütçesi 2 milyon 915 bin Avro. Olan proje, Temmuz 2015’te sona erecek.

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.