İztuzu kumsalını koruma çağrısı

Ortaca’nın Dalyan beldesinde bulunan İztuzu Kumsallarını Koruma Platformu üyeleri, İztuzu sahilini korunması için yasal mücadele başlattı.İztuzu Kumsallarını Koruma Platformu üyelerinin dava açmak için vekalet verdiği Av....

İztuzu kumsalını koruma çağrısı

Ortaca’nın Dalyan beldesinde bulunan İztuzu Kumsallarını Koruma Platformu üyeleri, İztuzu sahilini korunması için yasal mücadele başlattı.

İztuzu Kumsallarını Koruma Platformu üyelerinin dava açmak için vekalet verdiği Av. Berna Babaoğlu Ulutaş, yaptığı açıklamada; “Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Muğla İli Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi İztuzu Kumsalında nesli tehdit ve tehlike altında olan deniz kaplumbağalarına yönelik çalışmalar yapması için Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi DEKAMER’e 22 dönümlük orman arazisi tahsis ettiğini, şimdilik 1100m2 imar izni olan bu yerde bir hastane inşa projesi olduğunu 05.10.2013 günü duyduk. İztuzu kumsalında bulunan DEKAMER tarafından talep edilen ve ilgili kurumlarca tahsis edilmesi planlanan arazi için yapılan imar planları ile izinleri iptal edilmeli ve İztuzu kumsalı imara açılmamalıdır. Bölge sit alanı olup, İztuzu Kumsalını üreme alanı olarak kullanan Caretta Caretta' ların nesli yok olma tehlikesi altında olduğundan koruma altına alınmışlardır. Göl çevresi, kanallar ve ormanlar çeşitli hayvanların üreme ve barınma yeri olarak zengin bir ekosisteme sahiptir. Doğal alan, günlük ormanları, kumu ve göl kıyısında bulunan sazlık alanlar koruma altındadır. Göl ve İztuzu sahili göçmen kuşların göç yolları üzerindedir. Bölge aynı zamanda arkeolojik değeri yüksek, antik tuzlanın bulunduğu tarihi sit alanıdır. İztuzu Kumsalına imar projesi uygulanırsa gerisi de gelecektir. DEKAMER’e tahsis edilmesi planlanan 22 dönüm orman alanıdır. Her ne kadar ağaçlar korunacak deseler de; ağaçlar şimdiden işaretlenmiştir. Bu projeyi Dalyan Halkı da istememektedir. Bu proje mevzuatımıza ve ilgili uluslararası çevre koruma sözleşmelerine de aykırıdır. İztuzu Kumsalında bulunan DEKAMER tarafından talep edilen ve ilgili kurumlarca tahsis edilen arazi için yapılan imar planları ile izinleri iptal edilmeli ve İztuzu kumsalının imara açılmasına itiraz ediyoruz. DEKAMER tarafından önerilen projenin, mevcut doğal hayatı tehdit etmeyecek ve turizme daha fazla istihdam yaratabilecek bir yer olması sebebiyle Dalyan'a yapılmasını öneriyoruz. Platform olarak, imar planının ve ilgili idari işlemlerin iptali için ilgili kurum ve kuruluşlara dava açacağız. Bugün burada bunun için ilk adımı atıyoruz. İztuzu kumsalının korunmasını isteyen ve bu sebeple bu plana karşı çıkan herkesin Platforma katılmaya davet ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.