İthal samanın içinde yok yok!..

Daha birkaç yıl öncesine kadar dünyada tarım alanında kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisi olan Türkiye, artık yurtdışından saman ithal etmeye başladı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü tarafından Ukrayna’dan...

İthal samanın içinde yok yok!..

Daha birkaç yıl öncesine kadar dünyada tarım alanında kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisi olan Türkiye, artık yurtdışından saman ithal etmeye başladı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü tarafından Ukrayna’dan ithal edilen samanlar ülke genelindeki şubelerde dağıtılmaya başlandı. İzmir Limanı’ndan alınan 3 Tır dolusu saman Yenice Tarım Kredi Kooperatifi tarafından üyelerine Yerkesik’te dağıtıldı.

İthal samanlar kilosu 50 kuruştan çiftçiye dağıtılırken saman balyaların içinde ise yok yok. Çiftçiye dağıtımı yapılan saman balyalarının içinden çıkan odunsu sap kökleri, damlama su  hortum parçaları, naylon poşetler ve diğer çöpler büyük şaşkınlık ve tepki yarattı.

Haber: Hüseyin  ATILGAN-Türker ÇERMİK

Foto: Batuhan ALTIN

Gündeme geldiği tarihten itibaren çeşitli tartışmalara ve tepkilere neden olan ithal samanlar bütün ülke genelinde olduğu gibi Muğla’da da çiftçilere dağıtılmaya başlandı. Daha birkaç yıl öncesine kadar tarım alanında kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisi olan Türkiye, yurt dışından saman ithal etmeye başladı. Tarımda girdiler yüksek olunca ekilen ürün hayvancılığın ihtiyacını karşılamayınca  yetkililer hayvancıların saman ihtiyacını karşılayabilmek için çareyi yurt dışından ucuz saman ithal etmekte buldu. Ülkede ekimi yapılan ürünlerden elde edilen samanın kilosu 1 lira 20 kuruştan satışa sunulurken ithal saman ise kilosu 50 kuruştan üreticiye veriliyor.

Uzun kuyruklar oluştu

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü tarafından Macaristan ve Ukrayna’dan ithal edilen samanların dağıtımı ülke genelinde olduğu gibi Muğla’daki şubeler tarafından da başlandı. İzmir Limanı’ndan alınan 3 tır dolusu ithal saman Yenice Tarım Kredi Kooperatifi tarafından üye çiftçilere Yerkesik beldesinde dağıtıldı. Kilosu 50 kuruştan satılan samanlardan elde etmek isteyen çiftçiler traktörleri ve araçları ile dağıtımın yapılacağı alanda uzun kuyruklar oluşturdular.

İthal samanın içinden ne varsa çıktı

Dağıtımı yapılan saman balyalarının içinden çıkan yabancı maddeler ise vatandaşların tepkisine neden oldu. Hayvanların ihtiyacı olan samanların içinden çıkan odunsu sap kökleri, damlama su hortum parçaları, naylon poşetler ve diğer yabancı maddelerin hayvan sağlığını tehdit eder boyutta olduğu görülürken  vatandaşların da tepkisine neden oldu.

Avrupa çiftçisine hizmet ediliyor

Tarım ve hayvancılık politikalarını eleştiren vatandaşlar, “ Biz daha düne kadar tarımda ve hayvancılıkta kendi kendimize yeten bir ülke konumundaydık. Tarımda uygulanan yanlış politikalar yüzünden şimdi tarım arazilerimiz boş kaldı. Çiftçi girdilerin yüksekliği yüzünden kendi hayvanına vereceği yem ve bitkileri ekip üretemez hale geldi. Birkaç yıl önce Türkiye’nin yurt dışından saman ithal edeceğini söyleseler buna asla inanmazdık. Bu günleri de gördük. Tarım arazilerimiz, hububat deposu ovalarımız boş kalmış durumda. Çiftçi hak ağlıyor. Hayvanlarımız bu sene aç kalacak. Türkiye’de tarım, çiftçilik ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Hükümet ithal ürünlerde verdiği desteği yerlilere de versin. Türk çiftçisi yok olma noktasında ama hükümet Avrupa çiftçisine ve hayvancısına hizmet ediyor” şeklinde konuşarak tepkilerini dile getirdiler.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.