İşyerlerinin yarısı kapanıyor

Muğla ve ilçelerinde her yıl açılan işyerlerinin yarıya yakını çeşitli nedenlerle kapanış vermek zorunda kalıyor. Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği verilerine göre 2012 yılının Ekim ayı sonu itibarıyla Muğla...

İşyerlerinin yarısı kapanıyor

Muğla ve ilçelerinde her yıl açılan işyerlerinin yarıya yakını çeşitli nedenlerle kapanış vermek zorunda kalıyor. Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği verilerine göre 2012 yılının Ekim ayı sonu itibarıyla Muğla merkez ve diğer ilçelerinde toplam 3 bin 65 işyeri açılarak ticari faaliyetlerine başlarken, bin 527 işyeri de ticari faaliyetlerini sonlandırarak kapanış verdi. Bu rakamlar 2011 yılının tamamında ise açılan işyerlerinde 3 bin 287, kapanan işyerlerinde ise 2 bin 670 olarak gerçekleşmişti.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda da açılan ve kapanan işyerlerinin yoğunluğu nüfusu yüksek ve turizm faaliyetlerinin ağırlıklı olarak yürütüldüğü Fethiye, Bodrum ve Marmaris gibi ilçelerde gözlenirken 2012 yılının Ekim ayı sonu itibarıyla Muğla Merkez ilçede 257 iş yeri açıldı, 147 işyeri de ticari faaliyetlerine son vererek kapanış gerçekleştirdi.

Üyelerine yönelik olarak çok önemli proje ve hizmetler sunduklarını belirten Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, “ Hayata geçirmeye çalıştığımız Esnaf Hastanemiz vardı. Arsamız ve gerekli ödeneğimiz mevcuttu. Fakat devlet hastane için sağlık kotası vermediği için bu projemiz askıda kaldı.  Her ne kadar hastanemiz yoksa da ambulans hizmetlerimiz devam ediyor. Esnaf Muğla’da ambulanstan ücretsiz yararlanabiliyor ama şehir dışı hizmetlerinde ambulansın yakıt giderini karşıladığı   takdirde yine bu hizmetten yararlanabiliyor.  Dışarıdan herhangi bir ambulans talebi bulunulduğunda bunun bedeli 4.500 TL. Dolayısıyla bu ambulans hizmeti ile esnafımıza çok büyük bir kolaylık sağladık.”dedi.

Üyelere yönelik eğitim çalışmalarına büyük önem ve ağırlık verdiklerini ifade eden Ayyıldız, “Üyelerimizin bilinçlenmesine ve kendilerini geliştirmesine yönelik olarak sürekli kurslar düzenliyoruz.   İlçelerdeki esnafı ayağımıza çağırmıyoruz biz onların ayağına gidip eğitim veriyoruz.  Şu anda hijyenle ilgili kurslarımız sürüyor. Merkezde ve tüm ilçelerde veriyoruz. Fırınlarda tezgahtan satış yapan kişilerin temizlik ve sağlık koşullarına dikkat ederek ürünü halka sunmaları, dağıtım yapan elamanların  da aynı koşullara uyması gerekiyor. Amacımız bunu sağlamak. Bununla ilgili denetmeleri ise Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri yapacak. Kurslar tamamlandığında yaklaşık 3 bin kişi katılım göstermiş olacak.”diye konuştu.

Sicil İşlemleri ile ilgili olarak da bilgi veren Ayyıldız, “ Sicil İşlemleri ile ilgili de ilçe ilçe görevli arkadaşlarımız geziyor üyemizin, esnafımızın ayağına gidiyor. Bu uygulamayı yapan ülke genelinde başka bir oda yok. “ diye konuşurken, Tekel’in kapanmasından dolayı tekel maddesi satış belgesi ile taşıtların SRC  kurslarının ve belgelerinin de oda tarafından verildiğini hatırlattı.

Ayyıldız ayrıca, şehrin gelişmesine yönelik bazı yeni proje ve çalışmalara imza atmaya hazırlandıklarını ve önümüzdeki dönemlerde bunları duyuracaklarını da sözlerine ekledi

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.