İşte doğayı kirletmenin bir sonucu

Milas ilçesinde hayvancılık ve çiftçlikle uğraşan Mehmet Birol adlı vatandaşın ineğinin doğurduğu çift başlı buzağı büyük şaşkınlık yarattı. Sezaryanla gerçekleşen doğumda çift başlı buzağıyı gören veterinerler...

İşte doğayı kirletmenin bir sonucu

Milas ilçesinde hayvancılık ve çiftçlikle uğraşan Mehmet Birol adlı vatandaşın ineğinin doğurduğu çift başlı buzağı büyük şaşkınlık yarattı. Sezaryanla gerçekleşen doğumda çift başlı buzağıyı gören veterinerler ve sahipleri şaşkınlıkla karşılarken, uzmanlar bu tür vakaların hava kirliliği ile ilişkili olabileceğini belirtti.

Milas ilçesinde bir ineğin çift başlı buzağı doğurması, görenleri hayrete düşürdü. Buzağı doğum sonrası hayatını kaybederken, 100 bin doğumda bir görülen çift başlı buzağı vakası konusunda görüş bildiren uzmanlar, bu tür vakaların hava kirliliğiyle ilişkili olabileceğine dikkat çekti.

Bahçeburun Mahallesi’nde yaşayan ve geçimini çiftçilikle sağlayan Birol ailesine ait inek, çift başlı buzağı doğurdu. Çiftçi Mehmet Birol, ineğinin doğum sancısı çekmesiyle veterinerden yardım istedi. Gözlemleri sonucu bir anormallik olduğunu belirleyen Veteriner Hekim Mevlüt Kiriş, normal doğum mümkün olmayacağı için sezaryen yaparak buzağıyı doğurttu fakat buzağı doğum sırasında öldü.

İlk defa böyle bir vaka ile karşılaştığını belirten Veteriner Hekim Kiriş, “Doğumda bir aykırılık belirledim ve sezaryen yapmaya karar verdim. Çift başlı erkek buzağımız anne karnındayken yaşıyordu ancak doğum sırasında öldü. İki başta yer alan organların hepsi gelişimini tamamlamış. İki başta da ikişer göz, kulak, ağız, burun yer alıyor. Ayrıca iki boyun söz konusu. Literatürde bu olay ‘disafalus yapışık simetrik ikizler vakası’ olarak biliniyor. İneğimize doğum sonrası gereken müdahale yapıldı. Çiftçimize geçmiş olsun” diye konuştu.

100 binde 1 görülüyor

Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Çetin, “Bu tür olaylarda sezaryen tercihi yerinde bir karardır. Çift başlı buzağıda da ağır anomali mevcuttur. Buzağının yaşaması da pek mümkün değildir. Anomali doğumlar Milas ve Yatağan çevresinde sık şekilde görülüyor. Amerika’da yapılan araştırmalara göre;  bu vakalarda çevresel faktörler içerisinde tabi ki hava kirliliği, önemli bir etken olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda özellikle Milas ve Yatağan çevresinde sığır, koyun ve keçilerde aşırı anomali vakaları görüldü. Nedenlerin ortaya konması için bölgede araştırma yapılabilir”dedi.

Milas’ta daha önce de çift başlı buzağı ile bir koyunun yüzü tavşana benzeyen kuzu yavrulaması olayları yaşanmıştı.

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.