İŞÇİLERİN BURUK SEVİNCİ

Muğla’da, TÜVTÜRK’ten sendikalaştıkları için işten çıkarılan işçilerin davalarında Marmaris dosyası da sonuçlandı. Mahkeme, 972 gündür direnen toplam 18 emekçinin işine iade edilmesine hükmetse de yasalar işveren lehine...

İŞÇİLERİN BURUK SEVİNCİ

Muğla’da, TÜVTÜRK’ten sendikalaştıkları için işten çıkarılan işçilerin davalarında Marmaris dosyası da sonuçlandı. Mahkeme, 972 gündür direnen toplam 18 emekçinin işine iade edilmesine hükmetse de yasalar işveren lehine olduğu için işçiler işbaşı yapamıyorlar. İşveren işbaşı yaptırmak yerine, kıdem ve ihbar dışında işten çıkarıldıkları 2018’deki maaş bordrolarını baz alarak 16 aylık sendikal tazminat ödemeyi seçiyor.

TÜVTÜRK Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ’de çalışan işçiler, işyerindeki kötü çalışma koşulları, hak gaspları ve alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle DİSK Nakliyat-İş Sendikası’na üye olmuş, bunun sonucunda işten çıkarılmışlardı. Emekçiler, ‘işe iade’ davası açıp sendikal dayanışmayla 972 gündür adaleti arayışını sürdürüyor. İşçilerin  ‘işe iade’ davalarının son aşaması olan Marmaris dosyası da sonuçlandı. Mahkeme, bu kararla birlikte toplam 18 emekçinin işine iade edilmesine hükmetti. Ancak yasalar işverenin lehine olduğu için, emekçiler işbaşı yapamıyor. İşveren,  işbaşı yaptırmak yerine, kıdem ve ihbar tazminatı dışında işten çıkarıldıkları 2018’deki maaş bordrolarını baz alarak, 16 aylık sendikal tazminat ödüyor. 972 gündür direnen işçiler sendikayla birlikte mücadelelerine devam ederek tekrar işbaşı yapmak istiyor.

İşçilerin avukatı Tacettin Çolak, “Muğla TÜVTÜRK davalarında an itibariyle Marmaris dosyası sonuçlandı. TÜVTÜRK'te sendikal nedenle haksız yere işten çıkartılan tüm işçilerin işe iade davaları kazanılmıştır. Çok doğru kararlar bunlar. Ama yasalardaki düzenlemeler ‘işveren lehine’ olduğu için işverenler mahkeme kararlarını uygulamıyor. Yani başlaması gereken işçiyi işbaşı yaptırmıyor.  Ne yapıyor? Para ödüyor. Sendika tazminatını para olarak ödüyor ama iş başı yaptırmıyor. Yani ülkede gerçek anlamda bir iş güvencesi yok” diye konuştu.

İŞÇİ SINIFIMIZA ARMAĞAN OLSUN

Tacettin Çolak, kesinleşen davalara rağmen işverenin hükmü uygulamadığını belirterek şöyle konuştu: “Muğla TÜVTÜRK davalarına Marmaris'te son noktayı koyduk.  O kadar kesinleşmiş davalara rağmen,  işverenler hâlâ uzatmaları oynamak istiyor. Ama tutmadı, tutamazdı. An itibariyle Marmaris dosyası sonuçlandı. TÜVTÜRK'te sendikal nedenle haksız yere işten çıkartılan tüm işçilerin işe iade davaları kazanılmıştır. Bu durumda işçiler kıdem ihbar tazminatlarının yıllık alacaklarının dışında 16 ay daha işverenle sendikal tazminat ve boşta geçen süre ücreti hak kazandılar. İşçi sınıfımıza armağan olsun.”

İŞVEREN TAZMİNAT ÖDEME YOLUNU SEÇİYOR

Mahkemenin bu kararına karşın, yasalar işverenin lehine olduğu için, patron işbaşı yaptırmıyor. Yani işe başlaması gereken emekçiyi işbaşı yaptırmıyor. Avukat Çolak, bu durumu şöyle değerlendirdi: “Çok doğru kararlar bunlar ama yasalarda ki düzenlemeler ‘işveren lehine’ olduğu için işverenler mahkeme kararlarını uygulamıyor. Yani başlaması gereken işçiyi iş başı yaptırmıyor. Ne yapıyor? Para ödüyor.  Sendika tazminatını para olarak ödüyor ama iş başı yaptırmıyor. Böylece de sendikaya üye olan işçinin toplu sözleşme düzenine geçmesi yani sendikanın birinciliğinde toplu sözleşme yapıp her yıl işverenle 2 yıl da bir toplu sözleşme pazarlığına oturmayı engellenmiş oluyor. Bunu da maalesef yasalar onay veriyor. Şimdiye kadar öyle oluyor. İşçilerin paralarını veriyorlar iş başı yaptırmıyorlar.  Şuanda Muğla Merkezde Denizli yolunda ki istasyonda bizim üyelerimiz, DİSK Nakliyat-İş Sendikası üyeleri hala oraya işe dönüş için mücadele ediyorlar. Bu arada sendika olarak yetki davasını da kazandık.  Muğla TÜVTÜRK genelinde sendika toplu sözleşme yapma yetkisi de mahkeme tarafından onandı. Ama işverenler tarafından uygulanmıyor. Yani ülkede gerçek anlamda bir iş güvencesi yok. Önümüzdeki ay işverenlerin sendikal baskı yaptıkları için yargılandıkları davadan da ceza alacaklar. 2. Asliye ceza mahkemesinde yargılanan işveren vekillerin cezalandırılması için savcı mütalaa verdi”

ZEKİ ÇERÇİ: “DİRENİŞİMİZ SÜRECEK”

Direnişin öncülüğünü yapan Zeki Çerçi, bu kararların yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi: “Biz sendikamızla birlikte 972 gündür direnişimizi sürdürüyoruz. Arkadaşlarımızın çoğunun amacı sendikal tazminat almak değil, işlerine geri dönebilmek. Ben dahil bazı arkadaşlarımız 3 yıldır sendikamız ve kurduğumuz platform sayesinde geçimimizi sağlamaya çalıştık. Bizim hakkımız 2018’deki maaş bordrolarına göre tazminat almak değil. Biz 3 yıldır ekonomik olarak zor dönemlerden geçtik. Bu kararlar sendikalı arkadaşlarımız tarafından yetersiz karşılandı. Bizce adalet hala yerini bulmadı. Adalet yerini buluncaya kadar hukuki olarak mücadelemiz sürecek.”

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.