İşçiler kapıları tuttu

Milas Yeniköy Termik Santrali ve kömür havzalarının özelleştirmesini alan firmanın Milas’a gelmesi üzerine işçiler teyakkuza geçti. Yüzlerce işçe sendikaların önderliğinde Milas YEAŞ Yeniköy Linyit İşletmesi’nin nizamiye...

İşçiler kapıları tuttu

Milas Yeniköy Termik Santrali ve kömür havzalarının özelleştirmesini alan firmanın Milas’a gelmesi üzerine işçiler teyakkuza geçti. Yüzlerce işçe sendikaların önderliğinde Milas YEAŞ Yeniköy Linyit İşletmesi’nin nizamiye kapısına dev iş makineleri ile barikat kurarak kapıları tuttu.

Yeniköy Termik Santralı ve bağlı kömür havzalarının özelleştirmesini alan firmanın Milas’a geldiğini öğrenen işçiler teyakkuza geçti. Santralleri telsem etmeyeceklerini daha önceden her platformda dile getiren sendikalar ve işçiler direnişlerini kararlı bir şekilde sürdürüyor. Maden-İş ve Tes-İş’e bağlı işçiler dün saban erken saatlerde Milas YEAŞ Linyit İşletmesi’nin kapılarına dev iş makineleri ile barikat kurarak kapıları tuttular. Nizamiye kapısı önünde toplanan yüzlerce işte santralleri ve kömür yataklarını teslim etmeyeceklerini tekrarladılar.

Burada sendikalar adına bir açıklama yapan Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, “Sizin kararlılığınız karşısında işyerlerimize giremeyen alıcı firmanın yetkilileri, çareyi işyerleri dışında görüşme tertip etmekte bulmuş olacaklar ki, alıcı firma yetkililerinin Milas'a gelerek bir otelde görüşmeler yapmaya başladığı istihbaratını edindik. Sanmasınlar ki biz bunların farkında değiliz. Nerede kaldıklarını, kimlerle görüştüklerini isimlerini, cisimlerini hepsini biliyoruz.

Anlaşılan o ki bizim vermek istediğimiz mesajı tam olarak algılayamamışlar. Buradan firma yetkililerine ve ''ihale yapıldı, imzalar atıldı, resmi gazetede yayınlandı, iş sadece bir devir sözleşesine kaldı, bu iş bitti, siz hala neyin kavgasını veriyorsunuz'' diyenlere sesleniyoruz.

Türkiye'de her gün işçiler ölüyor. Güvencesiz, kuralsız çalışmak zorunda bırakılan işçiler maden ocaklarında, tersanelerde, inşaatlarda, şantiyelerde ölürken, birileri zenginleşmeye devam edip servetlerine servet katıyor. Türkiye bir yandan sermaye için cennet haline getirilirken diğer yandan, emekçiler için cehennem haline dönüştürülüyor.” Dedi.

Direniş devam edecek

Direnişlerinin aynı kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Girgin, şunları söyledi:

“Yapılan özelleştirmeler ve taşeronlaştırmalarla ve yapılamayan denetimlerle, özel sektör iyice serbestleştiriliyor, ölüme götüren ihmaller ''kader'' olarak meşrulaştırılıyor, siyasetle kol kola girmiş olan işadamları kazandıkları imtiyazlar sayesinde istedikleri şekilde gemilerini yüzdürüyor.

Yapılan uygulamalar ve düzenlemelerle iş hayatı işçiler için karabasana döndürülürken, her geçen gün işçinin tabutuna bir çivi daha çakılıyor. İşte Yatağan ve Milas maden ve enerji işçisinin mücadelesi tüm bu yapılanlara karşı, işçi sınıfının ortaya koyduğu bir iradedir. Gün be gün emeğin değersizleştirilmesine ve ucuzlatılmasına karşı bir tepkidir.

Örgütsüz bırakılan, sahipsiz bırakılan, yalnızlaştırılan işçi sınıfının başkaldırısıdır. Sömürülen, hak gaspına uğrayan, güvencesiz, kuralsız çalışmaya zorlanan emekçinin isyanıdır.

Özel sektörün doymak bilmez kar hırsına karşı ayak diremesidir. İşçinin hak arayışıdır, söz hakkı talebidir.

Yatağan ve Milas işçisinin attığı çığlık, tüm Türkiye işçi sınıfının sesidir. Ortaya koyduğu irade tüm ezilen, sömürülen emekçilerin ortak iradesidir.

Bu direniş başlangıçtır, uyanıştır, umuttur. Direnişimiz daha önce olduğu gibi şimdi de devam edecek. Emeğe ve emekçiye saygısı olan herkesin, bu kavgaya omuz vermesi emeğin yarınları açısından hayati öneme sahiptir.”

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.