İş için ikametlerini Muğla’ya almaya başladılar

Yatağan - Yeniköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde faaliyet Yatağan ve Yeniköy Termik Santrallerine yapılması planlanan 160 kişilik işçi alımı başvurularında daha önce santrallerde çalışma şartının aranmaması...

İş için ikametlerini Muğla’ya almaya başladılar

Yatağan - Yeniköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde faaliyet Yatağan ve Yeniköy Termik Santrallerine yapılması planlanan 160 kişilik işçi alımı başvurularında daha önce santrallerde çalışma şartının aranmaması santral bünyesinde çalışan şirket işçilerinin isyanına neden oldu.

Bilindiği üzere daha önceki alımlarda da başvuru şartlarına Muğla'da ikamet ediyor olunması şartı getirilmiş, ancak çok sayıda kişinin ikametlerini Muğla'ya aldırarak işe girdiği iddiaları huzursuzluk yaşanmasına neden olmuştu.

Durumu göz önünde bulunduran TES-İş Sendikası Yatağan Şubesi bu gelişmelerin ardından sürdürdüğü temaslarla alımların taşeron şirketlerde çalışan işçilerden yapılmasının gerekliliğine vurgu yapmış talebin gerekçesini ise; “kadrolu işçi yetersizliği nedeniyle zor günler geçiren santrallerimizin deneyimli elemana ihtiyacı var. Taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımız gereken tecrübeye sahip. Ayrıca, taşeronda çalışan arkadaşlarımızın neredeyse tamamı Yatağan ve çevresinde ikamet eden kişilerden oluşuyor. Alımlar bu kişilerden yapıldığı taktirde hem santrallere deneyimli eleman kazandırılacak hem de santrallerin cefasını çeken gençlerimiz iş sahibi olacak. Başvurular için Muğla'da ikamet etme şartının aranması bu konuda yeterli değil” şeklinde açıklamıştı.

160 kişilik işçi alımları için bazı kişilerin ikametlerini Muğla'ya aldırdığı duyumlarının alındığını belirten taşeron firma işçileri ise duyulan rahatsızlığı yapılan basın açıklamasıyla dile getirdi.

Rahatsızlık artmaya başladı

Tamamını Yatağanlı kişilerin oluşturduğu şirket işçileri tarafından yapılan açıklamada konu hakkında yetkililerden yardım istenerek sarf edilen; “ Bir atasözü var: 'Su Küçüğün Yol Büyüğün'. Hadi büyükler yol sizin. Bizlere sahip çıkın. Çocuklarınızın hakkını yedirmeyin” ibareleri dikkat çekerken şunları söylediler: “YEAŞ'a yapılması planlanan 160 kişilik işçi alımı taşeron şirketlerde çalışan biz işçiler için umut oldu ancak alımların açıklanmasının ardından aldığımız duyumlara göre il dışından ikametler taşınmaya başlandı bile. Dışarıdan yüksek puanlı kişilerin ikametlerini Muğla'ya aldırması biz Yatağanlı işçi adaylarının hayallerini suya düşürüyor. Bu konuda bütün siyasi partilerden, belediyelerden, sendikalardan ve nüfus müdürlüklerinden yardım bekliyoruz. Gerekirse sınav iptal edilsin ve şartları değiştirilerek daha önce santrallerde çalışma şartı aransın diye haykırıyoruz. Bu noktada şu atasözünü hatırlatarak; 'Su küçüğün yol büyüğün' hadi büyükler yol sizin çocuklarınıza sahip çıkın diyoruz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, eğer bu oyunların önüne geçilmezse sınav günü santralin kapısında olacağız. 2007 alımlarında da bu çevredeki 3 santrale 250 işçi alınmış, bunların yüzde 90'ını Muğla dışından işçiler oluşturmuştu. O yıllarda 250 kişinin 130'u Yatağan'da işbaşı yaparken şu anda bu sayıdan Yatağan'da kalan kişi sayısı sadece 67. 130 kişinin bir çoğu daha işbaşı bile yapmadan tayinlerini başka bir yere aldırırken diğerleri de Yatağan'ı basamak olarak kullandı ve başka işyerlerine tayin oldu. Biz burada toz, kül, asit yutuyoruz, termik santrallerin cefasını çekiyoruz ancak sefasını başkaları sürüyor. Biz bir aileyiz gelin bunun nimetlerinden biz faydalanalım, başkası değil”

Bu gelişmelerin ardından söz konusu duruma önlem alınıp alınmayacağı kamuoyunda ise merak konusu oldu.

Bu haber toplam 68 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.