İl Halk Sağlığı Müdürlüğü

Tüm Türkiye’de İl Sağlık Müdürlüklerinin haricinde isim olarak çağrışım yapsa da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün görev alanı tamamen farklı olup koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen ve de bireye yönelik koruyucu hizmetlerin yürütülmesiyle toplumun sağlığının korunmasını sağlamak, sağlığı geliştirmek amacıyla sağlık ve risk ve sorunların saptamak bu sorun ve riskleri gidermek için planlama yapan, uygulayan, uygulanmasını takip eden… Çok daha önemlisi birinci basamak teşhis ve tedavi edici hekimlik uygulamalarını organize ve koordine etmek üzerine yapılandırılmıştır.

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü de yine elimizde aynı çalışma temposu içinde, özellikle işine dört elle sarılmış kurum müdürü sayın Dr. Mustafa Nuri Ceyhan ve ekibi elde bulunan imkanları en iyi şekilde kullanarak Muğla için, Muğlalı için, dahası Muğla’da yaşayan herkes ve her kesim için yoğun olarak çalışmalarını sürdürüyorlar.

Bugün sayın Dr. Mustafa Bey ile Muğla’nın kendi konuları ile ilişkilendirilmiş genel sağlık profili ile ilgili konuştuk. Ben bu sohbetten içtenlikle keyif aldığımı söylemeliyim. Soru sormaktan ziyade sohbet tadında geçen görüşmemizde siz de konuk olun isterim.

-Öncelikli olarak sizi tanıyalım mı?

-Elbette. Samsun’da dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimimi Samsun’un Ladik ilçesinde tamamladım Ankara’da ise Tıp Fakültesi eğitimimi bitirdim. Sonrasında Ankara Tıp Fakültesi, Başkent Üniversitesinde çalıştım. Hakkari Yüksekova’da askerliğimi yaptım. Mecburi hizmet için belli bir süre Elazığ’da kaldım. 2002-2007 yılları arası Ankara Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında uzmanlık süremi tamamladım. Sağlık Bakanlığı’ndaki görevimin ardından Bingöl’e gittim. Bingöl’de 1 yıl kaldım. Buradan Kocaeli’ne atandım. Kocaeli’nde çevresel faktörlerin insan sağlığı üzerindeki etkileşimlerinin değerlendirilmesi ile ilgili geniş çaplı bir çalışma içerisinde bulundum. Havada bulunan partiküllerin değerlendirilmesi hatta denizden alınan bağlından midyesine kadar tetkiki için tüm ili ilgilendiren yoğun çalışmalardı bunlar. Biliyorsunuz Kocaeli ve hinterlandı Organize Sanayi Bölgesi’nin en geniş arterlerinden biridir. O nedenle bu bölgede yoğun olarak oluşan kanser vakaları ile yukarıda bahsettiğim etkenlerin ilişkilendirilmesi ve de ilişkilendirilmesi ile ilgili araştırmalar yaptım, yaptık. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün oluşturulması ile Muğla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü görevine atandım. İyi ki kabul etmişim.

-Neden?

-Çünkü Muğla yaşanabilir niteliklerini bünyesinde barındıran olağanüstü şehirlerden birisi. Dolayısıyla görevim nedeniyle de olsa Muğla’da bulunmaktan son derece memnunum.

-Size yüzde yüz hak veriyorum.

-Teşekkür ederim. Bunlar gerçekten yürekten hissettiğim duygularımdır.

-Muğla’da özellikle Bilindik kamu kurum ve kuruluşları var. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bu bilinirliğin neresindedir?

-Sağlık konusunda toplumumuzun önceliği bilinirlilik konusunda İl Sağlık Müdürlükleridir. Ancak Muğla ilinde bizler yapmış olduğumuz çalışmalarla yadsınmayacak kadar da olsa adımızı duyurduk. Özellikle topluma hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilinçlendirmek ve eğitmek ana görevimiz. Bu anlamda gerek kişisel çalışmalarımız gerekse basınımız kanalıyla toplumumuz bilgilendirmeye devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı bünyesinde;

a)İl Sağlık Müdürlüğü

b)İl Halk Sağlığı Müdürlüğü

c)Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği

olarak bir koordinasyonla herkes kendi görev alanında hizmetleri canla başla yapıyor. İl Sağlık Müdürlüğü (Özel Sağlık kuruluşları, eczaneler ve 112 Acil hizmetleri) Kamu Hastaneleri genel Sekreterliği (tüm kamu hastaneleri) İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ise halkın sağlığı ili ilgili tüm görevleri aksatmadan yerine getiriyor.

-Genel itibarıyla Muğla genelinde adet bazında konumlanmanızı nasıl açıklarsınız?

-173 sağlık evi, 105 aile sağlığı merkezinde; 237 aile hekimliği birimi, bir halk sağlığı laboratuarı, 12 toplum sağlık merkezi, 1124 çalışanımız ve Muğla İl Halk Sağlığı hizmet binamızla, halk sağlığı hizmetlerini vatandaşlarımızın en kolay erişebilecekleri ve bizim onlara daha kolay ulaşabileceğimiz uç noktalarda yaygın hizmet ağımızı sürdürüyoruz.

-Örneğin; İl Halk Sağlığı Müdürlüğü hamile bir anne için ne tür çalışmalar yapar?

-Koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve bağlı kurumlar annenin iyi bir gebelik geçirmesi, sağlıklı yaşaması, bebeğin sağlıklı doğmasını sağlar. Doğumdan sonra bebeğin bakımı, beslenmesi, gerekli aşıların yapılması o bireyin sağlıklı bir bebeklik, çocukluk ve gençlik geçirmesini sağlar.

-Çalışmalarınızı biraz daha geniş bir alana yayarsak ortaya neler çıkar?

-Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlıklı ve temiz bir çevre oluşturmak gelecekte oluşabilecek hastalıklar çok önceden tespit edilip onları yakalamak için, düzenli olarak sağlık taramaları çeşitli testler ve kontroller yapmaktan geçer. Temiz su ve gıdalar ile iyi beslenme, işyerinde sağlıklı ve güvenlikli çalışma ortamları oluşturmaktır. Kanserle ve Obezite ile mücadele, tütün ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele, kadın, çocuk ve ergen sağlığına yönelik programlar geliştirme, yürütme, izleme ve değerlendirmesini yapmaktır. Dolayısıyla toplumu hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilinçlendirmek ve eğitmek koruyucu sağlık hizmetlerinin alanlarıdır.

-Biraz da yapmış olduğunuz sağlık hizmetlerinden bahsedelim mi?

-Sağlık hizmetleri genel olarak iki ana gruba ayrılır. Birinci sağlığın korunmasına ilişkin olarak hastalık yapan etkenleri ortadan kaldırmaya ve vücudunu bu etkenlere karşı bağışıklık kazandırmaya yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, diğer ise hasta olan insanları tedavi etmeye yönelik tedavi edici sağlık hizmetleridir.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak biz koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik faaliyetlerimizi yönetmekteyiz. Temiz su ve gıdalar ile iyi beslenme, temiz bir çevrede yaşamak ve alınabilecek temizlik önlemler ile ve korucuyu aşılar ile pek çok hastalıklar önlenebilir.

ÜSTELİK KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ, HASTALIKLARI TEDAVİ ETMEKTEN ÇOK DAHA UCUZDUR. ÖZELLİKLE ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUM MUĞLA İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK AŞILAMA ORANLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNDE EN İYİ İLLER ARASINDAYIZ.

-İl Halk Sağlığı Laboratuarınızda ne tür çalışmalar yapılıyor?

-Laboratuarımızda 28 kişi çalışıyor. Burada mikrobiyoloji ve de kimyasal analizler yapıyoruz. Çıkan sonuçları sürekli paylaşıyoruz. Oteller, yurtlar, cezaevleri kısacası toplu kalınan yerler daha çok denetimimiz altındadır. Biliyorsunuz artık her ortamda klima var. Özellikle klimadan kaynaklanan klima enfeksiyonu yani lejyonella hastalığı ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün laboratuarın radarındadır.  Bu arada İl Halk Sağlığı Kan Laboratuarında Aile Hekimleri tarafından yapılması öngörülen glikoz ve şekeri 50’inin üzerinde parametreye bakabiliyoruz. Sizin kanalınızla da duyurmak isterim ki 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Aile Hekimliği Randevu sistemine geçilmiş olup, ilimizde de aile hekimliklerinde yığılmaları önlemeyi amaçlayan Aile Hekimliği Randevu sistemi hizmet vermektedir. Bu hizmetten halkımızın yararlanmasını ve etkin bir şekilde kullanılmasını bekliyoruz. İnternet erişimi olan vatandaşlarımız www.hastanerandevu.gov.tr web adresinden ve ALO 182’den mobil cihazlarla aile hekimliklerinden randevu alabilmektedirler. Böylece vatandaşların aile hekimlerinden daha iyi hizmet alabilmesi, muayene sırası beklememeleri ve hastaya ayrılan sürenin daha uzun ve verimli olması planlanıyor.

-Peki Muğla için neler söylersiniz?

-Muğla gerçekten çok güzel bir şehir. Herşeyden önce çok güzel bir coğrafyada. Burada yaşayan insanlarımız sıcak kanlı, samimi, cana yakın ve kibarlar. Genelle bu tür insan profiline bayılıyorum. Çünkü iyilikten zarar gelmediğini biliyorum. Biz hep iyilerle bir arada olalım. Abarttığımı sanmıyorum Muğla iyi insanların toplu olarak yaşadığı bir şehir olarak hafızamda.

-Hobileriniz?

-Kitap okumayı çok seviyorum. Özellikle bu günlerde sağlık evi tadilat projelerini hayata geçiriyoruz. Bu durum bende hobi haline geldi. Çünkü hep beraber olununca herkesin bir arada olma duygusu daha da gelişiyor.

-Ben de bir gün sizinle sağlık evi tadilatına geleceğim…! Biraz kişisel olacak ama gazetemiz HABER’i nasıl buluyorsunuz?

-Kısaca özetlersem; çok çalışıyor ve topluma dört elle sarılıyorsunuz. Olağanüstüsünüz. Başarılar hep sizinle olsun. Ayrıca sizin nezdinizde sağlık evlerimizde,  aile hekimliği birimlerimizde, toplum sağlığı merkezlerimizde, müdürlüğümüzde, Muğla’nın sağlığı için emeğini esirgemeyen tüm çalışanlarımıza, ekip arkadaşlarımıza, ayrıca bu güzel ve görüşme için şahsınıza çok teşekkür ediyorum.

-Benim için de son derece keyifli, biraz o kadar seviyeli, neşeli tavırlarınızla genel anlamda herkese yansıttığınız saygıdeğer yanınızla ve sohbetimize verdiğiniz emeğinize çok teşekkür ediyorum.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünde idareciliğinizle güzel işler yapacağınıza yürekten inanıyorum. Tüm başarılar sizinle olsun…!

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.