ANTİK KENT: KNİDOS Muğla'dan Dünyaya- Ahmet Meke

MUĞLA' DAN DÜNYAYA - AHMET MEKE

İKİ DENİZİ BİRLEŞTİREN ANTİK KENT KNİDOS

Muğla’da ki tarihi zenginlikleri ziyaret etmeye devam ediyoruz. Bu hafta Ege ve Akdeniz’in birleşim noktası olan, antik çağın en önemli ticaret, sanat ve kültür kenti, demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı, çağının modern kenti Knidos’u ziyaret edeceğiz.

Tarihi M.Ö. 13. yüzyıla kadar uzanan Knidos Antik Kenti; Datça İlçesi, Reşadiye Yarımadası’nın en uç kısmında Ege ve Akdeniz'in birleştiği noktada bulunmaktadır. Knidos, anakara ile ada arasındaki denizin doldurulmasıyla iki ayrı liman meydana getirilmiştir. İlkçağın önemli isimlerinden biri olan tarihçi Strabon’da Knidos’u “çifte kent” olarak anmıştır. Kentteki bu iki ayrı limandan kuzeyde daha küçük olan liman askeri, güneyde olan liman ticari amaçla kullanılmıştır.

Knidos, Antik Çağ’ın önemli bir ticaret merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda da bir kültür ve sanat kenti de olmuştur. M.Ö. 4. yüzyılın ünlü heykeltraşı Praxiteles’in Knidos için yapmış olduğu güzellik tanrıçası meşhur Aphrodite heykeli, arkeoloji yönünden ünlü bir eser olarak tanımlandığı gibi kentin üne kavuşmasında da pay sahibidir.

M.Ö. 4. yüzyıl sonrasında önemli bir dini, kültürel ve sanat merkezi olmuştur. Bu antik kentte sağlık ile ilgili çalışmalar da oldukça gelişmiştir. Knidos Antik Kenti döneminde önemli bir tıp merkezi olarak kullanılıyordu. Burada pek çok bilimsel araştırmalar da yapılmıştır. Bu sebeple pek çok bilim insanı tarafından da Knidos ziyaret edilmiştir.

Antik kent, yuvarlak ve köşeli kuleleri bulunan surlar ile çevrilidir. Surların M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Akropolis içerisinde surun en sağlam duvarları yer alır. Knidos Antik kentinin surlarının dışında doğu kısımda bulunan ve uzunluğu yaklaşık 7 km olan Nekropol (mezarlık alanı) bulunmaktadır.

Kente gidiş biraz uzak olduğu için zahmetli ancak kenti görünce kesinlikle bu zahmete değmektedir. Özellikle gün batımının iki limana sahip olan bu kentte izlemek insanı Knidos’a hayran bırakıyor. Antik kenti gezerken pek çok tarihi yapı ile karşılaşıyoruz. Burada yaklaşık 8 bin kişilik bir tiyatro, bunun yanında Demeter mabedi ile güneş saati de Knidos Antik Kenti sınırları içerisindedir. Antik Kent içerisinde bulunan Knidos Feneri de oldukça önemli tarihi eserlerden biridir. Kent günümüzde açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.