İdeal okul çantası nasıl olmalı?

Yeni bir eğitim-öğretim yılı daha başlıyor. Bu nedenle birçok mağaza veya internet sitesi kalemden silgiye, defterden kitaba, beslenme kutularından suluğa ve en önemli okul gereçlerinden biri olan okul çantasına kadar binlerce...

İdeal okul çantası nasıl olmalı?

Yeni bir eğitim-öğretim yılı daha başlıyor. Bu nedenle birçok mağaza veya internet sitesi kalemden silgiye, defterden kitaba, beslenme kutularından suluğa ve en önemli okul gereçlerinden biri olan okul çantasına kadar binlerce farklı seçenek sunuyor. Peki, bu çantalar neden bu kadar önemli, ideal bir okul çantası nasıl olmalı, çocuklar çantalarını taşırken nelere dikkat etmeli?

Başta okul çağındaki çocuklar olmak üzere son yıllarda kötü duruş alışkanlıklarına bağlı sırt ve bel ağrılarının sıklaştığı biliniyor. Tüm bu durumlar okul çantası seçiminin ve doğru kullanımının önemini de arttırmış durumda.

Özel Yücelen Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hakkı Öözdemir ; ağır okul çantalarının çocukların omurgasında duruş bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, okula özellikle yeni başlayacak öğrencilere ağır çanta taşımamaları konusunda uyarıda bulundu.

Özellikle gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olan uzun süreli bilgisayar kullanımı ve ağır çanta taşımanın duruş bozulmasına davetiye çıkardığını anlatan Uzm.Dr.Hakkı Özdemir; "Omurgada oluşan deformasyon sonucu ortaya çıkan kifoz artışı ,skolyoz en çok bel ve sırt bölgesinde görülüyor. Sırt ve belde ortaya çıkan bu eğrilik zaman ilerledikçe yaşamı olumsuz etkilemeye başlıyor. Skolyoz ve kifoz artışı gelişen kişilerde sırtta kamburluk, bir kürek kemiğinin diğerine göre daha yukarıda olması, omuz ve kalçaların asimetrik olması, bel ve sırtta eğrilik gibi belirtiler görülür. Ayrıca bu kişilerde yorgunluk, bel ve sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar"dedi.

Okul Çantası seçerken şu özelliklere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hakkı Özdemir şu bilgileri verdi:

-Çocuğunuzun çantası asla ağır olmamalı, maksimum 4 kg. ağırlığında olmalı,

-Çocuğunuz çantasını asla tek elle veya tek omzuyla taşımamalı,

-Çantanın dar ve askısının çok sıkı olmaması gerekiyor, yumuşak ve geniş askılar tercih edilmeli,

-Birden fazla boş bölme (cep, kompartman vb.) daha iyi bir düzen sağlamakla beraber ağırlığın eşit bir şekilde dağılmasını da sağlar.

-Tekerlekli sırt ve bilgisayar çantaları okullarda oldukça yaygın kullanılmaya başladı. Bazen öğrenciler için iyi bir seçenektir; ama aynı zamanda çok ağır olup merdiven çıkmakta zorluk ve koridorlarda düşme tehlikesi yaratabilir.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.