İçimizden Biri

İçimizden Biri

Röportaj: Turgay Şenol

Fotoğraflar: Türker Çermik

Nazarlar Mobilya  BELLONA / MONDİ

Gerek evde gerekse iş yerinde kullandığımız mobilyaların kendine has özellikleri vardır. Evimizde kullandığımız salon koltuk takımından, oturma odası grupları, yatak odası mobilyaları, yataklar, gar dolaplar, yemek masaları ve sandalyeleri ile televizyon sehpalarını ilk akla gelenler olarak hemencecik sıralayı veririz.

Öncelikli olarak Nazar Mobilyanın konseptinin büro mobilyaları ve enstrümanları üzerine dayalı olduğunu söylemeliyim. Büroda kullandığımız masalar, koltuklar, sandalyeler, toplantı masaları ve tüm buna paralel küçük objeler büro mobilyaları grubunun olmazlarıdır.

Nasıl ki bir insanı elbisesiz düşünemiyorsak; bir evi, bir büroyu da mobilyasız düşünemiyoruz. Ama küçük, ama büyük; ama hafif, ama ağır; ama ekonomik, ama pahalı mutlaka bu gruba giren mobilyalarda gerek evimizde gerekse iş yerimizde kullanıyoruzdur. Zaten bu metalara insanların ihtiyacı olmasaydı bu ürünler hiç üretilmezdi.

Mobilyacılık sektörünün duayenlerinden sayılan ve yıllardır bu işle iştigal eden Nazarlar limited şirketi bugün ki bulunduğum mekan… Sahibi de Yıldırım Nazar Bey benim konuğum. Aslına bakarsanız ben orada olduğum için ben onların konuğuyum. Her zaman olduğu gibi keyifle başlayan ve keyifle sonuçlanan bu güzel sohbette epey konuştuk. Hadi bakalım sizde buyurun… !

-Yıldırım Nazar kimdir?

-1970 yılı Niğde doğumluyum. 33 yıldır Muğla’dayım. Babamın görevi nedeniyle geldiğimiz Muğla bizim vazgeçilmezlerimizdendir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimim burada geçti. Üniversite hayatıma Edirne’de devam ettim ve muhasebe bölümünü bitirdim. Ancak hiç muhasebecilik yapmadım. Serbest çalışmaya başladım. İlk işim mobilya idi ve o günden bu güne hala sürüyor. 1993 yılında bu işe başladık. Bu sektörde toplamda 20 yıllık bir geçmişimiz var.

-Muğla’da mobilyacılığın seyri nedir?

-Biz 20 yıldır  bu sektördeyiz. Başlangıçta olmasa bile mobilya sektöründe son 10 yıldır bir marka furyası var. Her iş kolunda olduğu gibi mobilyanın da sektörel büyükleri var. Aslına bakarsanız Muğla markayı seviyor. Çünkü kaliteli ürünler servisleriyle hizmet veriyor. Dolayısıyla servisi olan, yedek parçası olan ürünler kaliteli ürünlerdir. Mesela Mondi / Bellona yetkili servisleri fabrika oluşumlu servislerdir. Çok mal satımı ile sağlanan sirkülasyon servis hizmetlerinin iyi çalışıyor olduğu anlamına da geliyor. Bilinçli tüketici Muğla ve İlçelerinde alabildiğine fazla… Tabi ki bu anlayış bizimde işimizi rahat yapmamızı sağlıyor.

-Merkezle beraber kaç şubeniz var?

-Muğla, Marmaris ve Ula’da 2 şubemiz var. Bellonalar Marmaris’de bulunan otellere hizmet veriyor. Mobilya satışı içerisinde; bu grubu tamamlayıcı dekorasyon işleri de yapıyoruz. Yeri gelmişken ev ve büro mobilyaları gibi bahçe mobilyaları da pörtfeyimizin değişmezlerindendir.

-Muğla pazarı ve ilçelerdeki durumla alakalı olarak sadece turizm odaklı mı çalışıyorsunuz ?

-Turizm olmazsa olmazımızdır. Muğla’dan olduğu gibi yakın ilçelerden de müşteri potansiyelimiz alabildiğine fazladır. Bu arada ev ve büro mobilyalarında geniş bir ürün yelpazesine sahibiz.

-Bünyenizde hangi markalar var?

-Bir kere Bellona ve Mondi ana ürün olarak lokomotifmizdir. Papatya, Doxa, Bürosit, Goldsit, Masachi, Star, Holiday, Siesta ve Garden world Nazar mobilyanın en marka olan ürünleridir. Bu kaliteli markalara has ürünleri satmaktan ve bayisi olmaktan mutluluk duymaktayız.

-Büro ve ev mobilyalarında hangi ürünler genelde daha çok talep görüyor?

-Büro mobilyalarında masa, koltuk ve masaya ait diğer gruplar talep görüyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına ihaleyle satış yapıyoruz. Elimizden geldiğince her üründe; satışta ve de fiyatta yardımcı oluyoruz.

Ev mobilyalarında Bellona ve Mondinin tüm enstrümanları yoğun talep görüyor. Kaliteli mal ve gülen yüzle ticarette en büyük misyonumuzdur.

-Bellona ve Mondinin ne kadar süredir bayiliğini yapıyorsunuz ?

-Bellonanın bayiliğini 1998, Mondinin ise 2003 yılında aldık. Muğla Mondi, Marmaris ve Ula’da Bellona bayiliklermiz var. Başta apart oteller olmak üzere bu grupların genelde ihtiyaçları plastik ürünlerdir. Papatya ve Siesta ile bu veya buna benzer işletme gruplarının ihtiyaçlarını karşılıyoruz.Papatya ve Siesta genelde bahçe ekipmanlarından oluşur.

-20 yıldır bu sektördesiniz. Genelde bayilik teklifi marka olan üreticilerden  mi gelir?

-Evet, genelde öyle… İş geçmişiniz ve çalışma aktiviteniz parlaksa hiç düşünmeden size bayilik verirler.

-Muğlalı alıcıların genelde ağırlıklı olarak Aydın ve Denizli’den alışveriş yaptıklarını duyuyorum. Neden?

-Muğlalılar ve Muğla’da yaşayanlar genelde gezmeyi seviyorlar. Hem ziyaret hem ticaret düşüncesiyle Aydın’dan ve Denizli’den çok alışveriş yapıyorlar. Benim düşüncem gitmeden önce toplamda                                        10.000 metre karelik bir alanda satışa sunduğumuz ürünlerimizi görsünler, fiyat araştırması yapsınlar ve kararlarını ona göre versinler. Satıcı anlamında bu işi yapan diğer şehirdeki kişileri suçlamıyorum. Ancak biliyorsunuz ucuz etin yahnisi yavan olur… Evet marka ürünlerinin fiyatları sabit, birazda yüksek… Ancak demokrasilerde çareler tükenmez… Özellikle bahçe mobilyalarının kullanabilirlilik özelliği fazladır. Sektöründe iyi olan firmaların küçük objelerini de satıyoruz.

-Alış veriş yönteminiz nedir ?

-Müşterilerimiz genelde kredi kartı ile alışveriş yaparlar. Kredi kartı kullanmayan  fakat yüz aşınalığı olan müşterilerimizi de geri çevirmeyiz.

-Mobilya sektörünün geleceği nedir?

-Bu sektörde her gün yeni ürün çıkıyor. Uzaktan kumandalı yataklar,  elektrikli yataklar, elektrikli masaj koltukları, fonksiyonel koltuklar 21. Yüzyılın dahası olmazsa olmaz ürünleri olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla mağazamız başta olmak üzere kendimizi yenileyerek teknolojiye ayak uyduruyoruz. Mobilyacılıkta kendimizi daha çok geliştirmek ana hedeflerimizden birisidir.

-Eleman sayınız nedir?

-17 elemanla çalışıyoruz. Elemanlarımıza hizmet içi eğitim, montaj eğitimi, satış eğitimi veriyoruz. Çünkü bizim için müşteri memnuniyeti çok önemlidir.

-Muğla’da genel alışverişi nasıl görüyorsunuz?

- Muğla Merkez’de alışverişi geliştirmemiz lazım… Öncelikle gelir sağlayan girdileri ön plana almamız gerekir. Ondan sonra yoğun alışveriş olacaktır.

-Muğla ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

-Muğla’yı seviyorum, ailecek seviyoruz. Biz sanayi bazında çok zayıfız. Bu yüzden ticareti geliştirmek zorundayız. Turizm girdileri de eskisi kadar olmasa da,hiç turizm olmasa inanın halimiz harap olacak. Ticareti arttırıcı unsurları ön plana çıkarırsak, iş imkanı için yeni olanaklar ortaya çıkar. Etrafımızın turistik ilçelerle çevrili olması Muğla’ya yansır. Bu durumdan daha fazla yararlanabiliriz. Mesela bu ilçelerde çalışan Muğlalı çok insanımız var. Bu kişiler o ilçelerle Muğla arasında birer köprü vazifesi görüyorlar.

-Büyük şehir oluyoruz bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

-Ticaret olarak Muğla’ya bir katkısı olur. Muğla’nın önemi artar.  İşte o zaman ilçelerin gölgesinden çıkarız o zaman ilçeler sürekli bizimle temas halinde olurlar bu sayede altında bulunduğumuz gölgede genişleyecektir. Turizm ilçelerinden  dolayı  para daha fazla döner. Bu arada büyük şehir belediye başkanının faal ve halktan ve halkı bilen kesimin kabul ettiği kişi olabilir. O zaman iletişim daha güçlü olur. Yerel yönetimlerde birer hizmet sektörüdür.

-Aile fertleriniz neler yapar?

-Eşim Marmaris Bellonanın işletmecisidir. Bir oğlum ve bir kızım var. Oğlum Alp Buğra Anadolu lisesinde 3. Sınıf, Kızım Elif ise bu sene ortaokul 1. Sınıfa başlayacak.

-Gazetemiz için ne diyeceksiniz?

-Haber gazetesi harika…! Gazetenizin iyi takipçisiyim. Haber akışınız, özellikle köşe yazarlarınız çok akılcı… Belki herkes aynı şeyi söylüyor ama kısa sürede epey yol aldınız.  Gazete olarak başarılı, pozitif ve güler yüzlüsünüz. Her şey gönlünüzce olsun!

-Yıldırım Bey çok hoş bir sohbet oldu. Sektörünüzde olanı biteni sizden dinledik. Gazetem adına size teşekkürler ediyorum. Bende size işlerinizde başarılar ve iyi kazançlar diliyorum.

NAZARLAR BÜRO MOBİLYA

inş. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

Merkez: Kocamustafendi cad. No: 26 MUĞLA

TEL: (252) 212 67 59

Mondi showroom: Emirbeyazıt Mah. H. Ali Yücel Cad. Zehraağaoğlı Apt. No:8 MUĞLA

(252) 214 96 46

Bellona Bürosit Center

Muğla-Marmaris Karayolu 10. Km. ULA/ MUĞLA

(252) 242 13 29- 242 13 92

Mondi- Doxa Center

Muğla-Marmaris Karayolu 11. Km ULA/ MUĞLA

(252) 242 10 01

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.