İÇİMİZDEN BİRİ

ADESE Sigorta-GÜL Mobilya

Onlarca, yüzlerce, belki de hiç farkına varamadığımız meslek grubu vardır. Çok daha önemlisi bu meslek gruplarına yüzyıllarca farklı meslek grupları dahil olmaya devam edecektir. Bakın bu da şu meslek grubuna dahilmiş denilecek. Ana meslek gruplarının dışında onun türevleri meslekler de hiç de yadsınmayacak kadar fazla. Örneğin araç kiralama yani “Rent a car” adıyla yıllar öncesinin meslek grubunun daha geçen gün dikkatimi çeken mobil car kiralama sistemi hayli ilginçti. Size bir saat mı araç lazım…! Bir saatliğine bu aracı kiralıyorsunuz ve bir saatlik ücret ödüyorsunuz…vs.

Bu hareket biraz ticari araçların pişmiş aşına su katacak ancak kimse kimsenin nasibini kesemez.

Yılların mesleği marangozluk ve onun devamı mobilyacılık öteden beri iyice el sanatları ile ilgili en eski mesleklerden birisi olma rekorunu bence elinde tutuyor. Sigortacılık mesleği ise yaygın olarak son 15 yılda hayatımızın içine iyice girdi. Bazen bir koltukta iki karpuz taşırsınız. Önce mobilyacılıkla başlayıp ama halihazırda mobilyacılığını sürdüren ancak farklı bir meslek grubu olan sigortacılık işine adapte olmuş sayın İbrahim Öztürk bugünkü konuğum. Yıllar öncesine dayanan birbirimizi tanıyor olmanın verdiği diyalogla bugün çok keyifli bir sohbet olacak… Haydi bakalım!

-İbrahim Öztürk kimdir?

-16.02.1966 yılında Akkaya köyünde dünyaya geldim. Dört kardeşiz. Dört kardeşin sonuncusu yani en küçüğüyüm. Hali hazırda annem babam ve ablalarımla diyaloğum çok iyidir. Onlar benim büyüğüm olduğu için onlara karşı daima saygılıyımdır. Yani saygıda hiçbir zaman kusur etmem.

-Eğitim yaşantınız ve iş yaşantınızdan bahsedelim mi?

-İlkokulu Akkaya’da ortaokulu Muğla’da okudum. Ortaokul sonrası okul yaşantımı noktaladım. Keşke okula devam etseydim, demediğim dönem sonrası mobilyacılık mesleği bana o kadar büyük haz verdi ki… Bugünkü mesleğin kompedanı olacağımı sanki o günlerden sezinliyordum. Kısacası ortaokul sonrası Petek Mobilya’da çırak olarak işe başladım. Askere kadar 5 yıl, asker sonrası 2 yıl olmak üzere toplamda 7 yıl çalıştım. Mobilyada koltuk döşemesi hariç mobilya ve marangozculukta her türlü işi yaptım ve hala yapıyorum. Bu arada mobilya sektöründe faaliyet gösteren insanların yüzde 80’i Petek Mobilya’dan yetişmiştir. Ali Önuçan (Allah rahmet eylesin) çok disiplinli ve yaptığı işe son derece saygılı bir insandı. İşyeri sahibim olan rahmetli Ali Önuçan’a bu anlamda ben çok şey borçluyum. Petek Mobilya adeta okul gibiydi. Mobilya sektöründe çok ustalar yetiştirdi. Gururla söylüyorum beni İbrahim Öztürk yapan petek mobilyadır.

-Ne zaman evlendiniz, kaç çocuğunuz var?

-Petek Mobilya’da çalışırken Şehbal Karahisar hanımla evlendim. İlk yıllarda vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz ama ilerleyen yıllarda çoluk çocuğu karıştıktan sonra sorumluluk daha da artıyor. 2 kızım 1 oğlum var. Çocukları çok seviyorum. Onlar benim için çok önemli, çocuklarıma her şeyden önce dürüst ve onurlu olmayı öğrettim. Sonrası mı? Zaten sonrası kendiliğinden halloluyor.

-Peki kendi işinize ne zaman başladınız?

-Petek Mobilya’da birlikte çalıştığım Mehmet Pek ile ortak mobilya imalathanesi açtık. O dönemlerde hem iş aktivitesi yüksek hem de talep çok fazlaydı. Yaradanımın yardımı ile el emeğimin karşılığını hem maddi hem manevi olarak çok aldım. Çevre faktörüm artarken mali açıdan da epey yol kateddim. 1995 yılında ortaklığım bitti. Ortaklığım bittikten sonra kızımın ismi olan Gül’ü yeni açtığım işyerime verdim. Böylece Gül Mobilya doğdu.

Bir taraftan esnaflık yaparken bir taraftan siyasete girdim. Siyasette rahmetli Halilibrahim Nizamoğlu’nun bende emeği çok fazladır. Nur içinde yatsın kendisini her zaman şükranla anıyorum. Acısıyla, tatlısıyla günler gelip geçiyor. İşyerimde ilk zamanlar bilfiil kendim çalıştım. Daha sonra yanımda çalışan 3 elamanım içerdeki işlerimi yürütürken kendim dışarıda iş takibine başladım. Sadece Muğla merkezde değil,ilçeler başta Marmaris ve Bodrum olmak üzere  yoğun siparişler almaya başladım.Çünkü el emeğine önem veren sanatkar bir insanım.

-İş yaşantınızdaki prensipleriniz nelerdir?

-İlk hedefim kaliteli çalışıp, düzgün yaşamaktır. Çocuklarımın rızkını kazanırken karşımdaki insanların da çocuklarının rızkının çok fazla kesilmemesini öngörüp müşterilerimden kazandığım helal parayla işimi büyüttüm Yani onlara karşı dürüst, işime saygılı davrandım. Mobilya ve marangoz sektöründe işinizin siparişini aldığınızda gününde telsem edeceğiniz konusundaki söz inanın büyük önem taşıyor. Zaten arz olan da siparişin zamanında teslim edilmesidir. Dolayısıyla 21 yıllık birikimimle Muğla’da kalite ve güveni sağlayan tek adresim. İnanın bunu gururla söylüyorum.

-Mobilyacılık yaparken sigortacılık aklınıza nereden geldi?

-İzmir’den 15 yıldır tanıdığım sigortacı bir arkadaşım var. Sigortacılığa ani bir kararla başladım. Sigortacılıkta çevre çok önemli bir faktör, dolayısıyla iş başa düşünce birazcık da eğitimle insan her şeyi yapıyor. İnanın insan her yaşta her şeyi öğreniyor. Mobilyacılıkta olduğu gibi sigortacılık sektöründe de iddialı bir şekilde hizmet veriyorum. Trafik sigortasından, bireysel emeklilik sigortasına kadar her alanda faaliz. Kapsamımızda trafik, kasko, işyeri, konut, nakliyat, yangın ve ferdi kaza sigortası var.

-ADESE Sigorta’nın insiyatifinde hangi acentelikler var?

-Anadolu Sigorta, Ak sigorta, Groupama, Chartis, Mapfre ve ING Emeklilik acentelikleri var. ING Emeklilik Hayat Sigortasında yeni ekip oluşturma çalışmalarım var. Sanırım bir aya kadar o da faaliyete geçer.

-Mobilyacılık mı sigortacılık mı?

-Tabi ki mobilyacılık… Çünkü o benim ilk göz ağrım…!

Hobiniz var mı?

-En büyük hobim futbol. Geçmişte çalışmaya başladığım günden bu güne hem işime yoğunlaştım hem de futbol oynadım. İlk futbol hayatım Yeşilyurt Spor’da başladı. Ayrıca köyümüzün bir futbol takımı daha vardı. Yani Akkaya Spor’da da futbol oynadım. Tüm köyler arası futbol müsabakaları tertiplerdik. Çocukluğum ve gençlik yıllarım inanın çok güzel geçti. Bu arada çok sıkı bir Galatasaraylı olduğumu söylemeliyim. Muğlaspor’u da çok seviyorum. Hatta hatta Muğlaspor Taraftar Derneği’nin 8 kişisinden biriyim. Maddi sıkıntılardan dolayı küçülen ve zor durumda bulunan Muğlaspor’a keşke hepimiz yetebilseydik. Yıllar öncesinin Muğlaspor’undan çok etkilendiğim için 2006 yılında resmi olarak Akkaya Spor’u kurdum. Forma rengi Yeşil Beyazdır. Spora katkılarım karınca kararınca da olsa sürüyor. Adese Sigorta adına İl Sağlık Müdürlüğü’ne forma sponsoru oldum. Forma rengi ulusal takımımızın ve bayrağımızın rengi olan Kırmızı Beyazdır.

-Muğla büyükşehir oldu, neler değişecek?

-Her şey değişecek. Zaten toplumumuzun maddi durumu pek iyi değil. Çöp vergisi, kanalizasyon su atığı parası vs. gibi şeyler belde ve köylerdeki herkes ve herkesi zor durumda bırakacak. Getiriden fazla götürüsü olacak. Yüksek geliri olan ilçelerle merkezi aynı kefeye koymamak lazım. Büyükşehir olduk ama hala içme suyu sıkıntımızın olduğunu herhalde farkındasınız. İyileştirmede eksiklerimiz tam değil. Daha konuşulacak çok şey var ama belki bir gün. Neyse hayırlısı olur inşallah…!

-Haber Gazetesi?

- Çook çok beğeniyorum. Başlangıçta eksiklikler tabi ki olacaktır. Ancak zaman her şeyin ilacıdır. Her şeye rağmen çok iyi gidiyorsunuz. Yol alışınız, diyaloglarınız, tavırlarınız olağanüstü güzel… Sizin için her şey güzel daha da güzel olacak.

-Bu güzel temennileriniz için teşekkür ediyorum. Başarılı bir esnaf, işadamı olarak her şeyin iş yaşantınız ve de kişisel yaşantınızda güzelliklerle dolu olmasını diliyorum.

GÜL MOBİLYA: Karabağlar Mevkii Marangozlar Sitesi No:38 MUĞLA

Tel: 0 252 212 16 33

ADESE SİGORTA: Emirbeyazıt Mah. Recai Güreli Cad. Bakkaloğlu Pasaji No: B/7 MUĞLA

Tel: 0 252 213 13 95

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.