İÇİMİZDEN BİRİ

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerine ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihriyaçlkarına karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileriyle kurulan değişir ortaklı ve de sermayeli teşekküllere kooperatif denir. Kooperatiflerin medeniyet seviyesinin yükselmesine, memleketin imarına, istihdam yaratılmasına, milli savunmaya, toplumsal tahminlerin ve istatistik bilgilerin doğruluğuna yardımcı olmasına kadar yararları anlatılarak bitirilemez.

İşte bugün Muğla’da böyle bir tema oluşturmuş Muğla esnaf ve sanatkarlar köylü ve kefalet kooperatifi yönetim kurulu başkanı  Sayın Osman Ölmez bey ile röportajdayım. Sorularımı sordum, Osman Bey cevaplandırdı, buyrun sohbetimize…!

-Sayın başkanım biraz kendinizden bahsedermisiniz?

-Muğla merkez’e bağlı eski ismi Zara olan Günlüce köyündenim 1966/67 senesinde Muğla’ya geldim İlkokulu Muğla’da, Ortaokulu Göktepe köyünde okudum. Bu arada Öğretmen okuluna gitmektenson anda vazgeçtim. Okul süresini tamamlar tamamlamaz Muğla’ya döndüm ve yerleştim.

-Mesleğe nasıl ve ne işiyle başladınız?

-Çok fazla orman yangını olmadığı dönemlerde Muğla ormanlarıyla adeta kereste deposuydu, bu yüzden benim ilk işim nakliyecilikti. Kendime ait aracımla 18 yıl gibi bir süre nakliyecilik yaptım. Diğer illere sürekli kereste taşıdım.

-Diğer iller dediniz… Kaç il dolaştınız?

-3 il haricinde hemen hepsine gittim, ticari amaçla da olsa illerin hepsini gördüm. Ve sürekli Muğla’dan kendi kamyonumla bu illere sürekli kereste taşıdım.

-En uzun yol katettiğiniz il neresiydi?

-Bana göre Erzurum’du ayrıca Karadenizde Samsun, Akdenizde Adana’yı yazabiliriz yük ağır olunca haliyle yollar da bitmiyor.

- Bu süreçte hiç ilginç bir anınız oldu mu?

-Birgün Adana’ya giderken Afyon Karahisar’ın Dinar İlçesinde yorgunluktan yönümü şaşırıp, Ankara istikametine gitmişim.

-Nakliyecilik ve uzun yıllar yorucudur, sonrasında iş değişikliği nasıl oldu?

- Nakliyecilik sonrası yıl 2001’di fırıncılık yapmaya karar verdim. Ve kurduğum ekiple,ekmek yapmaya başladım yani 2001 yılından beri fırıncılık devam ediyor. Ekmek yapmaya gece 00:00’da başlarız en geç 02:30’da biter. Sonrasında servisle parekende noktalarına dağıtım başlar.

-Fırını kim koordine ediyor?

-3 Oğlum var, hepsi de fırınla ilgili olarak işlerinin başındalar. Yani kısacası işi onlar yürütüyor.

-Çeşitli ekmekler üretiyormusunuz?

-Standart ekmek dışında, farklı kesimlerin yediği (kepek,buğday) gibi ekmekler de üretiyoruz.

-Muğla’da kaç ekmek fırını var?

-17 adet fırın var, hepsi taş fırındır, sadece bir tanesi makinedir, makineli olan da belediyeye ait olan fırındır. Onu da şahıs çalıştırır.

-Peki gelelim bu kadar yoğunlukta kooperatife… kooperatifle birlikteliğiniz nasıl başladı?

-Esnaf ve sanatkarlar Kredi ve kefalet kooperatifini 2007 yılından 2010 yılına kadar yönetiminde idim, 2011 yılında başkanlığa seçildim.

-Sizinle birlikte, yönetimdeki arkadaşlarınızın isim ve soyisimle konumlarını yazabilirmiyiz?

-Elbette , benim yönetim kurulu başkanlığımda; başkan yardımcısı Hürriyet YILMAZ, Yönetim kurulu üyeleri Kamil UÇAR, Selçuk ASLAN,  Mehmet ŞAKİRTOĞLU, H. İbrahim KAYA ve İsmail ŞİMŞEK’ tir. Benimle birlikte yönetim 7 kişiden oluşmaktadır.

-Ya toplantılarınız?

-Her Salı günü toplantı yapıyoruz, yönetim kurulu ile yaptığımız toplantılarda kararlarımızı oy birliğiyle alıyoruz durum değerlendirmesi yapıyoruz. Kredi konusunda eğer şartlar uygunsa karar olumlu neticeleniyor.durumu biz değerlendiriyoruz ama nihai kararı banka değerlendiriyor.

-Başkanım kooperatifin ana amacını tekrar yinelersek…!

Küçük esnafımızın kredi almasını sağlayıp, onların aldıkları nefese bir nebze olsun yardımcı olabilmektir.

-Peki yılda kaç kişi müracaat ediyor?

-Sayısal rakam veremiyorum ancak global olarak, 900-1000 kişi arası bu rakam gelir gider diye düşünüyorum. Biraz önce belirttiğim gibi şartları uygun olan krediden ne olursa olsun istifade ediyor.

-Kooperatife üye sayınız nedir?

-Üye sayımız 948 kişidir. Yönetim olarak onlara hep aynı mesafedeyizdir. Çünkü onlarla bir bütünüzdür.

-Aidat alıyormusunuz?

-Hayır biz üyelerimizden aidat almadan hizmet veriyoruz.

-Yönetim kurulu olarak başka neler yaparsınız?

-Yönetimde bulunan iş kolları farklı olan arkadaşlarımızla, topluma her anlamda yardımcı olmanın telaşı içindeyizdir.

-Ne mutlu, bu anlamda bizim de size yazarak destek olabileceğimiz konularda ; hep sizin gibi düşünenlerle birlikte olduğumuzu unutmayın başkanım.

-Bina kooperatife mi aittir ve kooperatifte kaç çalışanınız vardır?

-Evet bina kooperatifimize aittir. 4 çalışanımız var çalışanlarımız genelde mesai saatlerinde işleri ile ilgili yapılması gerekenleri yerine getirirler. Çok çabalıdırlar.

-Konuşmamaız esnasında  “Bölge Birliği” dediniz , biraz açarmısınız?

-Elbette Aydın-Muğla İlleri bölge birliği koordinasyonu içindedirler. Bölge birliği olarak Kümulatif ilçeler ve beldeler topluluğuyla 44 kooperatife sahibiz. Gerektikçe bölge birliği toplantıları yapıyoruz. Genel merkez toplantıları ise yılda 1-2 kez oluyor acil durumlarda bu rakam artıyor.

-Seçimler kaç yılda bir oluyor?

-Dört yılda bir yapılıyor,dönem sınırlaması olmadan üyelerimiz uygun görürse başkanlık devam ediyor. Yani istek olduğu sürece yönetim kurulu başkanlığı yapılabiliyor. Bu arada odalar birliği ve esnaf odası ile dialoğumuz son derece iyi ve canlıdır.

-Hobileriniz nelerdir?

-Kitap okumayı, seyahat etmeyi ve bu anlamda yeni yerler görmeyi çok severim, torun sevgim bambaşkadır onları herşeyden çok seviyorum. Ayrıca insanlara yardımcı olmayı da sosyal olmayı da gönülden istiyorum.

Başkanım Büyükşehir Muğla diyorum kulağa nasıl geliyor?

Hoş geliyor ancak, bu büyükşehir olgusu çok şeyleri getirip çok şeyleri de götürecek gibi geliyor.

-HABER GAZETESİ ile ilgili görüşleriniz nedir?

-Haber gazetesi haber üretiyor, iş üretiyor ençok sevdiğim yönünüz ise sürekli hareket halinde olmanız. Hemen herkesin yazdığı köşe yazılarını çok seviyorum ve ilgiyle okuyorum ve herzaman başarılarınızın daim olmasını diliyorum.

-Teşekkürler başkanım ben de başarılı çalışmalarınızla Muğla’lı üyelerinize sağladığınız yararın sonsuz olmasını dilerim…

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi

Şeyh Mahallesi Mustafa Muğlalı Caddesi No: 51

İletişim: 0 252 214 13 63

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.