HOKEY SPORU ve SERKAN ŞEN

Hokeydeki amaç topu sopayla sürerek kaleye gol atmaktır. En fazla gol atanın kazandığı salon hokeyinde bir kaleci, beş oyuncu; çim hokeyinde ise bir kaleci, 10 oyuncu ile oynanan ve 1908’den beri olimpiyatlarda yer alan futbol, basketbol,...

HOKEY SPORU ve SERKAN ŞEN

Hokeydeki amaç topu sopayla sürerek kaleye gol atmaktır. En fazla gol atanın kazandığı salon hokeyinde bir kaleci, beş oyuncu; çim hokeyinde ise bir kaleci, 10 oyuncu ile oynanan ve 1908’den beri olimpiyatlarda yer alan futbol, basketbol, voleybol, hentbolden sonraki beşinci takım oyunudur. Türkiye’de ise 1920’li yıllarda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Vefa Spor Kulüplerinde ilk defa oynanmıştır. 1930yılından sonra bu takımlar faaliyetlerini son vermişlerdir. 2002 yılında Türkiye Hokey Federasyonunun kurulmasıyla Hokey sporu kurumsallığına kavuşmuştur. Türkiye’de 65 ilde oynanan hokey alabildiğine beğeni toplamaya başlamıştır. Muğla’da Hokey takımını çalıştıran Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü personeli Serkan Şen bugünkü konuğum. Bize Hokeyin Muğla’da geldiği noktayı ve Hokeyle ilgili tüm bilinmeyenleri anlatan genç, dinamik antrenörümüze gelin kulak verelim.

-Kendinizden bahseder misiniz?

1984 yılında Manisa’nın Demirci ilçesinde dünyaya geldim. İlkokulu, Ankara’da, Ortaokul ve liseyi Salihli’de okudum. 2002 yılında üniversite sınavlarında başarılı olup Muğla’ya geldim. Muğla BESYO’nun öğrencilerinden ve mezunlarındanım. Bu arada benimle ilgili iki bilgiyi size hemen açıklayayım. Spora 1996 yılında güreş yaparak başladım. Ayrıca 2004 yılında Muğla ilinde açılan antrenörlük kursunda Hokey branşıyla tanıştım. Türkiye’nin ilk Hokey antrenörlerindenim. 2012 yılı Haziran ayında 16 yaş altı erkekler milli takım antrenörlüğü yaptım. Yine 2013 yılı Temmuz ayında Hokey Federasyonu tarafından bayanlar A Milli takım antrenörlüğüne getirildim. Bu görevime halen devam ediyorum.

-Yine geriye dönecek olursak okuldan mezun olduktan sonra neler yaptınız?

Kısa dönem Alaşehir Belediyesinde basketbol antrenörlüğü, Salihli Belediyesinde ise güreş ve jimnastik antrenörlüğü yaptım. Askere gittiğimde ise bu görevimi TSK Spor Okulu ve Eğitim Merkezinde yine antrenör olarak devam ettirdim. Askerlik görevimi Ankara’da kısa dönem tamamladıktan sonra KPSS sınavına girerek 2002 yılında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne atandım. Sınavda çok yüksek puan alarak ilk 10’a girdim. 82 puanla ilk tercihim ve göz ağrım Muğla’yı istedim.

-Tam anlamıyla Hokeyi nasıl başladınız?

2005 yılında Muğla’da başlatmış olduğum Hokey branşını o dönemdeki sporcularıma ilave olarak Muğla’daki tüm okulları gezerek 50 kişilik bir alt yapı oluşturdum. İlerleyen dönemlerde büyük başarılar kazanacağıma umduğum takımımı oluşturdum. Takımımı oluşturduktan sonra haftanın 7 günü gece gündüz çalışarak 16 yaş altı Hokey Türkiye Şampiyonasına hazırlandık. Erkeklerde Türkiye 4.’üncüsü, kızlarda ise Türkiye 6.’cısı olduk. Bu şampiyona sonrası iki sporcumuzu Milli Takıma kazandırdık.

-Alabildiğine heyecanlı… Özellikle başarılı olmak sizi de heyecanlandırmıştır. Tüm bu olanlarla ilgili olarak yaşadıklarınızı bize anlatır mısınız?

İlk turnuvamızda kullandığımız birçok malzemeyi diğer takımlardan ödünç alarak mücadele ettik. Başarı elde ettikçe Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Muğla İl Özel İdaresini her konuda sonsuza kadar desteklerini gördük. Bu arada Muğla’daki diğer kurumlarında bu konudaki desteklerini almak isteriz. Hiç unutmuyorum ilk müsabakamızda 20 kişilik kız takımımızda 11 aile turnuva Gaziantep’te yapıldığı için sporcu çocuklarına izin vermediler. Takımımız tüm maçlara sahaya 9 kişi yani 2 kişi eksik çıkarak bu başarıyı elde etti. O günden sonra velilerimiz işin ciddiyetini anlayınca diğer turnuvalara çocuklarına kendileri uğurlamaya geldi. Tüm olumsuzluklara rağmen bu şekilde başladığımız Hokey branşında üçüncü yılın sonunda takımlarımız kızlar ve erkekler yaş ortalamaları 16/17 olmasına rağmen büyükler kategorisinde Türkiye Hokey Profesyonel Süper Liglerinde Muğla ilimizde erkeklerde Muğla Gençlik Spor Kulübü, bayanlarda ise Muğla Özel İdare Spor Kulübü temsil etti. 18 yaş altı kategorisinde 2 defa Türkiye 3.’üncülüğü sonrasında Muğla ilinin takım sporlarında elde ettiği en önemli bir başarıyla Türkiye 2.’inciliğini Muğla’ya kazandırdık. Şampiyonluğa o kadar çok şartlanmıştık ki, sporcularımız bu kadar büyük başarıya rağmen şampiyonluğu kılpayı kaçırdıkları için maç sonunda hüngür hüngür ağlamışlardır.

2014 yılı Türkiye Hokey Süper Ligine yükselme müsabakalarında bayan takımımız Türkiye 2.’incisi, erkek takımımız ise Türkiye 3.’üncüsü oldu. 2014 yılında yeni ilimizi süper ligde temsil eden tek branş olma ünvanını devam ettireceğiz. Kız takımımız bu sene katıldığı 4 ulusal turnuvadan da Türkiye Kupasıyla dönerek bu branşta ekol haline geldiğini tüm Türkiye’ye kanıtlamıştır.

Hokey oynayanların önce sporda sonra eğitimde avantajları nelerdir?

2009 yılından beri 8 sporcumuzu Milli Takıma kazandırdık.  Onların üniversitelerin Beden Eğitimi bölümlerine sınavsız elde etmeleriyle, dört yıl boyunca aylık 1000 tl civarında olan Millilik bursu almalarına ve üniversiteden sonra sınava girmeden öğretmen olarak atanmalarına Hokey sayesinde sağladık. Amacımız spor sayesinde yeteneklerini keşfettiğimiz sporcularla hem başarı elde etmek, hem de onların sağlıklı kötü alışkanlıklarından uzak yetişip sonrasında ise sporu meslek haline getirip geleceklerini güvence altına almalarına sağlamaktır. Bunun en büyük örneği Milli Takımlara kazandırdığımız 8 sporcunun içinde yer alan Denizova, Yerkesik Yeni Bağyaka köyünde futbol oynarken okul bahçesinde izlediğim ve keşfettiğim, sonrasında ise kalecilik yeteneğini tespit edip bir yıl sonunda ikinci kez Türkiye’nin en iyi kalecisi ödülünü almış, Hırvatistan’da Milli Takımın birinci kalecisi olarak kalemizi korumaya başlamıştır ve bu kaleyi halen koruyan 16 yaşındaki genç sporcumuz Meltem Çeliktir. İlerleyen dönemde çok daha başarılı olmak, yeni yeteneklerle daha fazla başarılar kazanmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Büyük desteğini gördüğümüz Sayın Valimiz Mustafa Hakan Güvençer, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Bekir Çeker ve Muğla İl Özel İdare Genel Sekreteri Veli Çelik, kulüp başkanlarımız Kamil Karakaya, Zülfikar Türediye teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm başarılarımız ekip olarak yaptığımız uyumlu çalışmaların sonucudur. Destek verildiği takdirde yine büyük başarıların oluşacağından kimsenin kuşkusu olmasın. Spor sadece futboldan ibadet değildir. Özellikle Muğla ilinde futbola ayrılan bütçenin yüzde 1’ini bizim branşa verseler Avrupa’da kim bilir belki de dünya çapında birçok uluslararası başarı kazanırız.

Türk sporundaki futbol mantalitesinin diğer sporlara da özellikle Hokeye aktarılmasıyla değişmesi umudunu hiçi yitirmedik. Muğla şehrinde bizlerin Hokey sporunda sağlamış olduğumuz başarıyı, sizlerde habercilik ve röportajlar dalında gazeteniz Muğla Haberle yerine getiriyorsunuz. Bu anlamda bu röportajla Hokey sporu ve Hokey sporuna verilen desteklerin gazeteniz kanalıyla kamuoyuna anlatılması bizlere gurur verdi. Bundan dolayı sizin şahsınızda tüm çalışma arkadaşlarınıza başarılarının devamını dilerim. Her şey için sonsuz teşekkürler ederim.

Bende başarılarınızın devamı diler daha nice Muğla gencini özellikle uluslararası arenalarda Hokey Milli Takımında izlemek isterim. Başarılarınız sonsuz ve daim olsun. Hokey sporuna ilgi duyan gençlerin sizinle iletişime geçmelerine sağlayacağım. Her isteğiniz kalbi duygularla hep sizinle olsun.

Bu haber toplam 122 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.