“HOCALI BİR SOYKIRIMDIR”

“İki Devlet, Tek Millet, Hocalı’ya Adalet” Konferansında konuşan Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, 1992 yılında Hocalı’da yaşananların katliam değil bir soykırım olduğunu vurgularken; “...

“HOCALI BİR SOYKIRIMDIR”

“İki Devlet, Tek Millet, Hocalı’ya Adalet” Konferansında konuşan Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, 1992 yılında Hocalı’da yaşananların katliam değil bir soykırım olduğunu vurgularken; “ Dünyanın gözü Hocalı’da kör oldu” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türkr Dünyası Topluluğu tarafından Atatürk Kültür Merkezi A Salonunda düzenlenen “İki Devlet, Tek Millet, Hocalı’ya Adalet” konferansına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Selim Öztürk, Türk Dünyası Topluluğu Koordinatörü Yrd. Doç. Güzine Uzun, Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, MHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Osman Can Yenice ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Türk Dünyası Topluluğu Koordinatörü Yrd. Doç. Güzine Uzun, “Hocalı’da kendi kardeşlerimizin yaşadığı acıya maalesef duyarsız kaldık. Sadece Hocalı değil, Doğu Türkistan’da, Kıbrıs’ta, Kerkük’te Türklere karşı yapılan tüm saldırılara tepkisiz kaldık. Bu gün Suriye Arapları güya insanlık adına karış karış Türkiye’ye yerleştirilirken, Kerkük’lü kardeşlerimizi göz ardı ediyor, onları kaderleri ile baş başa bırakıyoruz. Bir Türk öldüğünde ne zaman bir Arap’ın ve ya bir Ermeni’nin hepimiz Türk’üz diye sokağa çıktığını gördünüz. Bu gün yine önemli bir Türk Coğrafyası olan Kırım’da gözlerimizin önünde elden gidiyor, biz yine cılız tepkiler veriyoruz” dedi.

“Hocalı’yı dünya görmedi”

Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, “Ben eğer Kuzey Kıbrıs’ı, Kırım’ı, Güney Doğu’da ölen 30 bin Türk evladını yüreğimde hissetmiyorsam nasıl derim ben sizin kardeşinizim” diyerek sözlerine şöyle devam etti.

“2. Dünya Savaşında Ukrayna’da bir kadın faciası yaşanmıştı. Bizim için Almanların orada insanları diri diri toprağa gömmesi en büyük acı ve faciaydı ama inanın Hocalı’yı yaşayan biri olarak söylüyorum, Hocalı kadar zalimce yapılmış zalimlikle ikinci bir soykırım yoktur. Hocalı’nın nüfusu 7 bin kişiydi, bu gün o insanlar yok. Bu gün 673 kişi cesedi bulundu, Bin 500 kişinin nerde olduğu belli değil, 5 binin üzerinde kişi ise esir düştü. Hocalı’da yaşananlar katliam değil, bir soykırımdı. Hocalı katliamında Dünyanın gözü ve vicdanı kör idi” dedi.

“Türklüğünüzden asla taviz vermeyin”

Rüstemhanlı, “1948 yılında tüm dünya Yahudilere yapılanları soykırım olarak kabul etti. Hocalı’da yapılanlar onunla aynıdır, Hocalı’da insanlar etnik kimliklerine göre öldürüldüler, Hocalı’da insanlar dini kimliklerine göre öldürüldüler. Hocalı’dakiler Azerbaycanlı oldukları için değil, Türk oldukları için öldürüldüler. Eğer biz tarihimizden ders alsaydık, bu gün Karabağ işgal altında olmazdı. Bakın sizlerden bir şey rica ediyorum, her şeyden taviz verin, ama Türklüğünüzden ve Türkiye’den sakın taviz vermeyin. Kurtuluş Savaşında tek başınıza savaştınız, yalnız kurttu Türkiye. Bugün ise Türkiye’nin arkasında koca bir Türk Coğrafyası var” dedi.

Konferansın ardından Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Selim Öztürk, Türk Dünyası Topluluğu Koordinatörü Yrd. Doç. Güzine Uzun tarafından Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Rüstemhanlı’ya çiçek ve plâket verildi.

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.