Her kazmanın altından tarih çıkıyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Milas ve çevresinde neredeyse çeşitli amaçlarla başlatılan kazı çalışmalarının hepsinden tarih fışkırıyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde ilk olarak Beçin Beldesi kanalizasyon inşaatı...

Her kazmanın altından tarih çıkıyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Milas ve çevresinde neredeyse çeşitli amaçlarla başlatılan kazı çalışmalarının hepsinden tarih fışkırıyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde ilk olarak Beçin Beldesi kanalizasyon inşaatı çalışmaları sırasında antik mezar bulunmuş ve kanalizasyon inşaatı çalışmaları durdurulmuştu. Bu olayın hemen ardından da Selimiye yakınlarında baraj yolu yapımı sırasında Bizans dönemine ait kilise kalıntıları ortaya çıkmaş ve bölge kontrol altına alınmıştı.

Dün de bir vatandaşa ait konut yapımı için başlatılan inşaat tarihi eser çıkması nedeniyle durduruldu. Binanın temel kazıları sırasında yapılan sondaj çalışmasından tarihi mozaik döşemeli taban alanı çıktı.

Milas Cumhuriyet Caddesi ve Hoca Bedrettin Mahallesi Çiçek sokağın kesiştiği noktada yapılacak olan bir binanın müze personeli gözetiminde gerçekleşen temel sondaj çalışmaları sırasında Roma Dönemine ait olduğu sanılan bir binanın renkli taban mozaik döşemesi bulundu. Alanda güvenlik önlemleri alan Milas Müze Müdürlüğü personeli çalışmalarını da dikkatli ve hızlı bir şekilde sürdürmeye başladı.

Alanın şuana kadar sürdürülen çalışmalarında yaklaşık 15 metre karelik bir alanda bozulmamış tam desenli mozaik bulunurken, temizleme çalışmaları dikkatli ve hassas bir şekilde sürdürülüyor.

Koruma kurulu toplantısı nedeni ile toplantıda bulunan Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey’in konuyla ilgili bugün açıklama yapacağı bildirilirken, alanın bitişiğinde yaklaşık 3 ay önce Milas Belediyesi yol ve kanalizasyon çalışmaları sırasında yine mozaik döşeli bir alan ve bina kalıntıları bulunmuş, kapatılarak koruma altına alınmıştı. Şimdi bu alanın aynı döneme ve aynı yapıya ait olup olmadığı araştırılacağı öğrenildi.

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.