Hep ilkleri yapıyor

Menteşe ilçesi Yerkesik Mahallesinde dededen toruna devam eden Meşhur Yahnici Baba restaurantın genç işletmecisi Mehmet Oktuç, esnaflığın yanında beldede tarımsal alanda ilkleri başarmasıyla da dikkat çekiyor. 37 yaşındaki genç...

Hep ilkleri yapıyor

Menteşe ilçesi Yerkesik Mahallesinde dededen toruna devam eden Meşhur Yahnici Baba restaurantın genç işletmecisi Mehmet Oktuç, esnaflığın yanında beldede tarımsal alanda ilkleri başarmasıyla da dikkat çekiyor. 37 yaşındaki genç girişimci yaklaşık 5 yıl önce beldeye ilk Zanen keçi ırkını getirip, başarılı bir şekilde üretimini yaptıktan sonra seracılık alanında da önemli uygulamalara imza atıyor. 3 yıldır seracılık yaparak sera ürünleri yetiştiren Okcu, bölgede marçlama yöntemi ile ilk marul üretiminden başarılı bir şekilde sonuç aldı. Okcu şimdi de aynı yöntemle maydanoz ve roka üretimine başladı ve olumlu sonuç aldı.

Okcu’nun en önemli özelliği ise ürünlerinde ilaç ve fenni gübre kullanmaması ve üretim öncesi üretim sırası ve hasat döneminde sürekli olarak yeni üretim şekilleri ve çeşitlerini araştırması.

5 yıldır seracılık yaptığı ifade eden Mehmet Okcu; “ Tarım ve üretim konusunda ürün, ekipman ve üretim şekillerini araştırmayı seviyorum. Asıl işim esnaflık fakat tarım ve hayvancılık alanında da esnaflıktan arta kalan zamanlarımı değerlendiriyorum. Ülkemiz özellikle de ilimiz coğrafyası tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi açısından son derece elverişli. Yerkesik bölgesinde de seracılık yeni yeni gelişmeye başladı. Bunun bölgemizde geliştirilmesini arzu ediyorum. Ben önce tek sera ile başladım şimdi sera sayısı 3’e yükseldi. Bütün sera ürünlerini yetiştirmemin yanında bu yıl ilk defa marulda marçlama yönetimini kullandım ve büyük bir başarı elde ettim. Diğer yönteme göre biraz daha zahmetli ama son derece kaliteli ürün aldım. Marul hasadını tamamladıktan sonra aynı yöntemi maydonoz ve rokada da kullandım. Aynı başarılı sonucu bu ürünlerde de elde ettim. Ve bu yöntemi bundan sonra yıllarda da devam ettireceğim. Ürünlerimi yetiştirirken hiç ilaç ve fenni gübre kullanmıyorum. Bu da sağlıklı ürün elde etmemde, ürünlerin dayanıklı olmasında önemli bir etken. ” Dedi.

Genç girişimcilere de tavsiyelerde bulunan Mehmet Okcu; “ Bölgemizde seracılık geliştirilebilir. Bu konuda resmi kurumlar her türlü bilgi ve teknik desteği sağlıyorlar. Bu alanda da önemli bilgilendirici kaynaklar bulunuyor hatta kurslar açılıyor. Bunları takip etsinler. Sürekli olarak araştırma içinde olsunlar. Bunu başarmaları durumunda kendi ekonomilerinin yanında hem bölge ekonomisi hem de ülke ekonomisine üretim anlamında büyük ya da küçük katkılar sağlayabilirler. Topraklarımızı boş bırakacağımıza işleyelim ve üretelim.” Diye konuştu.

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.