Hayata Erken Atılma Yolu

Türkiye Geneli’ nde olduğu gibi Muğla Geneli’ nde de son yılların en gözde, en kısa sürede nitelik belgesi aldıran, en uygun çalışma saatli, en kurumsal mesleği olarak tanımlanan ve gençlerin genelde bir iş alanım daha bulunsun...

Hayata Erken Atılma Yolu

Türkiye Geneli’ nde olduğu gibi Muğla Geneli’ nde de son yılların en gözde, en kısa sürede nitelik belgesi aldıran, en uygun çalışma saatli, en kurumsal mesleği olarak tanımlanan ve gençlerin genelde bir iş alanım daha bulunsun diyerek belge almaya çalıştığı ‘Özel Güvenlik Elemanı’ olabilme yarışı başladı.

Muğla Geneli’ ne bakıldığında, Menteşe’ de üç, Milas’ ta iki, Bodrum’ da iki, Ortaca ve Fethiye’ de de aktif olarak birer ‘Özel Güvenlik Okulu’ hizmet veriyor.

Özel Güvenlik Elemanı nasıl olunur, kimler başvurabilir, ne gibi eğitimler veriliyor, ne kadar sürede belge sahibi olunabiliyor, iş olanakları nasıl, şeklindeki sorularımın yanıtı için Muğla Özel Can Güvenlik Okulu’ nun Yetkilisi Hamit Esmersoy ile bir söyleşi gerçekleştirdim. (Tülay SÜKÜN)

 

  • Özel Güvenlik Elemanı denince ne anlamalıyız?

***Koruma amaçlı güvenlik hizmetini sunmak için görevlendirilen kişilerdir Özel Güvenlik Elemanları! Özel Güvenlik Kanunu (5188 Sayılı)’ na göre maliyetini kendisi karşılamak üzere, kendini, ailesini, mülkünü ya da mekânlarını korutmak isteyen kişiler, bu amaçla görevlendirilen belge sahibi, nitelikli kişileri çalıştırmak zorundadır.

  • Özel Güvenlik Eğitimleri nasıl yapılıyor?

***Kanunun uygulanmasıyla ilgili yönetmeliğe göre kayıtlı kursiyerlere 11 farklı ders içeriği, 120 saat olarak, yeterlilik belgesi olan ve gerekli güvenlik soruşturmalarını geçiren eğitmenler tarafından kurs saatlerinde, yüz yüze olarak aktarılır. Silahlı güvenlik belgesi almak isteyen bir kursiyer;

Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları ile Güvenlik Tedbirleri dersi için 20’ şer saat ders görür. Kalabalık Yönetimi ve İlk Yardım derslerinde 10’ ar saat olan bu dersler, Kişi Koruma’ da 9, Genel Kolluk ile İlişkiler’ de 4 saat olarak belirlenmiştir. Uyuşturucu 2, Etkili İletişim 12,  İtfaiye Yangın Güvenliği 8, Güvenlik Sistemleri Cihazları 5, Silah Bilgisi ve Atış dersinde ise 20 saatlik teorik ve uygulamalı ders yapılır. Özetle silahlı eğitim alan bir kursiyer uygulamalı derslerle birlikte toplamda 11 farklı ders için 120 saatlik bir eğitim görürken, silahsız belge isteyen bir kursiyer, 100 saatlik eğitime katılım sağlar ve 20 saatlik Silah Bilgisi ve Atış dersine girmez. Kurs bitiminden yaklaşık 40 gün sonra yapılan sınavlarda başarılı olan kursiyerler, güvenlik soruşturmasını da geçerlerse çalışma izin belgelerini alıp, özel güvenlik elemanı niteliği kazanmış olur.

  • Bir kursiyer, ne kadarlık zamanda ‘Güvenlik Elemanı’ niteliği kazanır?

***Kursa kayıt, sınavı geçme ve güvenlik soruşturmasını sorunsuz atlatma şartıyla yaklaşık 90 günde bir güvenlik izin belgesi alınabilir. Silahlı bir eğitimin 120 saatlik ders süresi hafta tatilleri ile 18 ila 20 gün arasında değişebilir. Kurs bitiminde sınav hakkı kazananların sınav organizasyonu, İç İşleri Bakanlığı’ na bağlı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü eliyle yapılır. Türkiye Geneli’ nde yapılan sınavların soru kitapçığının basımı ve dağıtımı gibi etkenlerle kurs bitimi ile sınav günü arasında yaklaşık 40 günlük bir süre geçer. Sınav sonuçlarının açıklanması ise on beş - yirmi günü bulur. Sınavı kazananların sertifikalarını düzenleyip, yetkili vali yardımcısına onaylatırız. Kursiyer, kendisine verilen sertifika için devlete bir sertifika harcı ödemek zorundadır -ki bu rakam, yıllara göre değişebilir. Kursiyer, daha sonra kendi ikamet durumuna göre Genel Kolluk Birimi’ nden, ya İl Jandarma, ya da İl Emniyet Müdürlüğü’ ne başvuru yapar.

Genel Kolluk Birimi, 20 – 30 günlük sürede, kursiyer için bir güvenlik araştırması yaptırır ve bunda da bir sorun çıkmazsa kursiyerin kimlik basımı yapılır ve PTT aracılığı ile adresine gönderilir. Toplam süreç, yaklaşık üç ayı buluyor.

  • Kayıt yaptıran kursiyere iş garantisi de verebiliyor musunuz?

***Güvenlik Kanunu’ na göre iş garantisi vererek kayıt almak, bir suç! İş garantili kurs kaydı veren eğitim okullarının izin belgeleri iptal edilir ve okul yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulur. Ancak, kursu bitirip, sınavları geçen ve belgesini alan Güvenlik Elemanı niteliğindeki kursiyerimiz, bize form bırakabilir. İŞKUR’ a iş başvurusu yapabilir. Bazen bazı iş yerleri ya da kişiler, kurumlarımıza güvenlik elemanı ihtiyaçları ile ilgili istekte bulunabiliyor. Belgesini alan kurs mezunlarımıza, gidip görüşmelerini önerebiliyoruz. Okul olarak sadece yönlendirme yapar, sonrasına karışmayız!

Ancak kamusal alanlar için eleman alımları sadece İŞKUR üzerinden yapılır. Genel Müdürlüğü’ nden istediği sayı ve nitelikte eleman ‘Olur’ yazısını alan kurum, bu isteğini İŞKUR’ a bildirir. İŞKUR, konu ile ilgili bir iş ilanı yayınlar. İş arayan sertifikalı güvenlik elemanları, iş başvurusu yaparsa ve nitelikleri de tutarsa iş arayan kuruma yönlendirilebilir. Eleman isteyen kurum, kendi seçici komisyonunu oluşturup, mülakat yaparak, gelen adaylar arasından, ihtiyaç duyduğu kişiyi seçebilir ve işe girişini başlatabilir.

  • Belgesini alan bir kursiyerin İŞKUR’ a başvurmasında fayda var, diyebilir miyiz?

***Kursu bitiren ve özel güvenlik elemanı kartını alan bir kişi, artık nitelikli bir kişidir. Kendisinde yeterlilik belgesi olduğu için özel güvenlik ile ilgili bir iş durumu oluştuğunda, İŞKUR, başvuruda bulunan elemanlara mesaj bile atıyor. İş ilanı bazen çok fazla oluyor ama aranılan, istenilen bir iş için haftada en az bir kez İŞKUR ilanlarının gözden geçirilmesi lazım! Muğla Merkez’ de iş potansiyeli belli! Burada bulunan kurumlar, 2004 Yılı’ ndan beri gereksinim duyduğu elemanları zaten işe almış. Belediyede, 2009 Yılı’ nda, 9 kişi ile başlanılan güvenlik elemanı sayısı şu anda 200 kişinin üzerine çıktı. Bazı kamu iş yerleri 3 – 5 kişi de olsa güvenlik elemanı alımı yapıyor. Belediye bu yıl 60, üniversite ise 74 güvenlik elemanı alımı yaptı. Yeni açılacak Öğrenci Yurdu için de yine İŞKUR üzerinden güvenlik elemanı alınacak!

  • Kuruluşunuzdan bu güne kadar kaç güvenlik elemanı mezun etmişsinizdir?

***Kayıtlara bakmak lazım ama Muğla’ da yaklaşık, 2500 kişinin üzerinde bir kursiyer yetiştirmişizdir.

  • Her istediğiniz zaman kurs açılabiliyor musunuz?

***Hayır! İç İşleri Bakanlığı her yıl Aralık Ayı’ nda, yıllık özel güvenlik sınav takvimi yayınlar. Ülke genelindeki tüm kurslar gibi biz de bu sınav takvimine göre kurs açabiliyoruz. İki sınav tarihi arasında kaç kurs açarsanız açın, kursiyerler, takip eden sınav tarihinde sınava girmek durumundalar. İki sınav tarihi arasında ise yaklaşık 70-80 günlük bir süre olur. Kursunu erken tarihte bitiren kursiyerler de o sınav tarihini beklemek zorundadır.

Her kurs döneminde, az ya da çok fark etmez, kurs açmak durumundayız. Kursiyer kapasitemiz 34 kişi olsa da bazen 15-20 kişiyle kurs açtığımız oldu. Bu pandemi döneminde kapasitemizin %30 u yani 13 kişi ile kurslar açmak durumunda kaldık. Kurs kaydı alırken, kursiyerimize bir söz veriyoruz. Kursiyer de hayatına yön vermek amacıyla bir plan çerçevesinde, beklentiye giriyor ve kursa kayıt yaptırıyor. Beş kişi de olsa üç kişi de olsa karına zararına bakmadan mecburen bir kurs açıyoruz.

Genelde, sınav tarihine en yakın tarihlerde kurs açıp, kursiyerlerimizin taze bilgilerle sınava girmesini sağlıyoruz. Sınava kadar olan boşluk süresi uzayınca unutmalar olabiliyor ya da ilginin kopması nedeniyle kursiyerlerimizden bazılarının sınavda sıkıntıya düşmesini istemiyoruz..

  • Böyle bir iş yapmak nereden aklınıza geldi? Tesadüf mü?

***Asıl mesleğimde Jandarma Astsubayı olarak 25 yıl, Türk Silahlı Kuvvetleri’ nde çalışıp emekli oldum. Kızım Muğla Üniversitesi’ ni kazanınca yalnız bırakmamak için Muğla’ ya yerleştik. Can Özel Güvenlik Okulu’nun yetkilileri ile tanışınca önce okulda eğitmenlik yaptım, 2009 Yılı’ dan beri de aynı kurumda yönetici olarak çalışıyorum.

  • Bu mesleği seçmek isteyen gençlere önerileriniz var mı?

***Okul olarak gençlerin hizmetindeyiz. Baksınlar, araştırsınlar, görsünler, kayıt yaptırmaları şart değil, kendilerini yönlendiririz. Can Özel Güvenlik com.tr internet sitemizden de gerekli her türlü bilgiye ulaşabilirler.

Özel Güvenlik, hayata erken atılmanın bir yolu! KPSS’ ye girip, sınav kazanıp, kadro açılacak diye bekleyebilirler, tamam ama bu arada da boşta kalmaz, hem sigortaları işler, hem de çok olmasa bile para kazanabilirler. Yeterli nitelik kazanma, çalışma izin belgesi alabilme açısından kurs süresi, çok kısa sayılır! Özel Güvenlik için bir adım atar, çalışırlar. İş hoşlarına giderse devam eder, hoşlarına gitmezse hayatın diğer aşamalarındaki fırsatları kovalamayı sürdürürler.

Ön yargılı olmasınlar! Asgari ücretten tutun, Bodrum’ da iki – üç bin Dolar ücret alan özel koruma hizmeti sunan kişiler var. Kamusal alanlarda dört – beş bin Lira ücretle çalışan ‘Güvenlik Elemanları’ var. Öğrenip, araştırsınlar.

Okul olarak, kurslarımızı bitiren ve sınavda, 100 tam puan alan kursiyerlerimizin ödediği ücreti, geri veriyoruz! Kurs kaydı için şehit ve gazi çocuğu olduğuna dair belge getiren kursiyerlerimizden ise hiç bir ücret almadan kayıtlarını yapıyor, kendilerine bir lira dahi harcatmadan, güvenlik çalışma izin belgesini almaları yönünde bir meslek edinmelerine katkı da veriyoruz!

Bu haber toplam 128 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.