Hayalet Ağ Avcıları denizde

Gökova Körfezi’nde balıkçılar tarafından denize atılan ve kaybolan ağların yerlerinin tespiti için başlatılan çalışma çerçevesinde Hayalet Ağ Avcıları çalışmalarına başladı.Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları...

Hayalet Ağ Avcıları denizde

Gökova Körfezi’nde balıkçılar tarafından denize atılan ve kaybolan ağların yerlerinin tespiti için başlatılan çalışma çerçevesinde Hayalet Ağ Avcıları çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS desteğiyle gerçekleştirilen “Hayalet Ağ Avcıları Projesi” kapsamında kayıp ağların yerleri belirlenmeye başladı. Balıkçılar eşliğinde yürütülen çalışmalarda, Gökova Körfezi’nde balıkçıların ağ atıp kaybettikleri alanlar ve kayıp ağların olduğu yerler harita üzerinde bir bir işaretlendi.

Gökova Yelken Kulübü ve Akdeniz Koruma Derneği ortaklığında yürütülen Hayalet Ağ Avcıları Projesi’nin ilk etaplarından olan kayıp ağların yerlerinin belirlenmesi aşaması için çalışmalara Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde başlandı. Bölgedeki su ürünleri kooperatiflerin desteğiyle bölgenin haritası üzerinde en sık ağ kaybedilen yerler “yeşil balık” ile işaretlendi

İşaretlemenin ardından iki gün süren saha çalışmalarında balıkçıların ağ atıp kaybettikleri yerlere balıkçılarla birlikte gidilerek söz konusu mevkîler de harita üzerinde işaretlendi. Böylece su üzerinden, ağların kaybolduğu yerler tam olarak tespit edilmiş oldu. Yapılan çalışmalar sonucunda bazıları balıkçılığa kapalı alanlarda olmak üzere toplam 25 yeni mevki haritaya işaretlendi. Bununla birlikte, balıkçılar da projenin başlangıç tarihinden itibaren kaybettikleri yeni ağların yerlerini not etmeye devam ediyorlar.

Dalışlar yapılacak

Çalışma sırasındaki deniz şartları ve su altı görüş kalitesinin bozuk olması sebebiyle, işaretleme sonrası yapılması planlanan dalış çalışması ertelendi. Deniz ve hava koşullarına bağlı olarak Nisan ayından başlayarak belirlenen alanlara keşif dalışı yapılacak, buralarda bulunan av malzemesi ve ağların durumu saptanacak ve bunları dipten çıkartmak için ön çalışmalar yapılacak. Hazırlıkların tamamlanması ile bu ağlar dalgıçlar ve balıkçıların da yardımı ile denizin dibinden çıkarılacak.

Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde, aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor.

Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dip coğrafi yapıya ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor.

Bu haber toplam 189 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.