Hava değişikliğine dikkat

Mevsim değişikliği bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Özellikle bahar nezlesi başta olmak üzere grip mevsimi de arttı. Nisan mayıs aylarında havaların değişimi ile görülen hastalıklardan korunmak için ise bazı önlemler...

Hava değişikliğine dikkat

Mevsim değişikliği bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Özellikle bahar nezlesi başta olmak üzere grip mevsimi de arttı. Nisan mayıs aylarında havaların değişimi ile görülen hastalıklardan korunmak için ise bazı önlemler almak yeterli. Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Murat Şahan, Muğla Gazetesi’ne bu konuda önemli açıklamalar yaptı.  Mevsim değişikliklerinden kaynaklı bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgi veren Şahan, “Grip ve mevsim hastalıkları olan bahar nezlesinden korunmak sizin elinizde. Özellikle ağaçlardan dökülen polenler ile bazı kişilerde küçük yada yetişkin fark etmiyor hapşurma ve burun akıntısı belirtisi ile başlar bahar nezlesi. Korunmanın yolları ise sizin elinizde. Gerekirse uzmana gidip bazı tetkikler yaptırabilirsiniz. Eğer alerjik bir durumunuz varsa mutlaka daha dikkatli yaşamak ve kendinizi korumak zorunda hissedebilirsiniz. Tüm bunların yanında bağışıklığı güçlü tutmak şart. Özellikle sabahın ilk saatlerinde kahvaltıdan itibaren mutlaka dengeli beslenin. B.alı her sabah öneririm. Çocuklarda ise bir yaşından itibaren mutlaka. Yetişkinler bal ile hem vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirler hem de hastalıklardan korumuş olurlar. Ceviz ise günlük yemeye çalışın. Beyni çalıştırdığı gibi balıkta olan omega 3 cevizde mevcut. Çocuklarda özellikle okul çağı çocuklarında önemli bir besin kaynağı. Meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmeli ve günlük yemeyi ihmal etmemeliyiz. Akşam kırmızı et hafta da bir yeniyor ise beyaz eti hafta iki öneririm. Çorba ise önemli bir besin kaynağı. Tüm bunlara dikkat ettikten sonra insan vücudu bağışıklığını kazanır ve hastalıklara kolay kolay yakalanmaz “ dedi.

“Özellikle taze sıkılmış meyve suyu kışın nar ve portakal havuç dahil hepsi ev sıkımı olmak şartı ile katkı maddesiz, yazın ise elma suyunun önemi büyük.  Bağışıklığı güçlendirdiği gibi insanı dinç tutar diyen Şahan; “Bu havalarda mümkünse piknik alanlarından ve polenlerden uzak durun. Eğer alerjik hastalığınız varsa dikkat etmeniz gerekiyor. Çocuklarınızda burun kaşıntısı, kanaması ve hapşurma sürekli devam ediyor ise mutlaka alerji testi yaptırın. Ona göre bilerek yaşaması daha mantıklı. Ben çok gerekmedikçe ilacı önermem. Dikkat etmek ve ona göre yaşamak yeterli. Bazı durumlar hari町eklinde konuştu.

Sık sık grip ve boğaz ağrısı yaşanmasında bağışıklık ve demir düşüklüğünün de etkisi olduğunu söyleyen Şahan; “Vücudun demiri düşerse, kanda bazı probler var ise yada herhangi bir hastalığı var ise kişinin mutlaka hastalıklara yakalanma oranı artmış olur. Eğer bir takım mevcut hastalıkları taşıyor ise kişi, onlarında etkisi ile bahar havalarından herhangi bir alerjisi yoksa bile etkilenebilir. Organik ve dengeli beslenmeyi hep öneririm. Ege bölgesinin güzelliklerinden mutlaka faydalanın. Zeytinyağı hem ontioksidan kaynağı hem de vücuda yararları saymakla bitmez. Bağışıklık güçlenmesinde ise etkili. Özellikle en basit hastalık olarak görülen boğaz ağrısı ve gripte mutlaka bir tatlı kaşığı zeytinyağını öneririm. Hem boğazı yumuşak tutar hem de yutkunmadaki acılık hissini kaldırır.”dedi.

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.