Hastaneye kanserojen madde mi döşeniyor?

Yapımı halen devam eden 100 yataklı Orta Devlet Hastanesi’nin mermer döşemelerinin, içinde kanserojen madde barındıran ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturan ithal Granit’ten yapıldığı iddia ediliyor. Kamu inşaatlarının...

Hastaneye kanserojen madde mi döşeniyor?

Yapımı halen devam eden 100 yataklı Orta Devlet Hastanesi’nin mermer döşemelerinin, içinde kanserojen madde barındıran ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturan ithal Granit’ten yapıldığı iddia ediliyor. Kamu inşaatlarının malzemelerinin bölgedeki hammaddelerden temin edilmesine yönelik Başbakanlık Genelgesi’ne rağmen, Muğla’daki 32 çeşit ve renkte bulunan mermerler yerine insanların sağlıklarına kavuşacağı yer olan hastaneye kanser riski taşıyan ithal granit kullanılması tepkilere neden oldu.

Geçtiğimiz yıl temeli atılan 100 Yataklı Ortaca Devlet Hastanesi’nin inşaat çalışmaları hızla devam ederken, hastanenin mermer bölümlerinin kanserojen madde barındıran İthal Granit’ten yapılması tepkilere neden oldu. Uzamanlar ve vatandaşlar, geç kalınmadan granit döşenmesi işlemlerinin durdurulması bunun yerine sağlık açısından herhangi bir risk barındırmayan Muğla mermerlerinin döşenmesi istiyor.

Yöre halkına hizmet verecek olan ve modern bir tarzda inşası devam eden hastanede kullanıldığı iddia edilen yüksek fiyatlı  ithal granitlerin mağmadan oluştuğu ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturacak kanserojen madde barındırdığı ileri sürülürken, normal mermerlerin ise hiçbir tehlikesinin bulunmadığı aksine mikrobik oluşumları da barındırmadığına dikkat çekiliyor.

Genelgenin dikkate alınmadığı ileri sürüldü

Hastane inşaatında kullanılan mermer malzemelerinin Başbakanlığın genelgesine rağmen ithal ve yüksek fiyatlarla temin edilmesi de dikkat çekerken, genelgenin; kamu yatırımlarının inşaat malzemelerinin ağırlıklı olarak bulundukları bölgelerdeki taş ve mermer ocaklarından temin edilmesi doğrultusunda yayınlandığı belirtiliyor. Buna rağmen hiçbir risk taşımayan ve 32 ayrı çeşit ve renkteki Muğla mermerleri yerine kanserojen madde içeren ve Muğla mermerlerine oranla oldukça yüksek bir fiyatla ithal granit temin edilmesi de tepki çekiyor.

Muğla ihraç ederken dışarıdan ithal ediliyor!

Ülkemizin önemli mermer rezervlerinin bulunduğu Muğla ve ilçelerinde Muğla Beyazı başta olmak üzere 32 çeşit ve renkte mermer çıkartılırken, Türkiye’nin mermer ihracatının da yaklaşık 4’te 1’i Muğla’dan gerçekleştiriliyor. Muğla’daki 100 ocaktan çıkarılan mermerler 70 ayrı fabrikada işlenerek iç ve dış pazarlara satılıyor. Ülke ve yöre ekonomisine sağladığı önemli ekonomik katkılar yanında Muğla’da mermer sektörü 10 bin kişiye de istihdam sağlıyor. Muğla’dan çıkarılarak işlenen mermer çeşitleri dünyanın 30 ayrı ülkesine ihraç ediliyor.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.