“Hasta müşteri, hastaneler işletme olarak görülecek”

Son yıllardaki sağlık sistemindeki değişiklikleri ve yeni uygulamaları değerlendiren Türk Eğitim-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, bu uygulamaların Sağlık Bakanlığını önümüzdeki dönemlerde icracı bakanlık olmaktan...

“Hasta müşteri, hastaneler işletme olarak görülecek”

Son yıllardaki sağlık sistemindeki değişiklikleri ve yeni uygulamaları değerlendiren Türk Eğitim-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, bu uygulamaların Sağlık Bakanlığını önümüzdeki dönemlerde icracı bakanlık olmaktan çıkaracağını öne sürdü. Gezgin, “ Değişiklikler sadece sağlık çalışanlarını değil hastalarında aleyhinde olacak. Yeni sistemler içinde hasta müşteri, hastaneler de işletme olarak görülecek”dedi.

Sağlık sistemindeki son gelişmeleri değerlendiren Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, sağlık alanında yapılan değişikliklerle Sağlık Bakanlığı’nın icracı bakanlık olmaktan zamanla çıkacağını öne sürdü.

Kamu Hastaneler Birliği uygulamasını da hatırlatan Gezgin, “2 Kasım 2011 tarih itibariyle İllerdeki Sağlık Teşkilatını İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Kurum Müdürlüğü kurulmuş ve son ayağı olan Kamu Hastaneler Birliğinin kuruluşu 31.10.2012 tarihli 3131 sayılı Makam Onayı ile çıkartılan “Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” ile yürürlüğe girmiştir. 663 sayılı KHK’de Bakan onayı ile İllerde Kamu Hastane Birliklerinin oluşturulacağı ve Hastanelerdeki idari görevlerde bulunan tüm yöneticilerin görevlerinin sonlandırılacağı ifade edilmişti. 2 Kasım 2012 tarih itibariyle bir yıllık süre tamamlandığı için Ülkemizde sağlık sisteminin tamamını kapsayan yeni bir sistem fiilen başlamıştır.

İllerde, Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Kurum Müdürlüğünün yapılanmasında gördüğümüz ve yaşadığımız gibi asil olarak Müdür ve Şube Müdürlüğü yapan tüm çalışanların görevleri 2 Kasım 2011 tarih itibariyle sona ermiş, hepsi araştırmacı kadrosuna resen atanmış, yıllarca T.C. Devletine Müdür olarak hizmet etmiş bilgi ve tecrübe sahibi kişiler bir kenara atılmış onların yerine, bilgi ve tecrübeden yoksun 5-10 yıllık yeni memurlar yani emir erlerinin, ne hikmetse hepsi Sağlık-Sen üyesi kişilerin ataması yapılmıştır.

Şimdi sıra hastanelerdeki yöneticilere gelmiş olup, Türkiye geneli tüm yöneticilerin hepsi  araştırmacı kadrosuna resen atanmış. Kamu Hastane Birlikleri uygulamasının başlatılmasıyla yeni CEO’larla sözleşmeler yapılmış, yeni CEO’lar incelendiğinde de  bir çoğunun AKP ile adaylık, eski vekillik gibi siyasi bağlarının olduğu, birliklerde görev verilen diğer yöneticilerin de  tamamının Sağlık-Sen üyesi oldukları görülmektedir.”dedi.

Sağlıkta gelinen noktanın ve bundan sonraki gelişmelerin sadece sağlık çalışanlarını değil hastaları ve vatandaşları da olumsuz etkileyeceğini iddia eden Gezgin şunları söyledi:

Soruyoruz; Ülkemiz, geleceğimiz ve sağlığımız nereye gidiyor? Sayın Vekillerimize sesleniyorum, yasama organı olarak sizleri devre dışı bırakan KHK’lerle sağlık sistemi tümden değişmektedir. Bu değişiklikler sadece çalışanın aleyhine değil sıra vatandaşa geliyor onların da aleyhine olacaktır. Vatandaşa sesleniyorum, hastanın müşteri olarak görüldüğü Hastanelerin işletme olarak görülüp kar ve zararının gözetileceği sistemden kime hayır gelecektir. Sağlık çalışanlarına da sesleniyorum, idarecilerin sözleşmeli olarak çalıştığı kurumlarda sizlerin de geleceği birilerinin elindedir. Bilindiği gibi 657 Devlet Memurları Kanununun artık emekli olacağı birileri tarafından söylenilmekte olup, önümüzdeki aylarda tüm çalışanların sözleşmeli çalışması ile ilgili yeni yasa gelecektir. Yıllardır bu olacakları bizler dilimizin döndüğünce söyledik ama anlatamadık artık bizzat yaşıyoruz. Herkese hayırlı uğurlu olsun diyorum. “

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.