Hamilelikte sigara içen anne adayları dikkat!

Tüm Türkiye’de gerek yaşam koşulları gerekse stres bazı insanları sigara ve içki içmeye itse de, özellikle anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli konu sigara ve dumanı. Sigara dumanı insanı bir çok hastalığa iterken...

Hamilelikte sigara içen anne adayları dikkat!

Tüm Türkiye’de gerek yaşam koşulları gerekse stres bazı insanları sigara ve içki içmeye itse de, özellikle anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli konu sigara ve dumanı. Sigara dumanı insanı bir çok hastalığa iterken hamile bayanları da derinden etkiliyor. Hamile iken sigara içen anne adayı bebeğe de büyük zararlar veriyor.   Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Doktorlarından Kadın Doğum Uzmanı Salih Akkuş, sigara içmenin anne karnındaki bebekte zeka geriliğine bile yol açabileceğini vurguladı.

Akkuş; “Özellike ilk üç ayda anne adayları mutlaka beslenmelerine dikkat etsinler. Günlük süt ve protoin ağırlıklı beslensinler anne adayları. Hormonların değişimi gereği bazı hamile bayanlar bulantı ve kusma ile yemek yemek istemediklerini söylüyorlar. O zaman kendinizi zorlamayın ve canınız ne istiyor ise onu yiyin. İlk üç aydan sonra 9 aylık süreçte mutlaka haftalık balık ve günlük yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Sigara ve alkolden uzak durun. Bir iki kere içeyim bir şey olmaz demeyin. Bebeğinize ve kendinize zarar verirsiniz. İleride okul döneminde zeka geriliği ve dikkat eksikliği ile karşılaşıyoruz sigara içen anne adaylarında. Çocuğunuzu ve kendinizi düşünün. Sigara ve içkiden uzak durun. İçki ve sigara hem kişiyi olumsuz hastalıkları hem de psikolojik sorunları beraberinde getiriyor.”dedi.

Anne adaylarının beslenmelerine de dikkat etmesi gerektiğini belirten Akkuş; “Hamile bayanların mutlaka güne haşlanmış yumurta, peynir ve zeytin ile başlasın. Eğer mümkün ise taze sıkılmış meyve suyu tercih etsinler. Ara öğün süt, mevsim meyve ve sebzeleri yemekte önemli. Bol bol su içmelerini ve yürüyüş yapmalarını da öneririm hamile bayanların. Protein ve kalori açısından hem anne kendi adına hem de doğacak bebek için mutlaka iyi tercihler yapmalı. Sık yesin az yesin diyet yapsın demiyorum. Canı ne istiyorsa yesin hamile bayanlar. Kilo almayı düşünmesinler. Bebeğin doğumu ile birlikte alınan kilolar özellikle anne sütü emdikçe bebek gidecektir.”diye konuştu.

Özellikle sigaralı ortamda bile durmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Akkuş şunları söyledi: “Sigara içmiyor ama sigara dumanına maruz kalıyor ise anne adayının mutlaka bulunduğu ortamdan uzak durmasını öneririm. Rutin kontrollerini yapsınlar ve aylık bebeğin gelişimini takip etsinler. Doktorlarının tavsiyesine uysunlar. Eğer yapılan kontrollerde demir eksikliği ve kan eksikliği görülürse doktorunuzun tavsiyesine göre ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın.”

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.