Hamdi Doğruel Evi Restore Ediliyor

Hamdi Doğruel Evi restore edilerek vatandaşların hizmetine sunulacak. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Kültürel değerlerimize ve mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bu anlamda Hamdi Doğruel evini kamulaştırarak satın aldık....

Hamdi Doğruel Evi Restore Ediliyor

Hamdi Doğruel Evi restore edilerek vatandaşların hizmetine sunulacak. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Kültürel değerlerimize ve mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bu anlamda Hamdi Doğruel evini kamulaştırarak satın aldık. Bu tarihi evi gerekli proje çalışmaları sonrasında restore ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

Başkan Gümüş,  Menteşe’de ilk koruma amaçlı imar planı çalışmalarının Muğla Belediyesi tarafından 1979 yılında başladığını belirterek, “400’e yakın tescilli yapımız (sivil mimarlık örneği) var. Bu yapılardan bazılarını Muğla Belediyesi restore ederken, bir kısmını da sivil toplum örgütleri ve şahıslar kendileri restore etmişler. O günden bugüne restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.   Menteşe Belediyesi olarak bizde geçtiğimiz günlerde kamulaştırarak satın aldığımız Hamdi Doğruel Evi’ni (Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Yanı) restore ederek, gelecek kuşaklara aktaracağız” dedi.

Hamdi Doğruel Evi;

 

Hamdi Doğruel, Muğla’nın 20.yy’daki en büyük tuhafiye mağazasının sahibidir.

Şehrimize 1700’lü yıllardan sonra Konya’dan gelen Hacı Mahmutlar Ailesindendir.

Hacı Mahmutların Muğla’daki ilk evleri Helvacı Tahsin Boyacı’nın üst sıralarındadır.

Türkiye Çay Tarımının babası Zihni Derin’in amcası Kuloğlu Mustafa kızı Hafize ile evlenen Hacı Mahmutoğlu Hacı İsmail Efendi’nin büyük oğlu Hamdi Doğruel, bu evi 19.yy sonlarında satın alarak baba evinden buraya göçer.

Hamdi Doğruel Muğla Belediyesinin 1873’lerdeki ilk başkanı Hacı Kadızade Süleyman Efendi’nin torunu Munise Hanım ile evlenir.

 

Bu evlilikten olan büyük kızı Şehbal Muğla Eski Milletvekillerinden Eczacı Hilmi Şerif Baydur’un eşidir.

Diğer kızı Şehriyar Reji Müdürü Hüseyin Baydur’un gelini, küçük kızı Şehnaz İller Bankası Muğla Eski Başmühendislerinden Hayri Özsan’ın annesidir.

Evin sahibi Hacı Mahmutoğlu Hamdi Doğruel 1950 yılında İskender Alper Kültür Merkezinin oturmuş olduğu Hacılar Hanını Özel İdare Müdürlüğünden 85 bin liraya satın alır.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.