YATAĞAN KADIN KOLLARI BAŞKANI KIZILDAĞ: “MEVCUT HAKLARIMIZIN GASP EDİLMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDER HALE GELDİK”
MUSTAFA AKTAŞCHP Yatağan Kadın Kolları Başkanı Ulviye Kızıldağ, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasın ve belediye kanunu konusunda bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Biz kadınlar yeni...
MUSTAFA AKTAŞ
CHP Yatağan Kadın Kolları Başkanı Ulviye Kızıldağ, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasın ve belediye kanunu konusunda bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Biz kadınlar yeni haklar kazanmak bir yana mevcut haklarımızın gasp edilmemesi için mücadele eder hale geldik. Ancak Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini yeniden inşa etmekte kararlıyız” denildi.
CHP Yatağan İlçe binasında yapılan açıklamaya, İlçe Başkanı Mehmet Kemiksiz, İlçe yöneticileri, Belediye meclis üyeleri ve partililerin katıldı.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük devrimi; egemenlik hakkını saraydan alarak halka vermesidir. Bu büyük devrim, kadınların eşit yurttaşlık statüsü kazanmasıyla taçlandı. Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının ilk adımı 3 Nisan 1930 tarihinde, Belediye Kanunu’nun kabulüyle başladı. Ardından 1933 yılında köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda, 1934 yılında da TBMM’de seçme ve seçilme hakkı ile Cumhuriyet bir kadın devrimi olarak tarihe geçti. Bir kez daha Büyük Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz.”
“LAİK VE SOSYAL HUKUK DEVLETİNİ YENİDEN İNŞA ETMEKTE KARARLIYIZ”
“Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı; 3 Nisan 1930’da, Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinden seçilen Sadiye Hanım’dır. Aradan geçen 93 yılda 19 yerel seçim yapıldı. Bu seçimlerin sonucunda sadece 156 kadın belediye başkanı seçilirken erkeklerde bu sayı 32 bindir. Bu tablo kadınların başarısızlığı, yetersizliği ya da isteksizliğinden kaynaklanmıyor. “Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” diyen zihniyetten kaynaklanıyor. Bugüne kadar kadın belediye başkanı oranı en fazla yüzde 3’e çıkabildi. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı en fazla yüzde 3 olabildi. Biz kadınlar yeni haklar kazanmak bir yana mevcut haklarımızın gasp edilmemesi için mücadele eder hale geldik. Ancak Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini yeniden inşa etmekte kararlıyız.”
Bu haber toplam 1598 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.