Üniversite tasarımda harikalar yaratıyor
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışmasının birincileri ödüllerini törenle aldı.İstanbul TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen...
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışmasının birincileri ödüllerini törenle aldı.
İstanbul TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen ödül töreninde, 6 farklı kategoride (Oturma-Dinlenme, Depolama, Tamamlayıcı Mobilya Servis Ünitesi, Genç Mobilyası, Uyuma Mobilyaları ve Engelliler İçin Ev Mobilyası) yarışan genç tasarımcıların finale kalan tasarımlarının prototipleri bu yıl ilk kez MOSDER’ e üye firmalar tarafından üretildi. Yarışmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü 2012 mezunu öğrencilerinden Volkan Turhan ve Mevlüt Yıldırım’ ın projeleri “Engelliler İçin Ev Mobilyası” kategorisinde, Halil Kılıç’ ın projesi ise “Depolama Mobilyası” kategorisinde finale kalmış ve MOSDER firmaları tarafından tasarımların prototipleri üretilmişti.
Finale kalan projeler arasında yer alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Volkan Turhan, yarışmanın en çok dikkat çeken kategorisi olan “Engelliler İçin Ev Mobilyası” kategorisinde birinciliğe hak kazandı. Bu yıl düzenlenen yarışmanın geçmiş yıllarda yapılan yarışmalardan en önemli farkı tasarlanan ürünlerin finalden önce MOSDER üyesi firmalar tarafından prototiplerinin üretilerek sergilenmesi ve yapılan tasarımların gündelik hayatta uygulanabilir olması oldu.
“Engelliler kampusu planlanıyor”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaçişleri ve Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kasal, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yarışmanın 5 kategorisi üniversitelerin belirlenen bölümlerinde okuyan ya da yeni mezun öğrencilerine açık iken ‘Engelliler İçin Ev Mobilyası’ kategorisi tüm tasarım bölümlerinin öğrencilerine açık olması Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin başarısı ayrı bir önem ifade etmektedir. Bu bağlamda ‘Engelliler İçin Ev Mobilyası’ kategorisinde finale kalan 3 projeden 2’sinin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi mezun öğrencilerinden olması ayrı bir gurur kaynağıdır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi; Teknik Eğitim Fakültesi, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümünde tasarım derslerine girdiğim öğrencilerimizin bu başarılarından dolayı çok mutlu ve gururlu olduğumu özellikle belirtmek isterim.”dedi.
Üniversite bünyesinde halen sosyal sorumluluk projeleri kapsamında engelli bireyler ve öğrencilerle ilgili çalışmaların yürütülmekte olduğunu belirten Kasal, “Engeliler konusunda farkındalık geliştirerek ‘Engelsiz Bir Üniversite Kampüsü’ yaratmayı planlamaktayız. ‘Engelli Bireylerin’ yaşam alanlarında önemli yer tutan mobilyalarla ilgili olarak halen devam eden ve Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (BAP) tarafından desteklenen ‘Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarının Konut Yaşama Alanlarında Yaşadıkları Problemler ve Ergonomik Çözüm Önerileri’ başlıklı bir yüksek lisans projesi de tarafımdan yürütülmektedir.” şeklinde konuştu.
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümünde tasarım derslerine özel bir önem verdiklerini vurgulayan Doç. Dr. Kasal, “ Öğrencilerimizin tasarım derslerini işledikleri mekân resimlerinde de gördüğünü gibi klasik bir bilgisayar laboratuvarı formatından uzak bizzat öğrencilerimizin yapımın da katkı sağladığı ‘Tasarım Stüdyosu’ şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca, Üniversitemiz öğrencilerinin tamamına açık ve koordinatörlüğünü yürütmekte olduğum ‘Tasarımcılar Topluluğu’ organizasyonunda her yıl mayıs ayında “Geleneksel Mobilya Tasarım Yarışması” düzenliyoruz ve 2012 Mayıs ayında yarışmamızın 6’ncısını başarı ile tamamladık. ‘Tasarımcılar Topluluğu’ bu yarışma dışında başarılı ve iş dünyasında saygın yeri olan tasarımcılara konferanslar verdirmekte; öğrenci seminerleri, Auto-CAD, 3D Max, Karakalem vb. kursları düzenlemektedir.”dedi.
Teknoloji Fakültesinde verilen eğitim hakkında da detaylı bilgi veren Kasal, “Bilindiği üzere, Mesleki ve Teknik Eğitimin Avrupa Birliğine uyum sürecinde ‘Teknik Eğitim Fakülteleri’ kapanmış ülkemizde mesleki eğitime ve sanayiye ivme kazandıracak olan ‘Uygulama Becerisi Yüksek Mühendisler’ yetiştirilmesi için Teknoloji Fakülteleri kurulmuştur. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitemiz bünyesinde kurulan Fakültemizde ise 2011 yılında öğrenci alan ‘Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği’ yanında 2013 yılında öğrenci alınması planlanan ‘Bilişim Sistemleri Mühendisliği’ ve ‘Enerji Sistemleri Mühendisliği’ bölümleri de bulunmaktadır. ‘Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümünde’ uygulama becerisi yüksek mühendislerin yetiştirilme sürecinde öğrencilerimize tasarım dersleri sayesinde ‘Üretilebilir Tasarımlar’ yapma bilinci ile eğitim verilmektedir. Yarışmada finale kalan öğrencilerimizin tasarımlarının MOSDER’ e üye firmalar tarafından kolayca üretilebilmiş olması bu durumu kanıtlamaktadır. Üniversitemiz ve Fakültemiz öğrencilerinin mezuniyetinden sonra serbest piyasa koşullarında rekabet edebilecek şekilde yetiştirmeye çalışmamızın ürünü olan bu başarıda katkısı olan Fakültemiz çalışanlarına ve bu başarıyı getirmelerinden dolayı öğrencilerimize çok teşekkür ederim. “ şeklinde konuştu.
Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.