MİLAS BELEDİYESİ VE AKUT’TAN “DEPREM” SEMİNERİ
Milas Belediyesi ve AKUT işbirliğiyle gerçekleşen Afet Bilinçlendirme ve Deprem Semineri, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapıldı.Toplantıya Milas Belediye Başkan Vekili Harun Reşit Çavuşoğlu, belediye birim...
Milas Belediyesi ve AKUT işbirliğiyle gerçekleşen Afet Bilinçlendirme ve Deprem Semineri, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya Milas Belediye Başkan Vekili Harun Reşit Çavuşoğlu, belediye birim müdürleri, belediye meclis üyeleri, AKUT Bodrum Ekip Lideri Şeyda Yücel, AKUT Bodrum Ekibi, AKUT K9 Arama Kurtarma Köpeği Leyla, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
AKUT Bodrum Seminer Birim Sorumlusu Mahmut Kovan’ın sunumunda gerçekleşen seminerde; AKUT’un kuruluş aşaması, deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yapıldı.
“DEPREM ÖNCESİNDE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ”
Nasuh Mahruki tarafından 1996 yılında dağ faaliyetlerindeki çalışmalara destek sağlamak amacıyla kurulan AKUT’un 1999’da kamu yararına dernek statüsü kazandığını belirterek sözlerine başlayan Kovan, “AKUT adını Marmara depremiyle duyurdu. Bizler sadece insan değil bütün canlıları kurtarmak için çalışıyoruz.” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur.” sözünden yola çıkarak sunumunu sürdüren Mahmut Kovan, şu bilgileri verdi:
“Biz deprem ülkesinde yaşıyoruz. Depremden sonra değil öncesinde önlemlerimizi almalıyız. Lütfen, öncelikli olarak kolonlarında eksilme var mı diye apartmanlarınızı kontrol ediniz. Acil Durum ve Afet Planını muhakkak oluşturunuz.
“İLKEL TEKNOLOJİ SMS, EN GÜVENLİ İLETİŞİM YOLUDUR”
Çağrı Merkezi 112’yi unutmayın. İlkel bir teknoloji olsa dahi SMS güvende olduğunuzu yakınlarınıza bildirmek için en güvenli iletişim yoludur.
Deprem öncesinde; eşyalarımızı duvara sabitlemeliyiz. Sabitlenmeyen eşyalar kaçış yolumuzu kapatacak, ciddi yaralanmalara yol açacaktır.
Çok basit bir önlem olarak terlik giymeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Acil Durum Çantamız muhakkak olmalı. Çantamıza koyduğunuz malzemelerin belirli aralıklarla kontrolünü yapmalıyız.
Kolonlar kesilmesin, inşaat mühendisi binayı doğru tasarlasın, usta malzemeyi doğru kullansın.
Deprem anında sakın kaçmayın, pencereden atlamayın, merdiven ve asansörlerden uzak durun. Güvenliğiniz için kapı eşiklerine gidip beklemeyin. Evinizdeyseniz yat, korun, tutun ya da çök, kapan, tutun hareketlerinden birini muhakkak yapın. Hacim küçültmeli, ufak bir alana sığmalısınız.
Dışarıdaysanız ağaçlardan, yüksek binalardan, elektrik direklerinden uzaklaşıp çök kapan hareketini yapmalısınız.
Deprem sonrasında; Acil Durum Çantanızı alıp, Acil Durum Planınızı uygulayın. Binayı terk etmeden önce gaz, sonra elektrik, su vanası ve şalterleri kapatmayı unutmayınız.
SOSYAL MEDYADA YAYDIĞINIZ BİLGİLERE ÇOK DİKKAT ETMELİSİNİZ!
Deprem sonrasında telefonları meşgul etmeyiniz ve sosyal medya aracılığıyla doğruluğundan emin olmadığınız hiçbir bilgiyi yaymayınız. Bu çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Koordinasyon sağlanamamasının temel nedenlerinden biri budur çünkü.
Yetkililer izin vermeden binanıza girmemelisiniz. Girdikten sonra evi havalandırmalı, eğer sigara içiyorsanız iyice havalandığından emin olmalısınız. Özellikle mutfak dolap kapaklarını herhangi bir tehlikenin önüne geçmek için çok dikkatli açmalısınız. Dolaplarınız duvara sabit olsa da içindeki tabaklarınız, bardaklarınız sabit değil çünkü. ”
“MİLAS BELEDİYESİ’NE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM…”
AKUT Bodrum ekibi üyesi Doktor Arda Nesli ise seminerin sonunda söz alarak, “Milas’ta yaşayan ve Bodrum AKUT ekibinde yer alan iki Milaslı’dan biri olarak Milas Belediyesi’ni deprem bölgesinde görmek gurur vericiydi. Depremin üçüncü gününde ilk kez içimizi ısıtan bir çorba içtik. Sıcak çorba ve sıcak çay için, verdikleri destek için Milas Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz..” diye konuştu.
"DEPREM MASTER PLANI" İÇİN HAZIRLIK
1999 Marmara Depremi ve 2023 Maraş Depremi’nden görüntülerle desteklenen sunumun ardından Milas Belediye Başkan Vekili Harun Reşit Çavuşoğlu, TMMOB Milas İlçe Koordinasyon Kurulu üyeleri Harita Mühendisleri Odası Temsilcisi ve Milas Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Tolga Ay, Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Azmi Peker, Mimarlar Odası Temsilcisi Ayşegül Keskin, Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Mehmet Günlük, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Ali Avcı’nın katılımıyla toplantının ikinci bölümü gerçekleştirildi.
Belediye Başkan Vekili Çavuşoğlu, Deprem Master Planı için hazırlık çalışmaları yapan ve bu planı olabilecek en kısa sürede hayata geçirmeyi planlayan ilk ilçenin Milas olacağını ifade etti.
Seminer, vatandaşlardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.
Bu haber toplam 227 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.