ÇANAKKALE DESTANI’NIN 108. YILI YATAĞAN’DA KUTLANDI

MUSAFA AKTAŞÇanakkale Zaferi’nin 108. yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü Yatağan’da Anma Töreni ve düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.Çanakkale Zaferi’nin ruhunu, vatanı uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin...

ÇANAKKALE DESTANI’NIN 108. YILI YATAĞAN’DA KUTLANDI

MUSAFA AKTAŞ

Çanakkale Zaferi’nin 108. yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü Yatağan’da Anma Töreni ve düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Çanakkale Zaferi’nin ruhunu, vatanı uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için 18 Mart İlçe Programı çerçevesinde, çelenk sunma töreni salon programı düzenlendi.

İLK TÖREN ATATÜRK ANITINDA YAPILDI

Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitler Günü Programı saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na Çelenklerin Sunulmasıyla başladı. Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Garnizon Komutan Vekili Hava Yüzbaşı Yasin Bozkurt, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Atatürk Anıtına çelenkleri sundu.  Saygı duruşu yapıldı İstiklal Marşı okundu.

Törene, Cumhuriyet Baş Savcı vekili Nurgül Yönel, İlçe Jandarma Komutanı Murat Kılıçarslan, İlçe emniyet Müdürü Adil Haçan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar, diğer daire amirleri, Siyasi Parti temsilcileri, kurum amirleri, gaziler, askerler, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.

Burada günün önemi ve anlamını anlatan konuşmayı Hava Üsteğmen Ozan Can Yeşilyurt yaptı.  Yeşilyurt şunları söyledi:

“Bugün Çanakkale de Kurtuluş savaşında, Kıbrıs’ta güneydoğuda, göklerde, Vatanın bütünlüğünü, kadim Türk Milletinin bağımsızlığını, cumhuriyetini korumak uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan ve görevini yapmanın huzuru içinde şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi şükran ve minnetle anmak için toplanmış bulunuyoruz” diyerek uzun bir konuşma yaptı.

PROGRAM GENÇLİK MERKEZİNDE DEVAM ETTİ

Burada da saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Cumhur Başkanı R. Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

Günün önem ve anlamı ile Yatağan Fatih Orta Okulu Müdürü Abdullah Yılmaz yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ 6 Şubat Pazartesi günü hüzünle uyandık. Büyük bir heyecanla okulların açılacağı saatleri beklerken, ülkemizi yasa boğan Maraş merkezli toplamda 11 ilimizi etkileyen depremler ile sarsıldık. Acımız çok büyük, depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun. Geride kalan yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Acınız acımızdır! Yaralarımızı birlikte saracağız. Senaryosunu İtilaf Devletlerinin yazdığı Başrollerini M. Kemal ve yüzbinlerce yiğidin oynadığı tarihin tanıklık ettiği en destansı en kanlı savaş filminin adıdır Çanakkale. Zulmün ve küfrün her türlü imkân ve silahına karşın, iman dolu yüreklerin kıyam ettiği, yerin ve göğün Allah nidalarıyla inlediği bir savaştır Çanakkale. Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor; bir hilal uğruna Ya Rab, ne güneşler batıyor! Dizelerinin vücut bulmuş hali, cihad ve şahadet ruhudur Çanakkale…”

“Mustafa Kemal Atatürk’ün ve kahraman askerlerimizin, cihanı hayrete düşüren kahramanlık destanıdır Çanakkale… Bugün burada Şehitler Gününde Vatan için canlarını veren bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı En şerefli kahramanları yâd etmek üzere, Çanakkale Zaferini hatırlamak üzere huzurlarınızdayız. 108 yıl önce yüz binlerce vatan evladı bu vatanın bedelini ödemek için Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız geçmiş savaşlardaki zaferlerimizle mutlu olmak değil. Eğer amaç vatan savunması ise, eğer amaç hürriyet davası ise, bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemezsiniz. İşte bu yüzden bunu anlamak bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu topraklar diyeti kanla ödenmiş ise topraktır. Bana deseniz ki Çanakkale’yi üç kelime ile anlat, derdim ki geldiler, gördüler ve döndüler… Evet, geldiler yıl 1915…”

“Geldiler ve bende diyorum ki gördüler. Ha bu sefer topyekun geldiler.. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil Çanakkale’yi Çanakkale yapan onları karşılayan asil ruhtur.. o öyle bir ruhtur ki demir, çelik ve barut… İnancın imanın azmin karşısında yenik düşmüştür. o öyle bir ruhtur ki çocuklar ben esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyenlerin ruhudur. Davaları büyüktü davaları vatandı çünkü.  Döndüler diyorum… Çanakkale öyle bir yer ki.. Yokluk varlığı yenmiştir, maneviyat maddiyatı yenmiştir. ve çocuklar özgürlük aşkı sömürgeyi yenmiştir. Esaretin zincirini kırmıştır. Ve o gidenler, yüz binler canlarını bu topraklarda bırakan yüz binler için Yüce Allah diyor ki! onlara ölü demeyiniz. Bilakis Onlar diridirler, Bugün bize düşen, Çanakkale’de şahlanan bu muazzam ruhu diri tutmaktır. Birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi korumaktır. Milli ve manevi değerlerimize sımsıkı sarılmaktır. Ecdadımızın aziz hatırasına, şehit ve gazilerimizin emanetine sahip çıkmaktır. Çanakkale Zaferi’nin ardındaki diriliş ruhunu gelecek nesillerimize aktarmaktır. Başta M. Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizin Mekânları cennet, ruhları şad olsun! Hepinize selam olsun, Saygılarımla,  Arz ederim” dedi.

Etkinlik, Ödül törenleri Çanakkale Geçilmez adlı koro ve saygı yeri gezilmesiyle sona erdi.

Bu haber toplam 1144 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.