BÜYÜKŞEHİR BİNASI ÖNÜNDEKİ MABET AĞACI DİKKAT ÇEKİYOR

Muğla Büyükşehir Belediye binası önünde bulunan Mabet Ağacı ( Ginkgo Biloba) yılın dört mevsimde görsel şölen yaratıyor. Kökeni Uzak Doğu’ya dayanan Mabet Ağacının uzun yıllar önce dinozorlarla yan yana yaşamış bir...

BÜYÜKŞEHİR BİNASI ÖNÜNDEKİ MABET AĞACI DİKKAT ÇEKİYOR

Muğla Büyükşehir Belediye binası önünde bulunan Mabet Ağacı ( Ginkgo Biloba) yılın dört mevsimde görsel şölen yaratıyor. Kökeni Uzak Doğu’ya dayanan Mabet Ağacının uzun yıllar önce dinozorlarla yan yana yaşamış bir fosilden oluştuğu ve en yaşlı türünün de Çin’de olduğu öğrenildi. Muğla’da türüne rastlanmayan Mabet Ağacının yaprak özü tıbbi amaçlarla kullanılırken, Büyükşehir Belediyesi koruması altında bulunuyor.

SİNEM KARAKAYA

Kökleri Uzak Doğu’ya dayanan Mabet Ağacı yaprağı Hiroşima felaketinde sağ kalan tek bitki türü olarak bilinirken ismi kadar sağlığa olan faydaları ile de dikkat çekiyor.

Muğla Büyükşehir Belediye binası önünde bulunan Mabet Ağacı ( Ginkgo Biloba) yılın dört mevsiminde görsel şölen yaratıyor.

Muğla’da türüne rastlanmayan Mabet Ağacının yaprak özü tıbbi amaçlarla kullanılırken, sonbaharda altın rengine bürünmüş hali fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin koruması altında bulunan ve sadece yaprakları tüketilen Mabet ağacının kalp damar rahatsızlıklarından beyin gelişimine kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşların bilgilenmesi amacıyla ağaç önünde bulunan yazıda şu ifadeler yer alıyor:

Mabet ağacı günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Ginkgo bir yaşayan fosildir. Permian (270 milyon yıl önce) çağından kalma ve Ginkgo fosilleri ile günümüzdeki Ginkgolar arasında kolaylıkla bağ kurulabilmektedir. Dolayısıyla dinazorlarla yan yana yaşamıştır. Ginkgolar 20-35 metre arasında yüksekliğe varan (Çin’deki bazı Ginkgoların boyu 50 metreyi aşabimektedir) orta ile geniş arası boyutlarda yaprak döken ağaçlardır. Zirveleri çoğu kez köşeli, yaprakları uzun ve dağınıktır. Kökleri genelde derine iner ve rüzgar, karın sebebiyet verebileceği hasarlara karşı dayanıklıdırlar. Sonbaharda yapraklar parlak sarı renge döner ve hemen sonra (1-15 arasında) dökülürler. Genel olarak bitki hastalıklara karşı olağan üstü dirençli olmaları gövdelerinin bitki haşeratına çok iyi karşı koyabilmesi, yüzeyde ilave kökler ve tomurcuklar oluşturabilmeleri Ginkgoların çok uzun ömürlü olmalarına imkan vermekte; bazı ağaçların yaşı 2 bin 500 yıla varabilmektedir.

Bu haber toplam 756 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.