BAŞKAN GÜRÜN’DEN “KURAKLIK” UYARISI!

“HAVUZLARIN KAPATILIP, ÇİÇEK BAHÇESİ HALİNE GELMESİ LAZIM” ***Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla’da yaşanacak olası bir deprem öncesi yapılan hazırlık çalışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirme...

BAŞKAN GÜRÜN’DEN “KURAKLIK” UYARISI!

“HAVUZLARIN KAPATILIP, ÇİÇEK BAHÇESİ HALİNE GELMESİ LAZIM”

 ***Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla’da yaşanacak olası bir deprem öncesi yapılan hazırlık çalışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirme toplantısında kuraklık konusuna da değindi. Başkan Gürün, yağışların az olması nedeniyle kuraklığın kapıya dayandığını, yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yaz suyla ilgili bir afet durumunun yaşanabileceğini belirtti.

***“Suyu, denizden kova ile almıyoruz” diyen Başkan Gürün, “Yağmur yer altını beslemez ise benim suyu bulma imkânım yok. Muğla’da şu mevsimde konutlarda, villalarda havuz yapılması yanlış. Havuzların kapatılıp, çiçek bahçesi haline gelmesi lazım” dedi.

SİNEM KARAKAYA

AKOM toplantısı için basınla bir araya gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yağışların az olması, tarımsal sulama ve susuzluk ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başkan Gürün, yağışların az olması nedeniyle kuraklığın kapıya dayandığını, yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yaz suyla ilgili bir afet durumunun yaşanabileceğini belirtti.

Kuraklık uyarısında bulunan Başkan Gürün, “Su ile ilgili önümüzde ayrı bir afet durumu söz konusu. Suyu, denizden kova ile almıyoruz. Yağmur yer altını beslemez ise benim suyu bulma imkânım yok. Muğla’da şu mevsimde konutlarda, villalarda havuz yapılması yanlış” dedi.

“GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIYORUZ ANCAK TÜM SORUMLULAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Su ile ilgili önümüzde ayrı bir afet durumunun söz konusu olduğunu söyleyen Başkan Gürün “Türkiye’de de Muğla’da da Mart ayına kadar yağışlar beklenenin altında kaldı. Yağmurun az olması nedeniyle su eksikliği konusunda sıkıntılı günler geliyor. Ne yapmamız lazım, herkese düşen sorumluluk nedir gibi konuları ciddi olarak ele almalıyız. Yeraltı kaynaklarını beslemezsek suyu bulmamız imkânsız. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kayıp kaçakların önlenmesi, içme suyu arıtma tesislerinin kapasitesinin artması, yeni yer su kaynaklarının sağlanması ve atıksuyun arıtılıp yeşil alan sulamasında kullanılması konusunda gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Diğer kurumlar olarak yağmur suyunun toplanması ile ilgili bakanlığın çıkardığı yönetmelik derhal uygulanmalı. Örneğin yağmur suyunun rezervuar suyu olarak kullanılması lazım. Tarımsal sulamada kullanılan suyun sulama tekniklerinin modernleştirilmesi ile damlama ve yağmurlama yapmak suretiyle tasarruf sağlayıp o suyu içme suyuna intikal ettirmemiz lazım. Kuraklık geldi kapımıza dayandı. Yapılan araştırmalar ve bilimsel ön görülere göre Muğla’da önümüzdeki yaz çok önemli bir su sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle herkesin üzerine düşen görevleri bir an önce yapması ve suyun değerini bilerek kullanılması konusunda daha hassas olmalıyız” diye konuştu.

“KURAKLIK ORMAN YANGINLARI İÇİN BÜYÜK RİSK”

“Tüm Türkiye’de su feryadı başlayacak” diyen Başkan Gürün, “Yağmur, su eksikliği kapımızı çaldı. Bunun iki büyük etkisi bir orman yangınlarının daha da yüksek seviyede risk alması. Doku kurumuş vaziyette. Bir diğer etki susuz kalma durumumuz var. Tarımsal sulamada kullanılan suyun sulama tekniklerinin modernleştirilmesi ile yani damlama ve yağmurlama yapma suretiyle tarımsal sudan tasarruf sağlamamız lazım. Onu da içme suyuna intikal ettirmemiz lazım. Anayasaya göre de birinci olarak tercih, içme kullanma suyudur” dedi.

“HAVUZLARIN KAPATILIP, ÇİÇEK BAHÇESİ HALİNE GELMESİ LAZIM”

“Suyu, denizden kova ile almıyoruz” diyen Başkan Gürün, “Yağmur yer altını beslemez ise benim suyu bulma imkânım yok. Muğla’da şu mevsimde konutlarda, villalarda havuz yapılması yanlış. Havuzların kapatılıp, çiçek bahçesi haline gelmesi lazım. Yağmur suyunun toplanması ile ilgili bakanlığın çıkardığı yönetmelik, derhal uygulanması gerekiyor. Yağmur sularının toplanarak, bazı ihtiyaçlarla ilgili acil giderilmesi lazım. İçme suyunu bizler rezervuarda kullanıyoruz. Yağmur suyunun rezervuar suyu olarak kullanılmasında fayda var. Bunun mutlak yapılması lazım” ifadelerine yer verdi.

“BİR AİLENİN ASGARİ VE AZAMİ SU TONAJININ BELİRLENMESİ LAZIM”

“Birbirimizin hakkına girilmesine izin vermemeliyiz” diyen Başkan Gürün, “Eğer mevsim ötelenip, yağmurlu mevsim önümüzdeki aylara kaymazsa riskimiz çok büyük. Yer altı rezervemiz gidiyor. Bu tasarruf ile ilgili ‘Benim param var, havuzumu da doldururum parasını da veririm’ , hayır arkadaş o para değil. Birlik kısıtlama yapılması lazım. Bir ailenin asgari ve azami su tonajının belirlenmesi lazım. Bunun üstünde kullanıp, kapısının önünde araba yıkıyorsa bu yanlış. Birbirimizin hakkına girilmesine izin vermemeliyiz. Bu kapsamda cezai işlem uygulanmalıdır” dedi.

Bu haber toplam 169 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.