“AFFA GİREN BİNALARIN RUHSATLARI ASKIYA ALINIP, YENİDEN İNCELENMELİ”
BAŞKAN GÜRÜN MUĞLA’DA DEPREM HAZIRLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTIMuğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) deprem çalışmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Basın mensuplarıyla...
BAŞKAN GÜRÜN MUĞLA’DA DEPREM HAZIRLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) deprem çalışmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Gürün, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen deprem sürecinde yapılan çalışmaları da anlattı. Muğla'da ortalama bina kat sayısının 2,5 olduğunu ve Muğla’nın imar affından faydalanan 3.il olduğuna dikkat çeken Gürün, "İmar affına giren binaların ruhsatlarının askıya alınıp tekrar incelenmesi gerekli. Gelecek açısından bu çok önemli" dedi.
SİNEM KARAKAYA
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Muğla’da deprem hazırlık çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Başkan Gürün, Muğla'da ortalama bina kat sayısının 2,5 olduğunu söyledi ve Muğla’nın imar affından faydalanan 3.il olduğunu, 181 bin 122 binanın imar affından yararlandığına dikkat çekti.
“MUĞLA'DA 181 BİN 122 BİNA AFFEDİLDİ”
İmar affının yapılmaması gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Muğla imar affından yararlanan 3. il. O zaman da söyledik. Bu yapıların kontrol edilmesi gerektiğini söyledik. Muğla'da 181 bin 122 bina affedildi. Depremden önce yeni bir af bekleniyordu. Yapamadılar. İmar affına giren binaların ruhsatlarının askıya alınıp tekrar incelemesi gerekiyor. Gerekirse kaçak bina olarak değerlendirilmeli. Bu gelecek açısından çok önemli” dedi.
“YAŞADIĞIMIZ BU DEPREM DE BİZE ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ”
2015 yılında afet birimi kurduklarından bahseden Başkan Gürün, “2017 yılında mikrobölgeleme çalışmalarına başladık. 7 Mart 2020'de deprem çalıştayı yaptık. Nereden çıktı bu çalıştay diyenler oldu. Muğla'nın deprem haritası, aktif faylarını konuştuk. Prof. Dr. Naci Görür hocamız bize net olarak Muğla'da 7 ve 7'nin üzerinde deprem olmayacağını söyledi. Bizi rahatlattı mı, evet ama yeterli değil, 6 şiddetinde deprem olduğu zaman bir yıkım meydana gelebilir. Bizim 6,9 büyüklüğünde bir depreme hazır olmamız gerekiyor. Bu bir avantaj olabilir. Ama 6,9 olabilir. Muğla'da diğer bölgelere faylar daha kısa. Fethiye-Burdur hattı en uzun hat. Bu sadece bir kurumun görev ve yetkisi altında değil. Tüm kurumların ortak çalışma ve işbirliği yapması gerekiyor. Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerde 2-3 gün kimse yoktu denildi. Hızlı müdahale ve organizasyonlarda sorunlar meydana geldi. 2015 yılında afet birimi kurduk. Büyük bir acı yaşadığımız bu deprem de bize çok şey öğretti. Başta hızlı müdahale olmak üzere birçok konuda depreme karşı önlemlerimizi artırıyoruz. Deprem riskini azaltma çalışmalarına herkesin destek vermesi gerekiyor. Belediye ve merkezi hükümet hep birlikte çalışmalıyız. O yaptı, bu yaptı değil. Görevler belirlenmeli ve otomatik olarak işlemeli” diye konuştu.
“2017 YILINDA MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”
Muğla'da zeminimizin tanımını mikrobölgeleme çalışması ile çıkarıyoruz. Bu şekilde her bölgede inşaatın neye göre yapılması gerektiğini belirliyoruz.Mikrobölgeleme etüt çalışmalarına 2017 yılında başladık. Menteşe merkez, Milas Ören, Marmaris ve Seydikemer'de çalışmalarımızı tamamladık. Fethiye'de çalışmalar devam ediyor. Bunun için bütçeden önemli bir para ayırıyoruz. Fethiye'de mikrobölgeleme yapmamız için bazı kurumların bize izin vermesi gerekiyordu. Uzun süre izin alınamadı. Fethiye'de 8 bin 300 hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışması yapacağız. Şuan ihale aşamasında. İzin alamıyorduk, bu depremin ardından hemen izin verdiler. Gökova Çıtlık'ta 1700 hektar alanda ve Sarıgerme'de 510 hektar alanda mikrobölgeleme yapılacak” dedi.
“ACİL DURUMLAR İÇİN KENDİ KONTEYNER, MUTFAK, TUVALET, BANYOMUZU ÜRETECEĞİZ”
Başkan Gürün ayrıca AKOM merkezinin bulunduğu bölgede deprem sonrası afet planı kapsamında sorumluluk alanında olmasa da yaşanan eksikler nedeniyle mobil konteyner, mutfak, tuvalet, banyo gibi malzemeler üreteceklerini söyledi.
Gürün, “Deprem bölgesinde gördük ki maalesef bu konularda eksikler var. Özellikle deprem sonrasında vatandaşlarımızın günlük hayatlarını sürdürebilmelerine yardımcı olmak için kendi atölyemizi kuracağız. Burada konteyner, mutfak, tuvalet, banyo gibi mobil ürünler üretip ülkemizin neresi olursa olsun destek sağlayacağız. Bunun yanı sıra yine acil durumlar için şehrimizde 617 toplama alanı 37 geçici kamp alanı belirlendi. Özellikle büyükşehirden önce belediye başkanlığı yaptığım Muğla merkezde toplanma alanları konusunda şanslıyız. Menteşe'de bana 'Park Osman' demişlerdi. Şimdi yine yapılan parkların, yeşil alanların önemini vatandaşımız anlıyor. Ancak bizim belirlediğimiz alanların üzerilerinde AVM yok” dedi.
“DEPREMİ ÖNLEMEK DEĞİL, AFETE HAZIR, DİRENİŞLİ VE GÜVENLİ KENTLER OLUŞTURMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ”
Tüm kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Gürün, “Umarım böyle bir şey yaşamayız. Yaşarsak da depremi durdurmak mümkün değil. Bunun zararlarını minimize ederek bu imtihandan çıkalım diye çalışıyoruz. Depremi önlemek değil, afete hazır, direnişli ve güvenli kentler oluşturmakla yükümlüyüz. Bu sadece bir kurumun yetkisi ve altında değil. Diğer kuruluşlar da tam olarak içinde. Bunu birlikte yapmalıyız” diye konuştu.
“MALATYA’DAKİ ALT YAPIYI DÜZELTECEĞİZ”
Birkaç belediye ile birlikte Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Malatya’da konuşlandık. Özellikle kırsalda hizmetin çok az olduğunu tespit ettik. Belli merkezlerin alt yapısıyla ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesiyle birlikte çalışmalara başladık. Malatya’daki alt yapı ve üst yapıyla ilgili belediye hizmetleri konusunda eksiklikleri gidermekle ilgili çalışıyoruz” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün bilgilendirmesinin ardından İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Emin Madran ve İtfaiye Daire Başkanı Mehmet Karyağdı ayrıntılı sunum yaptı. Daire Başkanları deprem çalışmalarını anlattı ve AKOM’da yapılan çalışmaları aktardı.
Bu haber toplam 248 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.