Üzeyir Yıldırım

Üzeyir Yıldırım

GÜZEL SÖZ SÖYLEYELİM- YAŞAMA DAİR - ÜZEYİR YILDIRIM

Bizleri diğer canlılardan ayıran  , güzelleştiren ,değerli  kılan  ağzımızdan çıkan güzel söz ,insanları hoşnut edip , kendinden uzaklaştırmayan söyleme yeteneğimiz gelir. Bizler Allah’ın yarattığı en önemli varlık olduğumuzun farkında  olmadığımız ,bu nimetle ilgili olarak  peygamber efendimiz bu konuda şöyle buyurur” güzel söz sadakadır.”

                Tatlı söz derken büyüklerimizin dedikleri gibi “yumuşak sözler taş kalpleri bile tesir eder” “ tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır”  gibi  bu dil , nice dostlukları bitiren , yeri geldiğinde de gönülleri fethedip nice düşmanları barıştıran ve gücünü gönülden alan bir emanettir.  Allah , bir insana her şeyin tatlısını , yalnız dilin acısını  verdimi insan ne yapsa fayda etmez. Gönül alan hoş bir söz söylemek ,tatlı dille reddetmek  ,geri çevirmek  ayıp örtmek ,saygısızlığa karşı bağışlama ile davranmak arkasından eziyet gelen veya gönül bağlantısı ile birlikte olan bir sadakadan daha hayırlıdır.

                      Güzel bir söz söylemek kalplerin yarasını sarar ,onları hoşnutluk  ve güler yüzlülük duygularıyla doludur. Bağışlama ruhların kirini temizler . yerine doğruluğu ve kardeşliği yerleştirir.  Bu durumda güzel söz ve bağışlama sadakanın birinci görevi olan ruhların arındırılması ve kalplerin yakınlaşması işlevini yerine getirir. Rabbımız sadakanın ,verenin alana karşı bir üstünlük aracı olmadığını  yalnızca Allah’a verilen bir borç   olduğunu belirtir. Onun eziyet veren sadakaya ihtiyacı yoktur.

                 Allah kimseye muhtaç olmadığı için kimsenin harcamasınada  ihtiyaç duymaz. O , cömert ve geniş yürekli insanları sever. Cimri olan insanları sevmez . Çünkü O cömerttir bağışlayan ve eli açık oalndır . Allah , hayat için gerekli olan şeyleri insanlara sınır tanımadan veren ve onları hatalarına rağmen tekrar tekrar bağışlayandır. .Rabbımız yaptıkları bağışı sürekli hatırlatarak karşılarındaki insanın gururunu inciten  ve sadece küçük  bir şey vermiş  olsa bile başa kakıcı ifadeler kullanan kimseleri sevmez.

                İnsan diliyle hem kendini hem başkalarını yüceltir. Dilden kalbe yol vardır. İnsan binbir güçlükle  ve zaman harcayarak ,emek verip ter akıtarak çıktığı mevkilerden birkaç sözle düşebilir. Bu nedenle nerede ve nasıl konuşacağını düşünüp tasarlayarak konuşmak bizi güç durumlardan koruyabilir.

                     Güzel konuşan insanlar için “ağzından bal akıyor” denilir. Güler bir yüz tatlı bir dille tamamlandığı  zaman , insana bütün kapılar  açılır. Büyüklerimiz  “gönüllerin anahtarı yumuşak huy ve yumuşak kelimelerdir.” Demişlerdir. Gönüller güzel ve hoş  sözlerle kazanılır. İslam adabını gereği olarak tatlı konuşmak ve güler yüzlü olmak durumundayız. 

                İnsan konuştuğunda hayrı konuşmak ,dilini güzel söze alıştırmak güzel konuşma  Allah’ın tüm semavi dinlerde talep ettiği yüce bir meziyettir. Güzel bir ahlaka sahip olan , herkesle güzel görüşür. Onların sevgisini kazanır böyleleriyle birlikte olmaktan  ve hoş sohbet yapmaktan memnun kalırız.  Güler yüzlü tatlı dilli insanlar arasına girdiklerinde güneş gibi yüzlerinden ışıltı eksik olmaz girdikleri yeri aydınlatırlar. Tatlı dil ve güler yüzle gönüller fethedilir. Önemli olanda gönülleri fethetmektir. Yüce ALLAH Kur’an ı Kerimde “ Firavuna gidin , çünkü o azdı  ,Ona yumuşak söz söyleyin umulur ki öğüt  alıp düşünür,veya içi titrer korkar “  buyurmuştur.

            Allah’a inanan gönülden iman eden müminler olarak sözlerin en güzelini söyleyerek sözlerimizi güzelleştirmeliyiz İnsanlara karşı bağışlayıcı olmalıyız. Kalbi ,yüreği kırgın olanları  yaralı gönülleri güzel sözlerle  ve bağışlamak suretiyle kazanmaya çalışmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.