Gümüşlük betona yenildi

Yakın zamana kadar dünyanın sayılı tatil beldelerinden Bodrum Gümüşlük betona yenik düştü. Gümüşlük’ün simgesi olan mandalina, çilek, limon bahçelerinin yerini beton aldı, balıkçılıkta da sona gelindi. Altyapı, su...

Gümüşlük betona yenildi

Yakın zamana kadar dünyanın sayılı tatil beldelerinden Bodrum Gümüşlük betona yenik düştü. Gümüşlük’ün simgesi olan mandalina, çilek, limon bahçelerinin yerini beton aldı, balıkçılıkta da sona gelindi. Altyapı, su ve yolu olmayan bölgede Bodrum mimarisine uygun olmayan, 2’den fazla katlı çok sayıda bina yükseliyor. Ev fiyatları 1 milyon liradan başlıyor. Mart’ta yapılacak muhtarlık ara seçiminde aday olan 11 kişinin tamamı da inşaatçı. Vatandaşlar, tarihi mezarların üzerinde de binalar yükseldiğini öne sürdü.

Gümüşlük’te yaşayanlar, şantiyeye dönen bölgede hem Bodrum mimarisine uygun olmayan hem de 3 – 4 katlı binalara izin verildiğini öne sürerek tepki gösterirken, Bodrum Belediyesi, izinlerin Büyükşehir Yasası’ndan önce Gümüşlük Belediyesi tarafından verildiğini, projeye aykırı yapı keşfedilmediğini, keşfedilmesi halinde gereğinin yapılacağını açıkladı.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Bodrum’un en güzel tatil beldelerinin başında gelen Gümüşlük’te tepeler tıraşlanarak bina yapılıyor, çok katlı binalar yükseliyor. Denize sıfır durumda, yapımı durdurulan metruk binalar da 25 yıldır yıkılmayı bekliyor.

Balkonsuz ve en fazla 2 katlı olan Bodrum evlerine uymayan yeni yapılar, Gümüşlük sakinlerinin de tepkisini çekiyor. Denize sıfır konumda Büyükşehir Yasası’ndan sonra mahalle olan ve beton yığınına dönen Gümüşlük’te onlarca bina yükselmesine rağmen yol, altyapı ve su bulunmuyor.

Mahalle sakinleri, Gümüşlük’ün nefes alınamaz hale geldiğini belirterek, “Gümüşlük ölüyor. Birileri kurtarsın” dediler.

Yazar Esra Tüzün, Gümüşlük’ün yakın zamana kadar dünyanın sayılı tatil beldelerinden biri olduğunu belirterek, “Maalesef son yıllarda betona boğuldu. Hangi kuruma başvursak bir bahaneleri var. Gümüşlük ölüyor, birileri kurtarsın derken, Nilgün Çağman, “Gümüşlük’ün simgesi olan mandalina, limon ve çilek bahçeleri site oldu. Küçük balıkçı kasabası göz göre göre yok oluyor, geleneksel 2 katlı evlerin yerini 3- 4 katlı binalar aldı. Gümüşlük sanki Muz Cumhuriyeti gibi. Şantiyeleri denetleyen yok” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Muzaffer Akar, inşaatların tarihi de yok ettiğini belirterek, “Sadece bahçeler değil, tarih de yok ediliyor. Tarihi mezarların üzeri kapatılıp ev yapılıyor” dedi.

Vatandaşlar, bazı sitelerin ruhsatlarının iptali için dava açıldığını, buna rağmen inşaatların devam ettiğini, bazı yerlerde yüzde 30 olan yapı izninin yüzde 100 olarak yapıldığını, geleneksel mimarinin yerini kral mezarını andıran yapıların aldığını öne sürdü.

Yaklaşık 25 yıldır denize sıfır konumda atıl durumda olan binaların da çürümeye başladığı Gümüşlük’teki yapılaşmayla ilgili Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, “Ruhsatlar belde belediyesi zamanında verilmiş” dedi. Bölgede inceleme yaptıklarını belirten Uslu, “Şikayet olan her inşaatta inceleme yapıyoruz. Ruhsatlar, Büyükşehir Yasası’ndan önce Gümüşlük Belediyesi tarafından verilmiş. Devam eden inşaatlarda projeye aykırılık tespit edemedik. Tespit edersek gereğini yaparız. Bazı binaların 2 kattan fazla görünmesi de arazi yapısı, yani kot farkından kaynaklanabilir. Binaların bodrum katları, fazla kat gibi görünebilir ama görünmemesi lazım. Bu konuda da şikayet olursa inceleriz ve işlem yaparız” dedi.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.