Grip ve Zatürre Aşısı kampanyası başlatıldı

Özellikle 65 yaş üstündekilerde grip ve zatürre hem sık görülmekte, hem de ölümcül seyredebilmektedir. 65 yaş üzerinde zatürre gelişme riski artmakta ve hastalık daha ağır geçirilmektedir. Bunun üzerine  altta yatan...

Grip ve Zatürre Aşısı kampanyası başlatıldı

Özellikle 65 yaş üstündekilerde grip ve zatürre hem sık görülmekte, hem de ölümcül seyredebilmektedir. 65 yaş üzerinde zatürre gelişme riski artmakta ve hastalık daha ağır geçirilmektedir. Bunun üzerine  altta yatan şeker, astım, KOAH, kalp yetmezliği gibi hastalıklar varsa grip ve zatürre, aynı yaş grubundaki insanlara göre yaklaşık 4-5 kat daha ağır seyredebilmektedir. Aşılamayla özellikle ağır enfeksiyonların önlenmesi mümkün olabilmektedir.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Muğla ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himoğlu, ''Grip ve zatürreden korunmak için mutlaka aşı yaptırmak gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından, özellikle 65 yaş üzeri kişiler ve  altta yatan şeker, astım, KOAH, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar için aşı önerilmektedir. Evde sağlık hastası olsun olmasın tüm yaşlılarımızı ve risk altındaki kişileri grip ve zatürre aşısı yaptırmaya davet ediyorum'' dedi ve şu an için bu kişilerin grip aşısı bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandığını belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi Prof. Dr. Ümit Başar Semiz, grip ve zatürrenin  bulaşıcı olduğunu, başlıca bulaşma yolarının, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların olduğunu belirtti ve  ''Grip ve zatürreden korunmak için genel hijyen kurallarına uymamız, ellerimizi yıkamamız, hasta olan kişilerle yakın temas kurmamamız, sigara içmememiz ve var olan sağlık sorunlarımızı düzenli kontrol ettirmemiz gerekmektedir. Ayrıca grip ve zatürreye karşı aşı yaptırmak çok önemlidir. Bu kapsamda evde sağlık hizmet biriminde takip ettiğimiz hastalarımızı grip ve zatürreye karşı aşı programına aldık, bu sayede hastalarımızın grip ve zatürre nedeniyle ağır hastalık geçirmelerini engellemeyi hedefledik.'' şeklinde konuştu ve aşı sayesinde ölüm ve ağır hastalık durumunun engellenebileceğini vurguladı.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.