Gelendost, ölüm yıldönümünde anıldı

2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat eden ve "Çevreci Anne" olarak da tanınan sanatçı Saynur Gelendost Muğla’nın Bodrum ilçesi Gümbet Türbe mezarlığında düzenlenen tören ile anıldı.Törene, Gelendost'un...

Gelendost, ölüm yıldönümünde anıldı

2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat eden ve "Çevreci Anne" olarak da tanınan sanatçı Saynur Gelendost Muğla’nın Bodrum ilçesi Gümbet Türbe mezarlığında düzenlenen tören ile anıldı.

Törene, Gelendost'un oğlu Serhat Gelendost, Bodrum Mavi Yol Bileşeni üyeleri, ve çevreciler katıldı. Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Reşat Uygun "Saynur Gelendost'un ölümünün onuncu yılında mezarı başındayız. Bu gün bizimle olamayan Türkiye Çevre Platformunun, Doğu Akdeniz ve Batı Akdeniz Çevre Platformlarının, Gökova Sürekli Eylem Kurulu Katılımcılarının mesajları ve selamlarını getirdim. Saynur Gelendost hepimizin kalbinde, yüreğinde yaşıyor. Saynur Gelendost'un anılarının ve yaşamının, eylemlerinin yer aldığı belgesel içerikli bir kitap hazırlıyoruz. Bu kitabı gelecek yıl yayınlamaya çalışıyoruz. Gelecek kuşaklara Saynur Gelendost'un çevreciliğini çevreye verdiği değerleri anlatmak istiyoruz" dedi

Mavi Yol girişimi sözcüsü Filiz Dizdar'da genç neslin çevre değerlerine daha fazla destek olup sahip çıkmasını beklediklerini ifade ederek “Saynur Gelendost'un çevre bilinci içinde yaptığı eylemler bu gün daha iyi anlaşılıyor. Her üç kişiden birinin kansere yakalanamasın çevre değerlerinin önemini ortaya koyuyor"dedi.

SAYNUR GELENDOST

Saynur Gelendost yaptığı eylemlerde özellikle gençlere ve çocuklara çevre bilincini aşılamak amacıyla etkinlikler düzenlediği için Çevreci anne diye anılıyordu. Gelendost, özellikle Yatağan Termik Santrali bacalarına filtre takılması için yaptığı ölüm oruçları ile gündeme gelmişti. Gelendost yaptığı ölüm orucu sırasında günlerce aç kalmış ve vücut direncini kaybetmesi sonucu böreklerinden ve akciğerlerinden rahatsızlanmıştı. Gelendost yaşamı sırasında çevre eylemlerinin yanı sıra Türk Yunan dostluğunun gelişmesi amacıyla çok sayıda uluslar arası etkinlik düzenlemişti. Saynur Gelendost yaptığı eylemlerde özellikle gençlere ve çocuklara çevre bilincini aşılamak amacıyla etkinlikler düzenlediği için Çevreci anne diye anılıyordu. Gelendost, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir, Azra Erhat tarafından dünyaya tanıtılan Gökova koylarında yaşanan kirlilikle mücadele amacıyla her yıl Gökova Çevre Temizlik şenlikleri düzenlemişti. Çevreci Saynur Gelendost 2003 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda vefat etmişti.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.