Gelecek nesillere sağlık topraklar

Tarımda veriminin arttırılması için alınacak önlemlerin başında toprakların korunması ve verimliliklerinin attırılması geliyor.  Muğla topraklarının büyük kısmında PH çok yüksek organik madde miktarı da çok düşük. ...

Gelecek nesillere sağlık topraklar

Tarımda veriminin arttırılması için alınacak önlemlerin başında toprakların korunması ve verimliliklerinin attırılması geliyor.  Muğla topraklarının büyük kısmında PH çok yüksek organik madde miktarı da çok düşük.  Bu sebeple kullanılan yoğun kimyasal gübreler yer altı ve yer üstü kaynaklarını  kirletiyor ve canlı yaşamını olumsuz etkiliyor.

Bu olumsuzlukları giderme amacıyla Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2011-2016 yılları arasında tüm ilçeleri de kapsayacak şekilde “ Baklagil Yeşil Gübreleme “ çalışmaları başlatıldı.  Üreticilere ücretsiz olarak İl Müdürlüğü bütçesinden dağıtımı yapılan fiğ ve bakla tohumlarının İl genelinde ekimleri yapıldı. 2016 yılında hasat edilecek olan yaklaşık 2 bin 500 dekar bakla ve adi fiğ sebze ve meyve bahçelerine ekildi. Bu bitkiler çiçeklenme dönemi olan Nisan ayında rotovatörlerle parçalanıp toprağa karıştırılarak toprak yapısının düzeltilmesine katkı sağlanacak.

Ülke genelinde örnek olan “ Yeşil Gübreleme” çalışmalarımızda birçok kurum ve kuruluşla da işbirliği şeklinde çalışmalar devam ediyor. Özellikle “Organik Tarım”, “İyi Tarım Uygulamaları” ve “ÇATAK” projeleri kapsamında Milas ve Köyceğiz de bu çalışmaların “Tarla Günleri” ile tanıtımları yapılacak. Ayrıca Dalaman TİGEM işletmesinde de yüksek PH’ lı 100 dekarlık bir arazide de tarla günü ile çalışmalar devam ediyor.

Çalışmalar ile ilgili olarak İl Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “Yeşil gübre bitkileri olarak; baklagiller (yonca, çayır üçgülü, taş yoncası, soya fasulyesi, yem bezelyesi, yem börülcesi, kırmızı üçgül, tüylü fiğ, Macar fiği, tüylü meyveli fiğ, koca fiğ, adi fiğ, bezelye, mürdümük, bakla, üçgül) vs bitkiler kullanılabilir. Yeşil gübrelemenin faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Bunlardan bazıları toprakların verimliliklerini artırarak daha fazla ve kaliteli ürün alınmasına yardımcı olan yeşil gübrelemenin birincil ve en önemli faydası toprağın organik madde yönünden zenginleştirilmesidir. Özellikle ahır gübresinin az bulunduğu yerlerde yeşil gübreleme ile toprağın organik madde miktarı önemli ölçüde artırılmaktadır. Organik madde toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri üzerine etki eden en önemli faktörlerden biri olup, toprakların yapılarının iyileştirilmesi, su tutma kapasitesi ve havalanması gibi fiziksel özellikleri üzerine olumlu etki ederek doğrudan toprakların verimliliklerini artırır. Organik madde, tüm besin maddelerinin özelliklede azotun sürekli olarak toprakta bulunan ve kolayca yıkanmayan formunun kaynağını oluşturur. Aynı zamanda yeşil gübreleme ile kullanılan bitkinin azot kapsamına bağlı olarak toprağa önemli ölçüde azot verilir. Yeşil gübreleme de özellikle baklagil bitkilerinin kullanılması durumunda bu miktar çok daha fazla olmaktadır. Yeşil gübreleme amacıyla ekilmiş baklagil yem bitkileri dekara yaklaşık 10-30 kg azot sağlamaktadır.

Bu çalışmalarda esas amaç gelecek nesillere sağlıklı sürdürülebilir tarım topraklarını kazandırmaktır.”

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.