Fuar Merkezi’nde gecikme

Muğla-Aydın Karayolu Akçaova mevkiinde 82 bin m2 alan üzerinde yapımı düşünülen Muğla Fuar Merkezi inşaatın yüksek oranda çıkan harç tutarı nedeniyle gecikmede. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, 2015 yılının ortalarında...

Fuar Merkezi’nde gecikme

Muğla-Aydın Karayolu Akçaova mevkiinde 82 bin m2 alan üzerinde yapımı düşünülen Muğla Fuar Merkezi inşaatın yüksek oranda çıkan harç tutarı nedeniyle gecikmede. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, 2015 yılının ortalarında inşaatı tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Muğla’nın prestij projelerinden birisi olan ve yıllık 200 bin kişinin ziyaret etmesi hedeflenen ‘Uluslar arası Fuar Merkezi’ projesinde yüksek orandaki harç nedeniyle başa dönüldü. 82 bin m2 arazi üzerine yapılması düşünülen Fuar merkezinin harç tutarının çok yüksek olması nedeniyle MUTSO yönetimi işletme ve teşvik belgesi için önce Turizm Bakanlığı’na, ardından da Ekonomi Bakanlığı’na başvuru yaptı. Bakanlıklardan alınacak işletme ve teşvik belgeleri ile harç ödemekten kurtulacak.

200 bin kişi ziyaret edecek

Projesi tamamlanan ‘Muğla Kent Platformu ve Fuar Merkezi’nin gecikmesinin nedeninin ‘Harç’ miktarındaki yüksek meblağ olduğunu belirten Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, “Arazinin ve arazi üzerine yapılacak inşaat alanının büyüklüğü nedeniyle harç tutarı çok yüksek çıktı. Yüksek orandaki harç parası sorununu Bakanlıklar düzeyinde çözdük. İşletme Belgesi için Turizm Bakanlığı’na, Teşvik belgesi için de Ekonomi Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. İşletme ve Teşvik belgelerini aldıktan hemen sonra ihaleye çıkacağız. Hedefimiz 2014 yılının sonları veya 2015 yılının başlarında inşaatı tamamlamak. Yıllık 200 bin kişinin düzenlenecek fuarları ziyaret etmesini bekliyoruz. Ulusal ve Uluslar arası ölçekli düzenlenecek fuarlarla Muğla ekonomisini yılın 12 ayı canlı tutmak istiyoruz” dedi.

Proje Bedeli 12 milyon TL

MUTSO Başkanı Karakuş, yaklaşık 5 yıldır gündemde olan Fuar alanının 12 milyon TL’ye malolacağını söylerken, “Muğla’ya 5 yıldır fuar alanı kazandırmak için çalışıyoruz. Muğla’da yılda 10 büyük fuar yapılacak. Bu fuarlara yaklaşık 200 bin kişinin katılmasını hedefliyoruz. 200 bin kişinin katılacağı fuarlardan Muğla’ya yaklaşık 100 milyon lira gelir sağlanmasını hedefliyoruz” dedi.

Projeye herkes sahip çıktı

Muğla Fuar Merkezi projesi için yola çıktıktan sonra Muğla’daki yerel yönetimler, valilik ve STK’ların projeyi sahiplenmesinin önemli olduğunun altını çizen Karakuş, “İlimizdeki tüm kurum ve kuruluşlar projemize sahip çıktı. Vekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanlarımız, il genel meclisimizin bu projeye sahip çıkmaları çok önemli idi. Fuar alanımızın ilimiz ekonomisine neler katabileceğini çeşitli defalar görüşmüştük. İlçelerimize yaptığımız ziyaretlerde o bölgelerde Fuar Merkezi projesinin heyecanın olduğunu gördük. Biz de onların beklentilerini boşa çıkarmayıp en kısa sürede fuar alanımızı tamamlayıp hizmete sokacağız” dedi.

Ürünler yıl boyu sergilenecek

Muğla Fuar Alanı’nın çeşitli dallarda çeşitli sektörlerin, ihtisas veya karma fuarlarda kendi ürünlerini veya hizmetlerini sergileyebilecekleri bir alan olacağını söyleyen Başkan Karakuş, “Fuar, hem Muğlamızı, hem de Muğla ürünlerinin de marka olmasına büyük bir katkı sağlayacak. Sadece fuardan fuara değil, fuarın yanında burada bir yaşam alanı oluşturuyoruz ve bu yaşam alanında spor aktiviteleri yapılabilecek spor müsabakalarının da yapılmasına uygun bir şekilde olmasını planladık. Daimi sergi salonlarının da bulunduğu Muğla ürünlerini 12 ay boyunca sergileyebileceğimiz bir alan olacak” dedi.

8 milyon TL hazır

Başkan Karakuş, Fuar Alanı ile ilgili bir şirket kurulumuna karar verdiklerinin altını çizerek, “Bu şirkette yüzde20 Muğla belediyesinin yüzde 20 Muğla İl Özel İdaresi’nin yüzde 20 Dünya Ticaret Merkezi’nin yüzde 40 bizim odamızın hissesi olacaktır. Yani ilk etapta 5 milyon lira bu şirket için kaynak aktarıyoruz. Bunun dışında da GEKA’dan aldığımız 3 milyon lira güdümlü proje desteği var. Şu anda bu projenin 8 milyon TL’lik kısmı hazır. Bu projenin toplam maliyeti 12 milyon lira tutarındadır. 4 milyon lira da bizim için çok sorun olacak bir rakam değildir. Mutlaka o aşamaya gelindiğinde gerek sermaye artırımıyla gerekse yine odamız, zaten kimse artırmasa bile, 4 milyonu,2 yıllık süreç içerisinde bir şekilde tamamlama gücüne sahiptir” dedi.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.