''FETHİYE'DE DOĞA KATLİAMI YAŞANACAK''

Karaot Dayanışma Grubu, tüm izinleri alınan yat çekek ve imal yerinin Karaot Sahiline taşınması durumunda bölgede doğa katliamı yaşanacağını ileri sürdü.Fethiye ilçesi Karaot sahilinde yapılacak olan yat çekek ve imal yerine...

''FETHİYE'DE DOĞA KATLİAMI YAŞANACAK''

Karaot Dayanışma Grubu, tüm izinleri alınan yat çekek ve imal yerinin Karaot Sahiline taşınması durumunda bölgede doğa katliamı yaşanacağını ileri sürdü.

Fethiye ilçesi Karaot sahilinde yapılacak olan yat çekek ve imal yerine Karaot Dayanışma Grubu’ndan tepki geldi. Grup üyeleri, sözkonusu sahile çekek ve imalat tesislerinin yapılmasının bölgede doğa katliamına neden olacağını ileri sürdürüler. Karaot Dayanışma Grubu üyeleri yaptığı açıklamada; “Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Fethiye’de yat çekek ve imal yeri, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yuvalama alanı olan Karaot sahiline taşınacak. Bu bir doğa katliamdır.”dedi.

Bölgenin Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı olduğu vurgulanan açıklamada; “Fethiye ve civarı, hassas ve nadir doğal değerleri nedeniyle 1988 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. Ancak, bugüne kadar yapılan uygulamalardan, kentsel gelişme plan kararlarında koruma önceliklerinin göz ardı edildiği, özellikle körfez ve kıyılarına getirilen rant amaçlı kullanımların kıyı ekosistemini olumsuz etkilediği, tür ve habitat kayıplarına neden olduğu açıktır. Bugüne kadar Fethiye Körfezi ve kıyıları için herhangi bir yönetim planı hazırlanmamıştır. Aksine, Çevre Düzeni Revizyon Planlarında, hassas türleri ve yaşam alanlarını yok edecek plan kararları onaylanmaktadır.

Bu duruma son örnek, Fethiye’nin Karagözler mevkiinde faaliyet gösteren yat çekek yerinin, görüntü ve deniz kirliliği yarattığı gerekçesiyle, Yanıklar Köyü Karaot sahiline taşınması için gerekli tüm izinlerin verilmiş olmasıdır.

İlgili tesisin yapılacağı Karaot ve devamındaki 8,3 km’lik sahil, Akdeniz havzası içinde 5 türle temsil edilen nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarından koruma altındaki Caretta caretta türünün önemli yuvalama alanlarından biridir. Aynı alanda bulunanyaklaşık 10 ha’lık sulak alan,  nesli tehlike altındaki kuş türleri için üreme, beslenme ve barınma alanıdır.

Bu karşın, çevre düzeni revizyon planında Karaot sahili, akıl almaz bir şekilde Kaplumbağa Yuvalama Alanı dışında bırakılmış; sulak alan, hassas zon ve doğal sit olmasına rağmen bu sahile 204.000 m² kara, deniz ve kıyı alanı kullanacak yat çekek ve imal yeri için izin verilmiştir. Bu bir doğa katliamıdır.”denildi.

 “Kanuna aykırı iş yapılıyor”

Yat çekek ve imal yerinin Karaot sahiline yapılmaması gerektiğinin altı çizilen ve yapılması durumunda kanuna aykırı olarak yapılacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi: Araştırmalar, nesli tehlike altındaki Caretta caretta populasyonlarının, büyük oranda azaldığını göstermektedir. Fethiye sahilinde 1993 yılından bu yana yapılan deniz kaplumbağaları araştırma ve izleme çalışmaları, yuva sayısında çok ciddi düşüş olduğunu göstermektedir.Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı, öncelikle üremek için kullandıkları kumsalların, korunabilmesine bağlıdır.

Türkiye, taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle, nesli tehlike altındaki türlerin korunmasına ilişkin özel bir çaba sarf etmekle yükümlüdür. Aksi takdirde Türkiye, Anayasanın antlaşmalarla ilgili 90. maddesi uyarınca kanuna aykırı uygulama yapmış olacaktır.

Bizler, ekolojik ilişkilerin ve ekosistemlerin sınırlarının herhangi bir kurum ve kuruluş eliyle çizilen projelerle belirlenemeyeceğini, doğal sistemlerin doğal sınırları olduğunu biliyor ve bu sınırlara saygı gösterilmesini bekliyoruz. Bu doğal sınırların salt kamu yararı gerekçesiyle ve rant amacıyla göz ardı edilmesine ve değiştirilmesine karşı olduğumuzu  bildiriyoruz.

Bütün bu saydığımız nedenlerle, Yat çekek ve imal yerinin Fethiye Sahiline, Kaplumbağa üreme alanlarına yapılmasını istemiyoruz.”

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.