FARKINDALIK İÇİN BALON BIRAKTILAR

“2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” etkinlikleri çerçevesinde Muğla Engelliler Derneği gökyüzüne balon bıraktı.2 Nisan Dünya “Otizm Farkındalık Günü” etkinlikleri kapsamında Muğla Engelliler Derneği, Kışla...

FARKINDALIK İÇİN BALON BIRAKTILAR

“2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” etkinlikleri çerçevesinde Muğla Engelliler Derneği gökyüzüne balon bıraktı.

2 Nisan Dünya “Otizm Farkındalık Günü” etkinlikleri kapsamında Muğla Engelliler Derneği, Kışla Parkında gökyüzüne balon bıraktı.

Etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, engelliler ve aileleri katıldı.

Gün nedeniyle açıklama yapan Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, Otizm doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluk olduğunu, otizmin beyin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığının sanıldığını söyledi.

Çakıroğlu; “Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve ülkemizde otistik bozukluğun tüm ırklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görülebileceği, ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otistik bozukluk arasında bir bağ olmadığı vurgulanmaktadır. Cinsiyetle ilişkili olarak literatürde farklı görülme sıklığı bilgileri bulunmasına rağmen, ortak görüş erkeklerde kızlardan fazla görüldüğüdür. Otizm tanısı alan çocukların çoğunda değişik derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği de görülebilir. Ancak Otizm Spektrum bozukluğu tanılı bireylerin yaklaşık yüzde 10’unda çok güçlü bellek, müzik yeteneği gibi üstün özelliklere rastlanır. Günümüzde her 150 çocuktan birini etkileyerek, çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk olması ile dünya genelinde hızla yayılan bir hastalık olarak görülüyor. Dünyada bu yıl şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi alınması öngörülüyor.  İstatistikler genetik temelli olduğunu gösteriyor. Çevresel faktörler de dahil olmak üzere, nedenlerinin bulunması için yoğun araştırmalar devam ediyor” dedi.

AİLELER DİKKAT!

Otizmin belirtilerine değinen Çakıroğlu; “Eğer çocuğunuzda başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, gözleri bir yere takılıp kalıyorsa, ismi söylendiğinde bakmıyorsa, sözleri tekrarlıyorsa, parmağıyla istediği şeyleri göstermiyorsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi varsa, takıntılı davranışlar varsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık birimine mutlaka müracaat etmeniz gerekmektedir. 2 Nisan Dünya “Otizm Farkındalık Günü” çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin arttırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Ülkemiz ve özellikle ilimizde otizmli çocuklar eğitim merkezlerinin ve sınıflarının çoğalması temennisiyle 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” farklı olsun” diye konuştu.

Bu haber toplam 98 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.