“Eylem Planı turizmcilerin sıkıntılarını gidermekten uzak”

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, TBMM’de düzenlediği bir basın toplantısı ile Hükümet tarafından hazırlanan ve hayata geçirilen Turizm Eylem Planını değerlendirdi. Planın turizmcinin sorunlarını gidermekten uzak olduğunu...

“Eylem Planı turizmcilerin sıkıntılarını gidermekten uzak”

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, TBMM’de düzenlediği bir basın toplantısı ile Hükümet tarafından hazırlanan ve hayata geçirilen Turizm Eylem Planını değerlendirdi. Planın turizmcinin sorunlarını gidermekten uzak olduğunu ileri süren Üstündağ; “ Turizmin can çekiştiği ve rezervasyonlarda yüzde 40 düşüş yaşanırken, Turizm Eylem Planı turizmcinin sıkıntılarını gidermekten uzak ve eksik. AK Parti iktidarı Muğla’yı talan alanı olarak görüyor. Doğal güzellikleri yok ederek turizm gelişmez” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ;  Mecliste düzenlediği Basın Toplantısında ülkede yaşanan ve turizm sektörüne de ağır darbe vuran gelişmeleri değerlendirerek; AKP İktidarında Cumhuriyetin kazanımı olan neredeyse bütün tesisler özelleştirilmiş ve satılacak bir şey kalmamıştır. Satacak birşey bulamayınca iktidar ülkenin doğal alanlarını pazarlamaya başlamıştır. Çıkardıkları yasalarla orman alanlarını bile orman alanından çıkararak turizm tesisi bahanesi altında peşkeş çekilmektedir. Bu noktada Muğla İli doğal güzellikleri, kıyıları ve koyları AKP iktidarının saldırısı alındadır.” Dedi.

Üstündağ; “Pina Yarımadası talan edilmiş ve son derece uygunsuz, kütlesel binalar pina yarımadasını sarmaya devam etmektedir. İztuzu Plajı yabancıların ortak olduğu oluşuma pazarlanmaya çalışılmış, vatandaşın tepkisi ile şimdilik engellenmiştir. Arkeolojik ve doğal sit alanı olan ve aynı zamanda mavi yolculuğun en önemli duraklarından Bodrum’un en güzel koylarından Kissebükü Koyu, Çevre Düzen Planında turizm alanı olarak belirlenerek kendi yandaşlarına peşkeş çekilmeye çalışılmıştır.  Yine Bodrumdaki cennet koy aynı saldırıya maruz kalmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanının sorduğum bir soru üzerine verdiği cevapta Güllük Yükleme Limanı Genişletme Projesinin iptal edildiğini belirtmesine rağmen denize yapılan beton dolgular devam etmektedir. Göcek ve Dalaman’daki koylar birilerine pazarlanmak istenmiş ve davaları devam etmektedir. Doğal güzellikler ve turizm bir denge ile götürülmesi gereken iki önemli konudur. Doğal güzelliklerimizi yok edersek turisti ülkemize çekemeyiz. Rant uğruna doğal güzelliklerimizi yok edemeyiz. İktidar rant uğruna Muğla’yı gözden çıkarmış durumdadır.” Diye konuştu.

 “Turizm can çekişiyor”

Rezervasyonlarda yüzde 40’lara varan düşüş olduğunu hatırlatan Üstündağ; Hepinizin de bildiği gibi turizm destinasyonlarında rezervasyonlar bir yıl önceden yapılmakta ve tesisler bu satışlar doğrultusunda eleman, sunum, organizasyon ve hizmet standartlarını hazırlamaktadırlar. Biliyoruz ki 2014 yılından beri devam eden kaos ortamı ve son Sultanahmet saldırısı ile rezervasyon iptalleri had safhaya varmış ve tüm turizm sektörü temsilcilerince 2016 kayıp bir yıl olarak değerlendirilmiştir.

Başbakan tarafından açıklanan eylem planı bu güne dair bir tedbirden uzak ancak 2017 ve 2018 yıllarına yönelik bir girişimdir. Zira şu anda 900 bin olan turizm çalışanı sayısı daha şimdiden 700 bine düşmüş ve turizme odaklı 54 farklı ticari fonksiyon bu krizden etkilenmiştir. Zaten geçtiğimiz yıl ülkemiz turizmde 34 milyon 779 bin 841 yabancı ziyaretçi ile yüzde 55 doluluk yaşarken bu yıl meydana gelen terör, uçak krizi ve bombalı eylemler sebebi ile bu oranın tutturulması da mümkün görülmemekte ve bu yıl da mevcut turist sayısından yüzde 40 düşüş beklenmektedir.

Bunu nereden mi biliyoruz? Ülkemize turist getiren büyük seyahat şirketleri müşteri kaybını önlemek ve kendi çıkarlarını korumak için ücretsiz iptal ya da değişiklik hakkı tanıdı. Böylece kendilerine para yatırarak rezervasyon yaptıran müşterilerini başka ülkelere yönlendirme imkânını sunarak müşterilerinin haklarını korudular. Buradan kim zararlı çıktı tabi ki Türkiye.” Dedi.

 “Hükümetin turizme desteği eksik”

Üüstandağ, Turizm Eylem Planına ilişkin olarak; “İktidarın yanlış dış politikası ile turizm bitme noktasına gelmiştir. İktidar ise sorun çözmen yerine palyatif tedbirlerle durumu geçiştirmeye çalışmaktadır. Turizm paketi sorunlara çözüm olmak yerine sorunun nedenlerinin görmezden gelindiğini göstermektedir.

Sayın Başbakanın eylem paketini açıkladığı dakikalarda ne oldu biliyor musunuz? İngiltere’nin önde gelen turizm operatörü geçen yıllarda Türkiye’ye yönelik gerçekleştirdiği İngiliz turist rezervasyonlarının yüzde 29′unu Tunus ya da ispanya gibi ülkelere aktardığını açıkladı.  Yine İngiltere’deki önemli tur operatörleri de, 2016 için Türkiye rezervasyonlarında yüzde 40 oranında düşme olduğunu açıkladı. Bu yılda yaklaşık 2.5 milyon İngiliz turistin geldiği İngiltere’den Türkiye’ye 400 bin İngilizin bu yıl tatil için gelmemesi demektir.

Siz ne kadar eylem paketi açıklarsanız açıklayın terörle turizm bir arada yaşamaz.  1 nisan-31 mayıs 2016 tarihleri arasında, tüm ülkelerden turist getiren A grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 Bin Dolar destek vereceğinizi açıklıyorsunuz İstanbul Sultanahmet’te Alman turistler bombalı saldırıda ölüyor, ülkenizin başkentinde bomba patlıyor 29 vatandaşımız hayatını kaybediyor.

Bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren A Grubu Seyahat Acentalarına 100 milyon TL’ye kadar kredi kullanma veya sektör firmalarının banka borçlarının yeniden yapılandırma imkânı sağlıyorsunuz ancak bu şirketlerin bu kadar rezervasyon iptalinden sonra kredi ödeyecek durumu kalmıyor.

Belgeli deniz turizmi tesislerine yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlandıracağınızı söylüyorsunuz, bırakın yeni yatırımı, turizmcinin çalıştırmakta olduğu elemanına maaş ödeyemez durumda.

Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin Ecrimisil, kira,  toplam ciro üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksit ödenmesi için düzenleme yapılacak diyorsunuz peki bu krizin hemen biteceğini garanti ediyor musunuz?” değerlendirmesinde bulundu.

“Bodrum TOKİ’yi Suriyeliler için mi getiriyorsunuz?”

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ; Basın Toplantısının son bölümünde Bodrum’da TOKİ tarafından yapılacağı açıklanan proje ile ilgili olarak da “Planlama yetkilerini sözde koruma ve kontrol adına bakanlıklarda toplayan iktidar yaptığı planlamalarla Bodrum’u adeta beton yığını haline getirmektedir. Hal böyle iken şimdi de TOKİ Bodrum’da toplu konut yapma sevdasına düşmüştür. Ben yetkililere soruyorum. Bodrum’da yapacağınız toplu konutları Suriyelileri mi yerleştireceksiniz.  Bodrum’da yapılacak en son şey toplu konuttur. Bodrum’a toplu konut inşa etmek cinayettir. Bu noktada hükümeti uyarıyorum. Bodrum’da TOKİ yapmak gibi deli saçması projelerden vazgeçin.” Değerlendirmesinde bulundu.

Üstündağ; Basın Toplantısını “Özet olarak birçok sektör gibi turizm sektöründe de hükümet destek değil köstek olmaması yeterlidir. Turizm sektörü yine bacasız sanayi olarak ülkeye en maliyetsiz geliri getirmeye devam edecektir. Bunun için Ortadoğu bataklığından çıkması, dış politikasını barış ve demokrasi ortamına çekmesi yeterli olacaktır. Aksi halde hızla bir Ortadoğu ülkesi olmaya doğru yol almaya devam edeceğiz.” Sözleri ile tamamladı.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.